in

Hoe word je een gelukkiger mens?

De aanleiding was mijn laptop die op 16 maart 2020 bruut tot stilstand kwam. Het begin van de coronacrisis leverde mij een enorme black-out op. Ik schoot direct in de stress: hoe kon ik binnen de geliefde horeca aan de slag blijven én tegelijkertijd online zijn om positief te bloggen? Het liefste wilde ik alles fixen. Het najagen van geluk was immers jaren de heilige graal. Terwijl meebewegen met de grilligheid van de coronacrisis mij, hoe pijnlijk ook, meer oplevert.

Geluk en tegenslag

Geluk en tegenslag, het één bestaat niet zonder het ander. Een cliché waar ik mij als aan een strohalm vasthield. Ook al voelde ik meer tegenslag dan geluk. Maar waren mijn gevoelens wel zo realistisch? Tegenslag is immers niet hetzelfde als een voortdurende stortbui op je hoofd. Net zoals geluk niet per se inhoudt dat je hele dagen gelukzalig in de zon loopt. Om mezelf enigszins bij elkaar te rapen besloot ik met frisse tegenzin een klein handboek voor mindere dagen te schrijven. Een samenvatting van het resultaat lees je hieronder. Een blog vol troost en relativering. Ik hoop uiteraard dat ook JIJ in deze lastige coronatijd weer wat balans vindt. Als bonus vind je onderaan deze tekst mijn coronadagen in plaatjes.

Wat als je werk tijdelijk wegvalt?

Het afgelopen halfjaar trof je mij in de weekenden en ochtenden aan tussen de gasten van een hotel in ‘mijn stadsie’. Tijdens het sollicitatiegesprek was het liefde op het eerste gezicht. Ik genoot van het prachtige statige pand in de binnenstad van Utrecht. Nu ik eraan terug denk voel ik de energie gelijk weer stromen. En nog altijd, want wat ben ik trots op hotel Simple. Ja, nu de kans zich aandient wil ik toch ‘mijn’ geliefde hotel in het zonnetje zetten. Het hotel is overigens nog steeds geopend. Het restaurant door de maatregelen van de overheid even niet. Hetzelfde geldt voor het IT-bedrijf in Utrecht, waar ik werkte ik als lunchdame. Ook daar zijn nu de deuren gesloten.

Balen mag…

Mag ik dubbel balen ;-)? Stiekem vind ik van niet, want bij beide werkgevers ben ik straks weer hartstikke welkom. Bovendien biedt het team van Nibblr mij de mogelijkheid om eens flink aan mijn blogvaardigheden te schaven. Ondertussen krijg je hart-onder-de-riem-tips van blogcollega’s, zoals Saskia Deerenberg om een virtuele tour langs musea te maken. Dank je Saskia! Ik loop mezelf inmiddels iets minder voor de virtuele voeten :-)! Ook geniet ik enorm van de foto’s en appberichtjes van mijn liefste copyvriend Dick Schaafsma uit Friesland. Vanaf het begin dat ik in de reclame werkte was het dikke pret. Ik bedenk overigens net dat Diandra Rebel van Young Capital mij enorm verraste met 200 trainingen die ik via het uitzendbureau mag volgen. Ondertussen verheugen we ons thuis enorm op een nieuwe badkamer. Een preview vind je dus ook in mijn coronadagboekje :-)!

Wat doe jij als het echt erg is?

Ga je eerst flink balen wanneer het tegenzit? Of ontken je de situatie en ga je stug door? Ik moet eerlijk toegeven dat ik er behoorlijk goed in was geworden om door te gaan tijdens vervelende situaties. De schouders eronder en doen alsof er niets aan de hand is. Zo gaf ik mijn gevoelens totaal geen ruimte en is de kans groot dat het later alsnog op je bord komt enorm groot. Misschien herken je dit: dat je enorm hard huilt omdat je sleutels zoek zijn? Eigenlijk horen deze tranen bij een eerdere teleurstelling en wachten ze op een moment om rijkelijk over je wangen te vloeien. Het is als de ongeopende envelop van de bank met je nieuwe pinpas en pincode. Je laat hem vier weken op tafel liggen in de wetenschap dat je er iets mee doet.

Accepteer de ‘shit’

Uiteindelijk kost het je meer energie om de envelop te negeren dan er in vijf minuten vanaf te zijn. En ja, natuurlijk werkt je oude pinpas nog prima, maar er komt een moment dat je deze moet vervangen door een nieuwe 😉 … STRESS. Kortom, accepteer iets zoals het is en wees lief voor jezelf. Jezelf omarmen als het niet meezit is een belangrijke vorm van ‘self care’. In dit geval moest ik opnieuw een pas aanvragen om weer aankopen te doen. In de stress schieten had weinig zin, want ik was zelf nalatig geweest. Wanneer ik deze gedachte doortrek naar mijn eerste reactie op corona zie ik dat je maar beter met een uitermate vervelende situatie omgaat. Het heeft immers weinig nut om corona ergens op tafel te laten liggen en er later op terug te komen.

Leer jouw lessen van de coronacrisis

Wanneer jij je ervoor openstelt, kun je ook tijdens de coronacrisis veel leren van pijnlijke vlekken in je leven. Zo toont boosheid bijvoorbeeld waar jouw grens ligt of dat er iets in jou is geraakt. Helaas ligt op boosheid een enorm taboe. Zo schrijft Susan Smit in de Happinez. Niet dat ik stond te brullen, maar inwendig vrat het akelige gevoel me op. De eerste drie weken van stilstand waren nog te overzien, maar toen de weken verstreken werd het niet bepaald lichter aan het eind van de tunnel. Sterker nog; de maatregelen om onder meer de horeca te sluiten werden doodleuk verlengd. En ja, dan begin ik me te storen aan het feit dat je in je ‘verplichte vakantie’ niet eens kunt afspreken met je beste vriendin. Laat staan één van mijn favoriete yogalessen volgen.

Okay, na wat gemekker van mijn kant kwam de yogastudio met fijne ‘on demand’ lessen. Geen gehannes met Zoom! Een puur geluksmomentje voor mij. Overigens ben ik ook erg blij met de coffee to go in mijn buurt. En wanneer je goed kijkt, dan zie ik ook wel dat het park groener dan groen is. Toch bleef ik doemdenken. Ik stond met het coronavirus op en ging ermee slapen. Misschien komt je dit bekend voor? Het levert alleen zo weinig op. Al het doemdenken. De deuren van de werkvloer gaan er niet bepaald eerder van open. En het gewone leven kun je natuurlijk niet afdwingen.

Het leed is te overzien

Verdween mijn boosheid bij het inzien van de werkelijkheid? Niet direct, maar ik kan de situatie nu beter accepteren. Ook al bleef ik nog even worstelen met de emotie jaloezie. Jaloezie maakt je onbewuste verlangens duidelijk. Een simpel voorbeeld: op LinkedIn zie ik nu de tofste online initiatieven ontstaan. Uiteraard juich ik dit toe, maar het knaagt ook. Een jaar geleden had ik de online wereld vaarwel gezegd. Ik kondigde mijn nieuwe werkperiode zelfs dapper aan met een blog dat jezelf blijven een ‘power tool’ is. Wanneer ik dit niet had gedaan, dan had ik heerlijk vanuit huis gewerkt. Mijn jaloezie wees me op het feit dat het tijd was om eens echt achter mijn keuze te staan. Ook al houdt mijn werk tijdelijk op. Dit is een uitgelezen moment om mijn kennis te verdiepen rondom eten en de online training voor barista en styling te volgen. Want heel eerlijk, ik was zoals gewoonlijk met mijn loopbaanswitch gewoon in het diepe gesprongen. Dat catering en het hotelleven mij zo goed zouden bevallen beschouw ik als aangenaam toeval.

De maskers vielen af

Voor mij is het dus heel zinvol om negatieve emoties te onderzoeken in plaats van ze direct weg te drukken. Hiervoor hoefde ik deze keer niet eens op mijn yogamatje te zitten. Diep weggezakt in een meditatie. Mijn gevoelens waren glashelder. Juist omdat ik me niet goed voelde en op mezelf was aangewezen vielen alle maskers van het dagelijks leven weg. Er valt op dit moment even niets te fixen. Niemand die van mij verwacht dat ik een overheerlijke lunch op tafel zet. Niemand die mij achter de vodden zit om een suite op tijd af te hebben. Je zou kunnen stellen dat mijn (werk)leven niet door externe factoren wordt beïnvloed. Kortom, zelfs zonder to do’s overleef ik het prima. En ja, ik realiseer me heus dat zorgverleners zich het vuur uit de sloffen lopen. Dat veel mensen voor hun leven vechten. Misschien zijn to do’s en structuur minder heilig dan ik dacht. Meebewegen met de grilligheid van corona; je kunt er maar beter mee dealen.

Note: lieve opdrachtgevers, mochten jullie deze blog lezen; blijf positief, blijf gezond en ik kijk er nu al naar uit dat mijn planning straks weer verandert in rennen, draven, hollen 🙂

Coronatijden in plaatjes

Written by Silvia de Haan

Silvia de Haan zegt vaak nee om een lege agenda te houden. Als je de snelheid uit de dag haalt, kom je tot creativiteit. De aanleiding was de race tegen de deadlines binnen diverse performance marketingbureau's. Ze gooide het roer om en is nu styliste, event manager, housekeeper en lunchdame voor internationale bedrijven. Verder dol op muziek, Utrecht, pilates en spinning.

Comments

Leave a Reply
  1. Wat heb je dit mooi verwoord, zeker iets om over na te denken in deze situatie. Ook een note to you: pas goed op jezelf. Met jouw positieve instelling en denkwijze ga je het ongetwijfeld nog ver schoppen. En om niet te vergeten, succes met onze YC Skills! Er staan heel veel leuke e-learnings, webinars en essentials tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Niks te doen? ‘Bezoek’ het Mauritshuis

De werkplek wordt nooit perfect