in

Blijf in het nu

Ontdek je sankalpa met Yoga Nidra

1 januari. De eerste lentedag. Na de zomervakantie. Allemaal momenten waarop je beslist: nu ga ik het anders doen. Door Yoga Nidra te beoefenen maak je met sankalpa je diepste wensen waar. Tijdens de yogales werk je met je sankalpa, een positieve intentie die uit je hart komt. Zo werk je vanuit zaken die NU spelen en los je uitdagingen op die je voor de voeten lopen.

Het ego

Want je wilt die extra kilo’s kwijtraken. Je wil meer rust pakken, meedoen aan de vegan challenge, voor eens en altijd de hot yoga challenge volmaken en nooit meer chocola. Je begint deze uitdagingen vol overgave. Yes! Dit keer gaat het lukken. Maar na een paar weken sluipt je oude gedrag je leven weer in. Grrrrr… Herkenbaar? Frustrerend? Waarom stranden je goede voornemens zo makkelijk? Volgens de yogafilosofie komt dit doordat het ego jouw voornemens in haar greep heeft. Een wens bedenken doe je namelijk met je hoofd. Maar je ziel wil misschien heel andere dingen ervaren. En hier komt nog iets bovenop. Zodra je zegt dat je iets wilt, benadruk je dat je het NIET hebt.

Kracht van herhaling

Nu komt je sankalpa om de hoek kijken. Tijdens de diepe ontspanning Yoga Nidra wordt je gevraagd een affirmatie te herhalen, drie keer aan het begin en drie keer aan het einde van de oefening. Zoals een plant regelmatig water nodig heeft om te groeien, zo versterk en verwezenlijk je het voornemen als je het regelmatig herhaalt. Dus in plaats van eens per jaar met een goed voornemen te komen, kun je elke keer wanneer je Yoga Nidra beoefent je voornemen versterken door je sankalpa te herhalen.

Je hebt alles al

Stel je hebt alles in huis om het leven te leiden waarvoor je hier bent. Dit noemen we in yogatermen je dharma. Kijk, dat is nog eens een lekker begin. Je wensen omschrijf je niet met: ‘Ik wil…’ of ‘ik zal…’.Hiermee benadruk je weer wat je niet hebt. Zo leef je nooit in het nu. Iets willen ligt namelijk altijd in de toekomst, terwijl in het nu juist de mogelijkheden zitten. Fomuleer een sankalpa daarom in de tegenwoordige tijd. Wil je bijvoorbeeld meer liefde ervaren? Zeg dan: ‘Ik voel liefde’.

Niet levert niets op

Negatieve termen, zoals ‘niet’ of ‘geen’ mag je dus lekker vergeten. Ze verstarren je alleen maar en zijn een extra trigger voor je brein om juist te doen wat niet mag. Je hebt je bijvoorbeeld voorgenomen om vegetariër te worden. Al snel zul je zeggen dat je geen vlees meer wilt eten. Nou reken maar dat het broodje hamburger je een vette knipoog geeft. En hier komt de sankalpa-filosofie goed van pas. Wat denk je van: ‘Ik voel liefde/compassie voor alles wat leeft’. Gebruik daarom de tegenwoordige tijd en positieve woorden. Zie én voel je het verschil? Hou dus vooral een beetje boel van jezelf :-).

Actie!

Daal af naar een staat van kalmte, openheid en liefde. Zo kom je steeds dichterbij je sankalpa. ‘Hoe dan?’ zul jij je nu afvragen? In het volgend blog komt een concreet stappenplan om nog meer in het nu te blijven. Om in actie te komen en je sankalpa te ontdekken. Ondertussen gooi jij je negatieve woorden lekker overboord. Begin ik ondertussen weer aan mijn voornemen om iedere week naar Yoga Nidra te gaan. Ja ook ik heb even een stok achter de deur nodig met mijn favoriete Yoga Nidra lessen te volgen bij YogaMoves. Het helpt mij NU al enorm om deze belofte te verzegelen in het blog :-).

Namasté x-x

 

Written by Silvia de Haan

Silvia de Haan zegt vaak nee om een lege agenda te houden. Als je de snelheid uit de dag haalt, kom je tot creativiteit. De aanleiding was de race tegen de deadlines binnen diverse performance marketingbureau's. Ze gooide het roer om en is nu styliste, event manager, housekeeper en lunchdame voor internationale bedrijven. Verder dol op muziek, Utrecht, pilates en spinning.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Het is een nacht

Me-time