in

Het is een nacht

Vier favoriete akkoorden op je ukelele

Aan het eind van het jaar, als de Top 2000 heerst op de radio, verrast Leo Blokhuis in de tv-versie Top 2000 à GoGo traditiegetrouw een stukje popgeschiedenis. Kennelijk smaakte dat naar meer, want ik ging zelf op zoek naar de vier favoriete akkoorden waarmee je een aardig kerstconcertje bij je familie geeft. Beloofd dat je ook een familie-anekdote te lezen krijgt. 

De eerste man die mij overhaalde om ook Nederlandstalig op de ukelele te spelen, was Guus Meeuwis. Vooral de eenvoud van de akkoorden die hij gebruikt spreken mij aan.

Wist je dat je met vier akkoorden op een ukelele duizenden popnummers speelt. Dit geldt ook voor ‘Het is een nacht’. De song van Meeuwis bestaat net zoals de meeste meezingers uit mijn vier favoriete akkoorden; het C, G, AM en F akkoord. Je bent met een ukelele dus al gauw een popster in de dop. Zonder dat je er jaren oefening voor nodig hebt, zoals de saxofoonlessen die ik al vanaf mijn vijfde jaar volg. De ukelele had ik na een workshop van ruim twee maanden onder de knie. Superleuk toch? Dat ook jij met een uke in je bezit in een handomdraai muziek maakt. De meest gespeelde akkoorden vind je hieronder.

 

 

 

 

 

 

Wanneer je nu dezelfde akkoorden in dezelfde volgorde speelt en een beetje mee humt, dan heb je zomaar het liedje ‘Het is een nacht’ te pakken. Tof hè? Probeer het maar. Zing ‘Het is een nacht’, speel je eerste neerwaartse C en ga vanuit daar verder.

Nog niet overtuigd? Dan is YouTube je redding want Trudie speelt je met het nodige enthousiasme ‘Het is een nacht’ voor 🙂 …. Scroll ook even naar onderaan het filmpje, daar vind je de akkoorden. Verder vond ik vandaag op YouTube een handig nummer van Romy met de tekst ‘Dit is het meest overgebruikte akkoordenschema dat er is.’

Ook Trouw kopt: allemaal aan de ukelele

Sinds populaire platforms zoals Uked en hun kampvuurachtige workshops is de hang om ooit nog iets met je muziekdroom te doen groter dan ooit. Zelf ben ik overigens helemaal weg van het Ukelele Paradijs. Het geeft mij net dat nostalgische tintje. Fijn zo in de wintertijd, maar ook tof in de zomer 🙂

De hang naar de ukelele komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. De Trouw kopte in 2017 al dat het lollige gitaartje uitkomst biedt voor degenen die in een goed exemplaar willen investeren. Je hebt namelijk al snel een mooi geluid met een fijne uke.

Terug naar de Top 2000

Zonder Leo Blokhuis was ik nooit op het idee gekomen om popnummers te ontleden en dan te doen alsof je een groots geheim onthult. Met de vier akkoorden C, G, AM en F heb je zo het hele kerstrepertoire in de vingers. Misschien vraag jij je nu af hoe de nummers zo verschillend klinken? Dat komt door het strumpatroon waarin je de akkoorden speelt. Het tempo en de melodie die je erbij zingt. Hieronder deel ik dan ook mijn meest gespeelde nummers in C, G, AM en F. Benieuwd of jij zo ook in de ukele-stemming komt.

Mijn favorieten

Someone like you – Adele

No woman no cry – Bob Marley

I am yours – Jason Mraz

Beast of burden – Rolling Stones

Jolene – Dolly Parton

Die Dolly toch – anekdote

Okay, okay, toen ik begon te schrijven voor Nibblr heb ik heilig beloofd om er af en toe een anekdote tegenaan te gooien. Tijdens de kerst en ook bij andere familiebezoekjes sleep ik mijn yogamat en sinds vorig jaar ook de uke mee. Klinkt het een beetje hippieachtig? Ach, laten we het er maar op houden dat ik graag mijn geest en creativiteit soepel houd. En hoe gaaf is het dan dat je oudste neef M born to be creative is. Hij speelt echt fantastisch gitaar en heeft een enorm gevoel voor humor. Vind ik hoor. Vorm hier vooral zelf je mening over door een blik te werpen op zijn YouTube-kanaal, genaamd Van Mij! 

Om een lang verhaal kort te maken; we raakten tijdens de eerste kerstdag wat melig. En vraag me niet hoe we erop zijn gekomen, maar voor we het wisten hadden we de tekst van Jolene vervangen door oma Lien. Waarom oma Lien? Mijn schoonmoeder heet Lieneke en afgekort is dat Lien. Zij kreeg een lied op maat. Wij hadden tijdens de kerstdag enorm veel lol en nu is het dus even afwachten welke parodie we komend jaar verzinnen.

In de uke- en kerststemming geraakt?

Wat let je om een ukelele te kopen? Onder de honderd euro heb je al een prima exemplaar. Op YouTube kun jij je helemaal uitleven met tutorials. En vaak hebben plaatselijke muziekscholen ook een kersteditie om je kennis wat bij te spijkeren. Kijk bijvoorbeeld eens bij het aanbod van de Muziekfabriek in Utrecht. Vergeet ondertussen niet je eerste filmpjes op te nemen, een foto wordt ook gewaardeerd, en post ‘m op de Facebookpagina van Nibblr.

x Een muzikaal 2020 gewenst! x

Note: bij het schrijven van het blog vierden we met de hele familie kerst. Natuurlijk vertelde neef M enthousiast over de nieuwste muziektrends. Bij een volgende ontmoeting mag ik volgens hem helemaal klaar zijn voor muziek uit de jaren tachtig 🙂 … Denk aan Doe Maar, Police, Nena, Guns ‘N Roses. Het belooft een lente vol ska te worden. Luister maar….  en laat van je horen! 

Written by Silvia de Haan

Silvia de Haan zegt vaak nee om een lege agenda te houden. Als je de snelheid uit de dag haalt, kom je tot creativiteit. De aanleiding was de race tegen de deadlines binnen diverse performance marketingbureau's. Ze gooide het roer om en is nu styliste, event manager, housekeeper en lunchdame voor internationale bedrijven. Verder dol op muziek, Utrecht, pilates en spinning.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Chrysanten trendy

Een chrysant voor de kerst

Blijf in het nu