in

Een chrysant voor de kerst

Vrolijke feestdagen met Just Chrysanthemum

Chrysanten staan symbool voor geluk en een lang leven. Het zijn optimistische bloemen en sluiten qua uiterlijk en symboliek perfect aan bij een vrolijke kerstfeest. 

Als je me vroeger had verteld dat ik verliefd zou worden op de chrysant, dan had ik je hard uitgelachen. Als je me had gezegd dat ik zelfs andere mensen overhaal om in plaats van de standaard kerstboom eens en voor altijd de chrysant in huis te halen, dan was ik er waarschijnlijk in gebleven. Naast dat ik nog niet eens één levende plant thuis heb, vond ik de chrysant écht iets voor gezellig thuis bij oma. Dat was mijn idee over de chrysant die symbool staat voor geluk en een lang leven. Tot mijn beste spinning vriendin J mij als verrassing een bos chrysanten cadeau gaf.

Ook mijn social media kennis Clair van den Boogaard wist mij met een spontane reactie op LinkedIn in de hoera-stemming te brengen over de website justchrys.com. Claire: “Ik ben dól op de chrysant. Mijn grootouders zijn getrouwd in de herfst en mijn oma kreeg elk jaar een enorme bos van mijn opa. Ik ben jarig in de herfst en mijn man neemt vanaf dan zo’n beetje elke week chrysanten voor me mee. Jep, wij hebben bloemen laten opnemen in onze huwelijkse voorwaarden. De notaris vond dat wel een beetje vreemd ;-). Maar je kan zóveel met chrysanten en ze ruiken zo lekker!” Ben je net als Claire, spinning-vriendin J en ik verzot op een vleugje nostalgie in een trendy jasje? Dan ontkom je er niet aan om je huis met chrysanten te versieren.

Zet daarom vandaag nog een jaren zeventig muziekje op. Denk aan de The Police, Queen en de vijfentwintig populairste seventy songs volgens spotify. Schenk iets lekkers in, zoals een spoetnik of een ginger ale. Toffe recepten vind je overigens via FavorFlav. Want oh boy oh boy, de seventies vibe gaat wat mij betreft hand in hand met de chrysant. Ik ga helemaal los over de jaren zeventig. Duidelijk: ik ben fan.

De chrysant is trendy en veelzijdig

De chrysant is trendy, eigentijds en veelzijdig. Met meer dan 400 verschillende soorten is er altijd een kleur, formaat of vorm die bij jou en jouw interieur past. Van romantisch tot strak, het kiezen van het juiste type chrysant maakt van de bloem een ware kameleon. Het fijne is dat de bloem zich moeiteloos aanpast aan de omgeving.

Boho met natuurlijke invloeden

Haal het luxegevoel met kerst naar boven en leef als een Bohemian. Geïnspireerd door Noord-Afrikaanse invloeden is deze boho-stijl een prachtige, warme en rustige stijl waar neutrale natuur- en beigetinten de hoofdrol spelen. Een perfecte aanvulling zijn de rode, oranje, gele en bronskleurige bloemen, afgewisseld met gedroogde varianten en sierlijke pluimen. Gevlochten riet, hout en macramé maken dit de ultieme stijl voor een ontspannen en positieve leefomgeving. Ben je weg van deze stijl, dan kun je vast je hart ophalen door je inspiratie van pinterest te halen. Persoonlijk vind ik de creaties en borden van Sarah Tolzmann helemaal geweldig!

Pomponvormige en enkelbloemige chrysanten

Hoe gaaf is het wanneer jij je uitleeft met chrysanten die in grootte variëren. Zo breng je met verschillende texturen uit je interieur ook de levendigheid terug in je boeket. Door te spelen met bloemen van 2,5 cm tot ruim 13 cm maak je een romantische boeket met een vleugje vintage en een bohemiangevoel.

Muurbloempje – decoratietip

Steek losse bloemen in macramé voor een uniek muurstuk of zet een vaas (onzichtbaar) in een rieten mand(je) voor een speelse look.

Sensueel en Oosters

Fluwelen en velours materialen zijn de basis voor deze luxueuze stijl. De chrysanten die perfect bij deze trend passen zijn die met een rode, paarse en donker roze bloem. Het liefste in de pomponvorm. Door deze grote bloemen te combineren met een aantal kleinere, enkelbloemige chrysanten of een andere bloem creëer je een waar statement piece voor in de woonkamer, op kantoor of in de entree.

Hou het luchtig – decoratietip

Maak een boeket met donkere bloemen wat luchtiger door wat limonium, gipskruid, (gedroogd) eucalyptusblad of kersenbloesem toe te voegen.

Maak het vet met extravert

Deze interieurstijl is zeer vrolijk, fris en roept blijdschap op. Extravert is uitgesproken en opvallend. Zo zijn er veel menselijke gezichten te zien op potten, behang en in prints. De kleuren zijn geïnspireerd op werken van kunstenaars Matisse en Mondriaan. Felle, primaire kleuren met hier en daar een zachte noot voor wat nuance. Met felle gele, oranje en rode kleuren, afgewisseld met een enkele witte bloem, is dit trendboeket het stralende middelpunt van de woonkamer. Aanvullende zalm- en blauwtinten zorgen voor een veelzijdig pallet dat nooit verveelt.

Een leeg melkpak als vaas – decoratietip

Deze trend leent zich uitermate goed om een keer iets anders te proberen. Gebruik in plaats van een gewone vaas eens een leeg melkpak (wel eerst even wassen) om een paar gekleurde bloemen in te zetten. Als je toch liever een vaas hebt, kies dan voor één of meerdere vazen in abstracte vormen.

Fris retro

Retro in een modern jasje. ‘Fris’ is de kleurrijke tegenhanger van de rustigere ‘Natuurlijk”-trend en is met de vrolijke, zachte pastelkleuren een Instagramwaardige woonstijl. Happy is het sleutelwoord van deze stijl.

Pastelkleurige chrysanten in bijvoorbeeld lichtroze, zachtgeel, zalm, lichtgroen en crème passen goed bij deze frisse, fleurige trend. Zet een enkele bloem in een smal vaasje of maak er een mooie weelderige bos van.

Duurzame decoratietip

Was een aantal flessen van je favoriete wasverzachter, shampoo en schoonmaakmiddel, verf deze in pastelkleuren en steek daar wat bloemen in. Duurzaam en fun!

Big thanX

Dank je wel Just Chrysanthemum voor de illustraties en aanvullende teksten over de chrysant. Met 1001 mogelijkheden voor verrassende creaties.

Eerlijk

Ik kan niet alles met chrysanten. Wél hoop ik dat je een andere kijk op deze prachtige bloemen hebt gekregen. Dat je er plezier aan mag beleven! Het zou helemaal geweldig zijn wanneer jij jouw creatie met Nibblr wilt delen 🙂 …. En wellicht haal je net als ik inspiratie van justchrys.com. 

 

Bonustip

Vaak hoef je niet per se naar de bloemenwinkel te hollen om te genieten van bloemrijke kunstwerkjes. Zo laat ik me graag verrassen door mijn yogaschool. Een verdwaalde chrysant staat cool toch, zo voor of na je yogales. En misschien kun je eens gluren bij de buren of schaf voor de gezelligheid eens een losse bloem aan. Dit gaat je de kop niet kosten.

 

Written by Silvia de Haan

Silvia de Haan zegt vaak nee om een lege agenda te houden. Als je de snelheid uit de dag haalt, kom je tot creativiteit. De aanleiding was de race tegen de deadlines binnen diverse performance marketingbureau's. Ze gooide het roer om en is nu styliste, event manager, housekeeper en lunchdame voor internationale bedrijven. Verder dol op muziek, Utrecht, pilates en spinning.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Jezelf blijven is een power-tool

Het is een nacht