in

Jezelf blijven is een power-tool

De kracht van stilte – ontdek wat je werkelijk wilt met je werk

Aan de boom groeien de takken alle kanten op. Zo leef ik het liefste ook. Maar onderweg naar volwassenheid leren wij volgens bedachte lijnen te leven: een boom en takken moeten zus en zo groeien. Weg levensenergie, weg lef, weg is je eigen gezicht, weg ongeremde fantasie. 

Als kind zocht ik al stille plekjes. Even opladen in de tuin van mijn ouderlijk huis, even een stukje fietsen of gewoon wandelen. En wat heb ik een boeken gelezen om mijn soms drukke hoofd tot rust te brengen. Ik vond het verdomde lastig om te vertellen wat er echt in me omging. Straks vonden ze me raar! Daarom hield ik liever de schone schijn op dan mijn verlangens te delen.

Dagboekstijl versus sollicitatiestijl

Volgens mij ben ik pas midden veertig volwassen geworden. Ik ben altijd een zoeker geweest en was door het overlijden van mijn ouders al op jonge leeftijd bezig met grote levensvragen. Wat is mijn plek op deze wereld? Wat wil ik met mijn leven? Ik was vooral bezig met overleven in plaats van te leven. Het gemis van mijn ouders was simpelweg te groot. Maar je moet door! Daarom ging ik voluit voor een loopbaan die in het verlengde van mijn studie Communicatiekunde lag. Ik koos voor de zogenoemde sollicitatiestrategie om te overleven. Heb je nu geen idee wat overleven volgens de sollicitatiestijl is? De Amerikaanse psycholoog Jeff Schimmel deed onderzoek naar deze en andere overlevingsstrategieën.

The Voice of Silence

Uit het onderzoek van Jeff Schimmel (Universiteit van Alberta) blijkt dat proefpersonen die iets eerlijks over zichzelf moesten opschrijven gevoeliger waren voor afwijzing (dagboekstijl) dan de proefpersonen die een rooskleurig beeld van zichzelf moesten schetsen (sollicitatiestijl). De onderzoeken van Jeff Schimmel zijn redelijk heftig. Maar goed, dat is zelfinzicht wellicht ook 😉 … Zo vindt psycholoog Vonk dat de kans om afgewezen te worden ongegrond wanneer jij je kwetsbaar opstelt. Moeite met kwetsbaar opstellen komt volgens Vonk onder meer door het kritische stemmetje dat zegt dat je steeds beter moet presteren.

Aan jou de keuze in welke psycholoog jij jezelf het beste herkent. Ik ben zo eigenwijs om niet per se voor een bepaalde psycholoog te kiezen, maar mijn eigen pad te volgen. Waarbij het overigens enorm heeft geholpen dat de juiste recruiter op mijn weg kwam. Met de banen die op dit moment het beste bij me passen.

Dubbele agenda van het ego

Wanneer je iets wilt beslissen, dan praat je ego met een dubbele agenda je beslissing goed. Of het ego zegt dat het achteraf een foute beslissing was 😉 … Daardoor groeien de verhalen die vroeger vol afwijzingen en oordelen in je hoofd zaten meer en meer. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kun je je ego-mind stil zetten. Klinkt het wat te dramatisch allemaal? Denk maar eens terug aan je beste beslissing ooit of je mooiste aankoop? Gebruikte je jouw ratio of juist emotie? Degene die lef heeft, zal zeggen dat koopmotieven en beslissingen niet rationeel zijn.

Zo schrijft Tadek Solarz zelfs dat het brein van mensen volslagen onverklaarbaar is. Volgens hem kun je onmogelijk rationeel verklaren waarom die iPhone van Apple 800 euro kost terwijl vergelijkbare producten honderden euro’s goedkoper zijn. Een boodschappentas van de Aldi werkt in de praktijk net zo goed als een tas van Louis Vuitton. Okay, het is natuurlijk goed te praten dat je met een tas van een merk van naam en faam wellicht een wat fijnere indruk achterlaat bij je werkgever, collega’s, vrienden of familie 😉 …

Etaleer je flops en sympathie wint

Stel de context van hoe het hoort valt weg en je kunt vanuit stilte je beslissingen nemen. Het is zo stil dat je de stijlvolle kiekjes die je via bijvoorbeeld de socials tegenkomt, aan je voorbij laat gaan. Zelfs die van Instagram met de hashtag #40days40outfits. Overigens doe ik stiekem aan de #40days40outfits challenge mee ;-). In alle stilte, want ik had in oktober mijn outfits al klaar hangen. Ik kwam zonder mij te laten inspireren tot totaal andere outfits. Wellicht lukt jou dit ook? Of ga je nog een stap verder en durf je zelfs te veranderen van baan? Je laat je niet meer meeslepen door de waan van de dag. Klinkt goed toch? Helaas, het ligt iets genuanceerder. Volgens een recente studie van Harvard Business School worden eerlijkheid en flops tot op zekere hoogte gewaardeerd. Tijdens een nep-pitch deelde een ondernemer naast zijn megasucces ook de minder succesvolle momenten. Het bleek een schot in de roos. De ondernemer won namelijk de pitch! Deze conclusie wordt ook onderstreept door Professor Alison Wood Brooks. Volgens haar motiveer je anderen meer door juist ook je minder geslaagde projecten te delen.

Zoek de stilte op

Echt eerlijk zijn is een prachtig streven en kan je een heleboel brengen. In mijn geval de moed om de stilte op te zoeken en tot de conclusie te komen dat het tijd was om met mijn werk een andere richting in te gaan. Tijdens stille momenten zocht ik namelijk niet per se de to do’s van marketing op. De flow was gewoon ook even weg. Mijn werk als marketeer schreeuwde om een andere koers. Terwijl je mij voorheen wakker kon maken voor een analyse in Google Analytics. Cijfers en de toename van de juiste bezoekersstroom waren zeer verslavend voor me. Zo eerlijk durf ik wel te zijn. Een bekend spreekwoord zegt dat waar je van houdt je ook de das omdoet. Dat gebeurde in mijn geval ook 🙂 … De prijs van ambitie is niet altijd even eenvoudig. Zo schrijft ook blogger Vrouwtje Jas.

Er is altijd een tweede werkkans

Je vindt mij nu dus onder meer als styliste bij een chique hotel in Utrecht. Daarnaast heb ik het geluk om bij een IT-bedrijf de heerlijkste lunches in het eetcafé op tafel te toveren. Een bonus is voor mij echt om tijdens mijn ‘nieuwe leven’ weer de verbinding met content-liefhebbers te hebben binnen het fijne team van CoCo. Ja verbondenheid, onderhoud en stilte zijn nodig voor frisse energie in mijn loopbaan.

Mocht je CoCo nog niet kennen; in het kort is het een gedreven team van bloggers met de tofste magazines. Waaronder Nibblr. Binnen Nibblr kan ik me fijn nog een tijd achter de schermen in de Voice of Silence onderdompelen. Genoeg guilty pleasures van mijn hand dacht ik zo. Beloofd: er zullen nog veel meer verhalen volgen, want in mijn ‘nieuwe’ werkleven deel ik met plezier de tofste verhalen over stylen, recepten en uiteraard ook smakelijke verhalen over de blunders.

Ik ben benieuwd of ook jij je ware gezicht durft te laten zien. En of je hier net als ik de stilte voor nodig hebt om tot de kern te komen wat je echt wilt en wie je werkelijk bent.

Written by Silvia de Haan

Silvia de Haan zegt vaak nee om een lege agenda te houden. Als je de snelheid uit de dag haalt, kom je tot creativiteit. De aanleiding was de race tegen de deadlines binnen diverse performance marketingbureau's. Ze gooide het roer om en is nu styliste, event manager, housekeeper en lunchdame voor internationale bedrijven. Verder dol op muziek, Utrecht, pilates en spinning.

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wat streamen we deze week: Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates #netflix

Chrysanten trendy

Een chrysant voor de kerst