in ,

Uitgebloe(i)d

Ouder worden is niet altijd leuk. Je kunt er dus maar beter om lachen.

“Menopauze” betekent “de laatste menstruatie”. Nu kan het gebeuren dat je die al lang achter de rug hebt en de (on)gemakken van de overgang volop geniet, maar toch “af en toe enig bloedverlies ervaart”.

me·no·pau·ze (de; v(m)) 1het ophouden van de menstruatie tijdens de overgang (3)

Ze weten het mooi te zeggen, de medische experts. Diezelfde medici noemen dit fenomeen ook wel “spotten”, wat ik persoonlijk een vreselijke term vind, die bovendien de lading niet eens dekt. Na een ceremonieel afscheid van het maandelijkse ongemak en een droogte van maanden ben ik ineens weer “ouderwets” volop aan het bloeden. Heb ik dat?

Feestartikelen

De strategisch geplaatste verpakkingen “feestartikelen”: tampons, maandverband en inlegkruizen, lagen er al maanden werkeloos bij – voor het geval dàt, natuurlijk vurig hopend dat “het geval dàt” niet meer gaat gebeuren. Zeker weten doe je dat echter niet: je bent en blijft nu eenmaal een hormonaal wezen en het effect van die hormonen laat zich slecht voorspellen. Ineens gaan de feestartikelen er weer in een rap tempo doorheen. Wat overblijft, wordt verdeeld over de toiletten in huis: niets vervelenders dan met lege handen zitten. Tot het onvermijdelijke moment komt dat er weer gekocht moet worden. Wat een afgang.

Ontkenning

Als er iets is waar je op je 50-something echt niet meer aan wilt meedoen, dan is het wel het kopen van maandverband en/of tampons voor jezelf. Voor een ander, dat zou nog tot daar aan toe zijn. Ik kan me zo voorstellen dat je met je dochter met gepaste trots voor het eerst feestartikelen gaat shoppen. Ik weet het niet, ik ben geen moeder. Mijn hond kan er in ieder geval niks mee, al vindt ze shoppen leuker dan ik. Ik kan me ook zo voorstellen dat je desgevraagd een pak tampons voor iemand anders aanschaft, terwijl je je er stiekem over verkneukelt dat jij dat lekker niet meer hoeft. Dat hele vraagstuk over wel of geen vleugels, ideale pasvorm en maximale absorptievermogen heb jij al lang achter je gelaten. Dat is iets voor een andere generatie – toch? Je zit glashard in de ontkenning.

Tsunami

Dat blijkt maar weer eens als dat subtiele zweempje kleur schijnbaar van het ene moment op het andere verandert in een niet aflatende stroom ellende, die behoorlijk slecht kan uitkomen. Loop je op je gemak je hondje uit te laten, voel je die onmiskenbare sensatie van een tsunami in het zuiden en realiseer je met een zwaar gevoel dat je daar niet op was voorbereid met je skinny jeans en korte jasje. Al knijpend, zo snel als je bejaarde hondje het toestaat, doorlopen naar huis, hopend dat je niemand tegenkomt. Natuurlijk heeft het Lot juist op zo’n moment een blik buren opengetrokken. Eenmaal thuis blijkt de ramp beperkt – nog net op tijd. Maar er dient lering te worden getrokken uit het voorval. Voortaan ga je altijd voorbereid de deur uit! Waarop weer een week aanbreekt met (drie)dubbele bescherming – better safe than sorry, nietwaar. Maar zodra ook deze bloederige crisis weer is bedwongen, is het gevoel van onzekerheid al weer snel vergeten en worden de extra maatregelen van lieverlee weer opgegeven.

Gedeelde smart

Hoe lang moet dit nog duren? Dat verschilt van vrouw tot vrouw, aangezien iedere vrouw – én haar hormoonspiegel – uniek is. Het lijkt een combinatie van factoren te zijn waardoor de ene vrouw jarenlang gebukt gaat onder klachten en de andere schijnbaar onbekommerd de overgang door fietst. Maar gedeelde smart is halve smart en als je eens een bezoekje brengt aan het “Forum Overgang” (jawel, dat bestaat) lees je al snel dat je niet alleen bent, maar ook dat het nog (heel) veel erger kan.

Vrouw zijn

Ergens mag je er nog blij mee zijn ook, die laatste stuipen van die jarenlange maandelijkse cyclus. Want de overgang markeert het einde van je vruchtbaarheid en daarmee, voor veel vrouwen, het verlies van vrouwelijkheid. Maar er is niets zo onlosmakelijk verbonden met je ‘vrouw zijn’ als de menstruatie. Dus accepteer je bloedingen – ongemak en al – en omarm je vrouwelijkheid!

Hoe ga jij om met ongewenste bloedingen? Word je er ook zo chagrijnig van of weet jij die magische oplossing waardoor het allemaal zo erg niet meer is?

Written by Andrea Pronk-De Palm

Ondernemende schrijvend redacteur met taal en tekst in de genen, een grote liefde voor boeken, een passie voor online media, een onderzoekende geest, een uitgesproken mening en 't hart op de juiste plek.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

sashiko textielkunst

Wat is nou toch in hemelsnaam Sashiko?

Help, er zit een vent in mijn spreekwoord!