in

Wat is nou toch in hemelsnaam Sashiko?

Japanse textiel kunst is een eeuwenoud èn de nieuwste trend

‘Ik doe aan Sashiko’, vertelde mijn zus mij onlangs tijdens een gezellige lunch. Help, dacht ik. Een oosterse vechtkunst? Moet ik nu voortaan oppassen met wat ik zeg? Of is het iets dat je kunt eten?

Sashiko is een Japanse textielkunst

Zuslief stelde mij gerust dat ik niet bang hoefde te zijn, hooguit voor de lange naald die gebruikt wordt door Sashiko enthousiastelingen. Ik hoefde ook geen exotisch gerecht uit te proberen. Gelukkig maar, want ik was erg tevreden met een boterham met pindakaas en een flinke bak latte machiatto voor mijn neus. Ze opende haar tas en liet me een prachtige Sashiko doek zien. Dat was dus Sashiko !

Zit er ergens een steekje los?

De textielkunst betekent letterlijk: ‘kleine steken’. Het is een decoratieve vorm van naaien en borduren die al sinds 1615 bestaat. De steken waren bedoeld om kledingstukken te verstevigen of repareren. Zoals wij leerden lappen op versleten ellebogen te zetten, zo maakten Japanse vrouwen van drie oude jasjes er weer één.

Later, toen Japan welvarend werd, bleef Sashiko bestaan. En die (kleine) rijgsteek werd door de eeuwen heen mooier en mooier; traditionele Japanse patronen werden toegepast en zo werd van een nood een deugd gemaakt. Het repareren dus als een kunstvorm, ook wel genoemd: Boro.

De Japanse Sashiko beoefenaars gebruikten voornamelijk indigoblauwe doeken, veelal stukken spijkerstof, met wit garen. Of omgekeerd, een witte doek met indigo gekleurd garen. Nu worden alle kleuren doeken en alle kleuren garen gebruikt, al blijven de traditionele patronen vaak hetzelfde. En zoals met alle geometrische patronen; je kunt er eindeloos creatief mee zijn.

Lekker creatief en duurzaam bezig zijn

Mijn zus bestelde eerst haar Sashiko doeken en garen op Etsy of bij Amazon. Inmiddels koopt ze bij de Hema theedoeken en ontwerpt ze zelf mooie patronen.

In Japan worden heel veel Sashiko doeken gemaakt. Je kunt ze sparen en trots semi-nonchalant op een plank laten liggen. Je kunt ze ook gebruiken als inpakpapier. Dan geef je een cadeautje, bijvoorbeeld chocolaatjes omwikkeld met een Sashiko doek. Dat is een teken dat je veel tijd hebt gestoken in dit cadeau en dat wordt zeer gewaardeerd.

Nu weet je wat Sashiko is. Leg je kleurenboek of bulletjournal maar even weg. En ga lekker aan Sashiko doen. Dat klinkt niet alleen een stuk spannender maar is ook nog eens duurzaam en mindfull. Mooi toch?

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

zielsverwant

Zielsverwant

Uitgebloe(i)d