in

Wie is de Mol 2019, afl 9: Het net sluit zich.

Nog één aflevering voordat we de vraag kunnen beantwoorden: wie is de Mol? De laatste kans voor de kandidaten om geld te verdienen. Of krijgt de Mol nog een kans om de pot leeg te spelen?

Moltalk

Voorafgaand aan de allerlaatste aflevering voor de ontknoping begint op NPO1 Moltalk met een vooruitblik naar de laatste aflevering. Er wordt stevig gediscussieerd over de mogelijkheden voor de Mol in deze laatste opdrachten. Onder het publiek en de gasten bij Moltalk is mijn Mol Niels het minst verdacht, terwijl Sarah bovenaan het verdachtenlijstje staat. Ik ben erg benieuwd hoe dit seizoen afloopt.

De laatste loodjes

Aflevering negen, “Drijfveer” wordt ingestart en begint met een gezellige tandenpoetsscène met Merel en Sarah, terwijl Niels zijn minder charmante kanten (“Ik heb hier een puist, niet normaal!”) in de spiegel bekijkt. Na onzinnig geklets stappen de kandidaten in een boot op de rivier Don Diego om naar Rik toe te varen, die op het strand de eerste opdracht uitlegt.

Torens bouwen met hindernissen

De finalisten moeten in “Stamhoofd” torens bouwen op drie strandjes in verschillende kleuren: blauw, groen en oranje. In de Don Diego rivier zijn stokken te vinden met daarop schijven met een touw in een van de drie kleuren eromheen gebonden. Met de schijven moeten op de juiste strandjes de juiste kleur torens gebouwd worden. De strandjes zijn te bereiken met shuttlebootjes. Welke kleur er op welk strand moet komen, is te zien aan het touw dat daar op de grond ligt.

De kandidaten kunnen geld verdienen per complete toren: een toren levert €250,- op, twee complete torens levert €750,- op en bij drie torens verdienen ze €1.500,-. Omdat een toren wel eerst compleet moet zijn voor er geld verdiend kan worden, kiezen ze ervoor om gezamenlijk met de groene toren te starten. Er zijn nog geen bootjes om de finalisten te vervoeren naar de andere strandjes. Sarah en Merel halen daarom natte voeten in hun zoektocht naar de schijven. Niels hoopt dat hij het water niet in hoeft. Is hij bang voor natte sokken of bang dat er teveel geld verdiend wordt in de laatste aflevering?

Leap of faith

Als de eerste boot in zicht komt, stopt deze niet voor Sarah. Ze besluit om zichzelf op de boot te werpen terwijl die op flinke snelheid langs vaart. Ik moest toch lachen bij het idee dat de bestuurders misschien onschuldige passanten zijn die niets met WIDM te maken hebben, maar ze reageerden helemaal niet op Sarah die zichzelf aan boord wierp. Ik vermoed dus dat ze er toch bij horen. Ondanks dat ze bij het programma lijken te horen, minderen de bestuurders van het bootje geen seconde vaart. De shuttlebootjes vereisen dus wat behendigheid om ze te kunnen gebruiken voor het vervoer van de schijven.

Foto: Avrotros.

Sarah’s onhandige actie zorgt er wel voor dat de kandidaten weten welke kleur zich op welk strand bevindt. Dit maakt het verzamelen gemakkelijker. De stroming werkt niet alleen de opdracht tegen, maar ook het hoedje van Merel raakt bijna verloren in de rivier. Gelukkig weet ze het hoedje te redden en daarmee wat minder tijd te besteden aan het uitvoeren van de opdracht. Ondanks het semi-gemak van de shuttlebootjes, kiest Niels ervoor om te lopen naar een ander strand. Volgens hem gaat dat sneller. Of dat ook echt het geval is durf ik te betwijfelen.

Er ontstaat een hoop chaos met schijven in bootjes, maar ook voorbijdrijvende schijven die toch van een bootje of een paal kwamen. Niels maakt triomfantelijk de groene toren af, Merel werkt aan blauw en Sarah zorgt voor oranje. De blauwe paal komt helaas vier schijven tekort, terwijl de oranje paal twee schijven mist. Er is dus alleen geld verdiend met de groene paal en de pot lijkt historisch laag te staan.

Terugblikken

De kandidaten spreken hun hoogtepunten van dit seizoen door vanuit een luie strandstoel. Merel vond het abseilen in de waterval het gaafste, terwijl Niels dit verrassend genoeg minder leuk vond. Sarah’s hoogtepunt was de opdracht Vlag Uithangen, waarbij de Colombiaanse vlag gevormd moest worden met wasgoed van omwonenden en Niels, de jokerkoning, vond de Russische Roulette het leukst.

Er wordt nog kort teruggeblikt op het moment dat de joker van Evelien verwisseld is, waarbij Merel en Sarah zich neerleggen bij het feit dat ze nooit zullen weten wie de dader is. De dader, Niels, kijkt de dames vanuit zijn strandstoel aan. De finalisten proosten op de laatste avond voor de ontknoping.

Party time

Maar hoe relaxed ze er ook bij liggen, de laatste opdracht volgt nog dezelfde avond. Gelukkig is het een prima activiteit voor in de avond: het vieren van een Colombiaans strandfeest. Sarah, Niels en Merel zijn de DJ’s en hun taak is om de platen synchroon te laten lopen. Er wordt steeds één nummer gedraaid op twee draaitafels. Die muziek op die twee tafels moet synchroon gaan lopen om geld te verdienen.

Sarah en Niels krijgen de Macarena. Niels zet ‘m eerst aan en daarna komt Sarah erbij, maar Niels maakt een foutje, waardoor zijn plaats stopgezet wordt. Het plan leek van Niels te komen, maar hij voert een volledig ander plan uit. Daardoor is het niet meer te herkennen welke plaat van wie is en is de chaos opnieuw compleet. Merel kijkt vol irritatie toe hoe Niels en Sarah er niets van bakken.

Hit it, DJ!

Er wordt gedanst en de cocktails raken steeds leger, ook al vindt niet iedereen de cocktails even lekker. Merel is aan de beurt om samen met Niels La Bamba synchroon te krijgen. Misschien komt het door de cocktails of opnieuw door fouten van Niels, ook dit nummer mislukt.

De zomerhit van 2017, Despacito, is voor Merel en Sarah. De dames komen niet eens in de buurt van in sync en binnen no time is het nummer afgelopen. De teleurstelling is gelijk weg als Sarah’s guilty pleasure Vision of love wordt aangezet. Sarah gaat helemaal los en ik vermoed dat ze dit stiekem elke ochtend thuis doet.

Foto: Avrotros.

Tactiek bestaat wel

Na Sarah’s moment zijn de heupen van Shakira aan de beurt en daar is ineens een tactiek. Na het bekende intro wordt de eerste plaat gelijk uitgezet en dan start de tweede plaat in, die op hetzelfde moment gestopt wordt. Na deze actie moet de muziek in sync zijn. In theorie klinkt dit briljant, in de praktijk lukt het door fouten van Niels keer op keer niet. Vlak voor het einde van het nummer is het dan toch raak. De tactiek werkt prima en ook nummer zes is synchroon. Er is in de laatste opdracht €600,- verdiend, waardoor de totale pot gelukkig net boven de tienduizend euro uitkomt. Tijd om het feestje voort te zetten, maar niet te lang. De finaletest moet immers wel uitgerust gemaakt kunnen worden.

Kleding in de gaten houden

Dag 17, tijd voor de test voor de finale. In tegenstelling tot de normale test is deze test niet gericht op de opdracht van die aflevering, maar op alle opdrachten in het hele seizoen. De drie moeten dus flink studeren om alle informatie in hun hoofd te hebben en daarmee vragen als “Wat droeg de Mol tijdens de opdracht “Vlag Uithangen”?” te kunnen beantwoorden. De dames hullen zich in een prachtige jurk, Niels trekt een mooi overhemd aan boven zijn korte broek en dan vertrekt het drietal naar de locatie van de finaletest.

Foto: Avrotros.

De klassieke cliffhanger

De verdenkingen zijn duidelijk. Merel is overtuigd van Sarah’s schuld, maar Sarah en Niels zijn zeker van Merel als Mol. Ik wist vrij zeker dat Niels de Mol is, maar mijn ervaring leert ook dat als niemand van de kandidaten diegene verdenkt, het vaak ook niet de Mol is. Mijn gevoel zegt nog steeds dat Niels de Mol is, mijn verstand zegt dat Merel de Mol is.

Rik houdt iedereen in spanning. Is het de moeilijk te peilen Merel, wie zelfs door bondgenoot Jamie niet vertrouwd werd? Of is het Niels, die goed was in delegeren en vervolgens klaagde dat het niet goed ging. Of toch de energieke Sarah, die zo enthousiast was dat ze evengoed kandidaat als Mol kan zijn? Wie is de Mol? De bekende cliffhanger is er: Rik vertelt in de camera dat we dat volgende week zien. Het is nu een kwestie van aftellen tot de grote ontknoping.

Uitgelichte afbeelding: foto door Avrotros.

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Waarom #lovetwitter mijn favoriete hashtag is

donkere songs

De donkerste songs voor donkere dagen