in

Wie is de Mol 2019, afl 8: Mollen met jokers?

Het seizoen loopt richting het eind en er zijn nog vier kandidaten over na de heftige dubbele executie van vorige week. De ontknoping komt steeds dichterbij.

De tactiek van Niels

De overgebleven kandidaten zijn in shock door de spelverlaters van vorige week. Bij bijna iedereen was één van de twee afvallers een verdachte. De spanning loopt duidelijk op nu de kandidaten nog maar met zijn vieren over zijn. Merel en Niels zijn door de twee rode schermen ook hun bondgenoot kwijt, wat misschien wel een nadeel is zo kort voor de finale.

Veel tijd is er niet om hierbij stil te staan, want op de dertiende dag gaat het spel door met de achtste aflevering: “Met zand strooien”. Opvallend is dat Sinan tijdens het ontbijt bedenkt hoe hij ‘zand in de machine kan strooien’, in zijn eigen woorden. Is dit een hint naar de titel van de aflevering en is Sinan de Mol? Niels besluit het hem te vragen: “Sinan, jongen, wil je me misschien vertellen of je de Mol bent?”. Sinan kan hier geen antwoord op geven en laat het in het midden. Het is dat mijn tunnel teveel op Niels gericht is, maar ik moet toegeven dat dit vreemd is.

Geld verbranden om geld te verdienen

De eerste opdracht “Vuurproef” wordt, weer enigszins onbegrijpelijk, uitgelegd door Rik. Het strand is gescheiden door vuur en de kandidaten kunnen geld verdienen met het verbranden van geld. Aan elke kant van het vuur staan stokken met houten plaquettes. Op die plaquettes staan bedragen. Het is een soort memory: aan elke kant van het vuur moeten gelijke bedragen worden weggespeeld. Staat er dus links vijftig euro en rechts ook? Dan moet dat geld verbrand worden. Staat het bedrag maar aan een van de kanten? Dan moet je het bedrag houden. Aan het eind zijn er slechts een paar bedragen over en die moeten bij elkaar worden opgeteld. Klopt dit bedrag en zijn de juiste bedragen dus verbrand? Dan wordt er geld verdiend.

Sinan rent!

Foto: Avrotros.

De kandidaten maken de logische keuze om in tweetallen te werken: Niels en Merel aan de ene kant en Sinan en Sarah aan de andere kant. Na weken van #watgaatSinandoen is Sinan eindelijk uit de startblokken geschoten. Hij rent enthousiast over het strand, terwijl Sarah het geld in het vuur gooit. Niels kiest voor veiligheid en wil controleren of de juiste bedragen het vuur in verdwijnen, maar na een tijdje komen de kandidaten erachter dat daar geen tijd voor is. Het wordt een kwestie van goed vertrouwen en een eenvoudig spel voor de Mol. Sinan zag dit als een wat lastigere opdracht om te saboteren, maar dat maakt hem des te verdachter.

Als de tijd om is, moeten ze de overgebleven bedragen optellen. Rekenen is niet Sarah’s sterkste kant, gek genoeg. Rik wacht het rekenwerk van de kandidaten niet eens af, want het klopt toch niet en echt snel gaat het niet. Het antwoord is fout en er is geen geld verdiend door de kandidaten. Sinan concludeert terecht dat de Mol zich helemaal dood lacht, de pot staat erg laag in de aflevering voor de finale.

Niels’ ondervraging gaat door

Niels vindt zijn tactiek wel prima, gewoon vragen wie de Mol is. Ook Merel is aan de beurt. Ze is niet de Mol, zo vertelt ze. Dus gaat Niels, samen met de andere drie, de veertiende dag in met nog even weinig informatie.

Kapers op de kust

De tweede opdracht draait om olievaten in een woestijn. Op sommige van de olievaten ligt geld, in totaal €2.000,-. Eén kandidaat bestuurt een drone, waarmee diegene alles kan overzien en de andere kandidaten naar de juiste vaten met geld kan loodsen. Maar er zijn kapers op de kust. Zodra Niels zijn vermoeden dat er gerend moet worden uitspreekt, wordt Sinan op de overzichtspost gezet. Het is immers niet zo’n renner, benadrukt Sarah subtiel. Merel wil die positie ook wel, maar ze geeft toe aan het idee dat Sinan niet erg nuttig is in het veld.

Sinan gebruikt de eerste minuten van de opdracht om rustig uit te vogelen hoe de drone werkt, wat niet soepel gaat. De groep heeft maar een half uur, dus het wordt zaak om snel aan de slag te gaan. Ze besluiten zich op te splitsen om de kapers af te leiden, Niels rent de ene kant op en Merel de andere kant. De kapers bestaan uit motorrijders die het geld ook willen pakken. Sarah staat bij Sinan om aanwijzingen via de porto te geven en het geld te bewaren.

Foto: Avrotros.

Hoe werkt die drone?

Niels stelt na de eerste poging een nieuwe tactiek voor, waarbij ze juist samen naar dezelfde ton lopen en daarna uit elkaar gaan, zodat de kapers niet weten wie het geld heeft. Het is mij niet helemaal duidelijk of de kapers de kandidaten met het geld mogen overvallen of dat ze alleen geld van de ton af mogen pakken, maar te zien aan het gedrag van de kandidaten, mogen de kapers ook de kandidaten “kapen”. Niels en Sarah brengen samen dit nieuwe plan ten uitvoer en brengen geld in de pot. Tot grote frustratie van iedereen gaat het daarna ontzettend traag met het besturen van de drone, maar Merel weet met één tik een snellere methode te vinden. Drie kandidaten rennen vervolgens het veld in om meer afleiding te creëren en hopelijk ook wat sneller geld te pakken. Helaas pakken de kapers aardig wat geld weg. Het schiet niet erg op met deze opdracht.

Aan het einde van de dertig minuten, is er van vijf tonnen geld gepakt door de kandidaten: €1.250,-. Sinan kon heel goed zien wat de kandidaten deden, maar was ontzettend traag met de drone. Is hij vanuit zijn sleutelpositie aan het mollen? De sportkleding die hij had aangetrokken was in ieder geval voor niets, want Sinan heeft vrijwel geen stap verzet.

De Mol is bekend!

Het einde van een nieuwe opdracht moet voor Niels het startsein zijn om zijn ultieme tactiek verder uit te voeren: “Sarah, ben jij de Mol?”. Sarah ontkent dit met het argument dat ze ‘best wel veel geld’ verdiend heeft. Ze stelt de vraag terug en Niels geeft aan dat hij de Mol is. Mysterie opgelost!

Vrijstelling voor de finale

De derde opdracht kan een vrijstelling naar de finale opleveren. Er zijn twee jokers, een bevat de vrijstelling en de ander is leeg. De kandidaten kiezen gezamenlijk één joker, die op een bord met houten pinnen geplaatst wordt. Daarna moet elke kandidaat om de beurt een pin uit het bord trekken. De kandidaat die de laatste pin eruit trekt, waardoor de joker valt, wint de joker. Met een beetje geluk zit daar een vrijstelling voor de finale in.

Foto: Avrotros.

Het is neurotisch om naar te kijken, de kandidaten tellen en tellen en tellen. Ik vind dit soort spellen altijd geweldig, omdat het deels tactisch inzicht vereist en deels heel veel geluk. Ondanks dat tactiek nog niet echt helpt in het begin, kiezen de verschillende kandidaten wel steeds bewust een pin. Tot Merel in een vlaag van verstandsverbijstering de cruciale pin eruit haalt, waardoor Niels de volgende is. Hij kan allerlaatste pin die de joker van de grond houdt van het bord verwijderen. Merel is volledig in shock, want ze had nog genoeg andere pinnen eruit kunnen trekken. Er heerst geen euforie, maar een verbaasde stilte. Behalve bij Niels, hij wint de joker, zoals al zo vaak in dit seizoen. Of is het dit keer een vrijstelling? Vol spanning kijkt iedereen even later toe hoe Niels de joker opent. En dan is de euforie daar, ook bij de andere kandidaten. Niels is de eerste finalist van Wie is de Mol 2019.

Test en executie

Tijd voor de een-na-laatste test, maar niet voor Niels. Hij is finalist. Het gaat tussen Sarah, Sinan en Merel. Sarah krijgt een knalgroen scherm, maar voor Sinan eindigt het avontuur hier. Hij is de laatste afvaller voor de finale. Mijn Mol blijft Niels. Ik ben benieuwd of ik dit jaar op de juiste persoon zit.

Uitgelichte afbeelding: foto door Avrotros.

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wie is de Mol 2019, afl 7: De Mol wordt inhalig

Verlangen

Verlangen