in

Dit is coolDit is cool

Wie is de Mol 2019, afl 5: De groep slaat terug

Na een zeer succesvolle vierde aflevering, althans voor de Mol, wordt het voor de kandidaten tijd om in te grijpen. Weet de groep de pot deze week wel te spekken?

Vals gespeeld?

Er heerst verslagenheid in de groep over het vertrek van Evelien. Er wordt wantrouwen uitgesproken naar elkaar over de gestolen joker. Niels biedt aan de kijker, Evelien specifiek, zijn excuses aan. Hij meent het niet echt, want hij benadrukt dat het een spel is. Ik vind het een hele slimme actie, maar wel erg sneu dat Evelien hierdoor naar huis moest. Noemen we dit vals spelen of hoort het bij het spel?

Wat een plaatje

Er is niet veel tijd om hierbij stil te staan, want de eerste opdracht staat voor de deur. Deze speelt zich af in het dorp Barichara, waar de kandidaten een puzzel moeten maken. De puzzel bestaat uit negen stukken, die samen een foto van het uitzicht op een prachtig Colombiaans straatje vormen. Om de puzzel te kunnen maken, wordt de groep opgesplitst in drie teams. Elk team moet drie van de over de stad verspreide puzzelstukken opzoeken. Deze puzzelstukken kunnen ze vinden met behulp van foto’s die ze kregen bij de start van de opdracht. De foto’s zijn gemaakt van de plekken waar de puzzelstukken staan opgesteld.

Het is dus van groot belang dat de kandidaten de hulp van de bewoners van Barichara inroepen om de puzzel compleet te maken. Er is € 1.800,- te verdienen in de opdracht “Straatbeeld”.

Zoektocht door Barichara

Foto: Avrotros.

Deze opdracht gaat soepel. Robèrt en Merel halen in no time als duo hun drie puzzelstukken binnen. Ook Sarah en Rick Paul vinden snel een puzzelstuk. Opvallend is wel dat zij het puzzelstuk van een ander team weten te vinden. Gelukkig komt dit duo het laatste team, bestaande uit Niels, Jamie en Sinan, op straat tegen en ze besluiten de puzzelstukken uit te wisselen. Zo kunnen beide teams weer door met het vinden van de volgende stukken.

In deze opdracht gaat eigenlijk alles goed, vergeleken met de vorige aflevering. Jamie, Niels en Sinan zijn alleen erg langzaam en het drietal accepteert geen hulp van Rick Paul en Sarah. Dat is vreemd, zeker omdat ze de laatsten zijn die nog een puzzelstuk moeten vinden. Het is het traagste team, terwijl Jamie prima Spaans spreekt. Daarbij moet gezegd worden dat Niels het Spaans ook opvallend goed verstaat. Is hij vergeten te vertellen dat hij Spaans spreekt?

Bondjes en geheimen

Een goede opdracht voor de Mol was het niet, want de puzzelstukken worden netjes binnen de tijd in elkaar gezet. Een prachtig plaatje ontstaat en er gaat €1.800,- in de pot.

Er wordt na deze opdracht driftig gesmeed aan enkele bondjes. Maar kunnen de bondgenoten elkaar wel vertrouwen? Rick Paul, Sarah en Niels zitten heerlijk samen te smoezen, waarbij Niels in het diepste geheim een triple bondje opricht. Rick Paul en Niels hadden al een sterk bondje, maar Sarah wordt erbij betrokken om het bondje tussen Jamie en Merel uit elkaar te drijven. Het psychologische aspect van het spel blijkt in volle gang.

Parkeergeld

Zodra je in Wie is de Mol kentekens ziet, weet je dat er een gave opdracht met auto’s aankomt. De tweede opdracht blijkt een ingewikkelde. Er zijn zeven auto’s met elk een letter bovenop het dak: vijf medeklinkers en twee klinkers. De kandidaten moeten de twee klinkers een paar keer wisselen en op die manier vijf-, zes- of zeven letter woorden vormen. De auto’s moeten vervolgens naast elkaar in parkeerplaatsen geplaatst worden, waardoor het gevormde woord leesbaar is. Elk woord levert geld op.

L-I-N-G-O. Lingo.

Handig, Merel heeft ooit een keer Lingo gewonnen en is goed in het maken van woorden. Zij mag op een steiger gaan staan om de woorden te vormen en het proces te coördineren. Sarah gaat mee als tweede puzzelaar, maar misschien is dat niet de beste keuze, aangezien ze dyslectisch is. Ze moet het inderdaad niet hebben van haar talent voor spelling, maar met de porto weet Sarah het goed te regelen.

Robèrt en Sinan bieden zich aan om de letters op de auto’s te wisselen, terwijl Rick Paul en Jamie achter het stuur kruipen om de twee klinker-auto’s te besturen. Niels is, gezien de teksten in zijn muziek, goed met taal, maar mag niet op de steiger staan. Gelukkig kan hij wel een andere sleutelpositie vervullen, hij mag de letters op de grond coördineren en communiceren met de dames boven via de porto. Zou Niels graag een belangrijke positie willen om te kunnen Mollen? Hij verbiedt in ieder geval bij voorbaat de communicatie tussen de bestuurders en de puzzelaars, om de etherdiscipline te handhaven.

Gestart

De zeven auto’s rijden het parcours op en vormen het woord “gestart”. De medeklinkers in dit woord blijven vervolgens op het parcours rijden, terwijl de klinkers gewisseld kunnen worden door de kandidaten. De gekozen taakverdeling werkt prima. Er is heldere communicatie, er is zowaar een keer geen chaos en het ene na het andere woord wordt gevormd. Totdat de medeklinkers plotseling het veld afrijden en er andere medeklinkers terugkomen. Dit zagen ze niet aankomen. De woorden die al in het hoofd zaten mogen in de vuilnisbak en Merel en Sarah kunnen opnieuw aan het puzzelen. Robèrt verveelt zich nogal, want er is niets op de auto’s te leggen. Hij besluit zich bij de dames te voegen en opnieuw vliegt het ene na het andere woord over de porto.

Bij deze vlekkeloze opdracht is er maar één ding dat opvalt: de woorden zijn erg kort. Dat levert kleiner bedragen per goed gespeld woord op, dan langere woorden. Een woord van vijf letters levert namelijk vijftig euro op, een woord van zes letters honderd euro en met een woord van zeven letters belandt er tweehonderd euro in de pot. Jamie besluit daarom te staken, zolang er korte woorden gevormd worden, hij wil sneller geld verdienen. Geen slecht plan, want daarna worden de langere woorden in hoog tempo gevormd. Als er iemand aan het Mollen is, is het mij in deze opdracht in ieder geval niet duidelijk wie er molt. Er wordt €1.350,- bij elkaar ge-lingo’d.

Lijstbondjes

Naast de gewone bondjes zijn er natuurlijk ook lijstbondjes: twee kandidaten die vragen van hun vragenlijst uitwisselen. Het is altijd spannend: vertelt de ander jou de waarheid? Rick Paul en Jamie wisselen hun lijsten uit, net als Sarah en Merel. Die uitwisselingen komen niet voort uit goed vertrouwen, maar uit een verdenking.

Het is dag tien in Wie is de Mol en de kandidaten arriveren bij een 180 meter hoge waterval. Mijn vader naast mij op de bank kijkt mij breed glunderend aan bij het zien van de waterval en roept enthousiast “Wij zouden het wel doen hè?”. Inderdaad, de kandidaten mogen abseilen. Voor Sinan voelt het niet goed, hij besluit de afdaling niet te maken. Sinan, mijn vader vraagt of hij jouw plek in mag nemen?

Knutselclubje

Iedere kandidaat krijgt een houten stokje met daarop kraaltjes, spijkertjes en knoopjes. Het ziet eruit als een creatie van het knutselclubje van mijn achtjarige nichtje, maar de kwaliteit doet er niet toe. Belangrijk is dat ieder stokje een eigen patroon heeft van kraaltjes, spijkertjes en knoopjes. Elke kandidaat moet zijn eigen stokje onthouden en onderweg naar beneden, tachtig meter door de waterval abseilend, in kokers voelen welk stokje van hem of haar is.

Foto: Avrotros.

Er zijn twee teams gemaakt, waarbij elke kandidaat aan de linker- of rechterkant van de afdaling – afhankelijk van het team – zes kokers moet betasten en moet onthouden in welk nummer zijn stokje zit. De stokjes worden aangeduid met de letters A tot en met D, die corresponderen met de volgorde waarin de kokernummers moeten worden ingevoerd in het cijferslot. Die cijfersloten geven toegang tot twee kisten met in elke kist €750,-.

Overwin je angsten

Waar Sinan al voor het begin van de afdaling afhaakt, besluit een aantal kandidaten dat ze hun angsten wel willen overwinnen. Sarah staat doodsangsten uit, zo lijkt het, maar Jamie begeleidt haar liefdevol naar beneden. Robèrt vindt het ook niet ideaal en gaat een paar keer flink onderuit. Die arme Robèrt worstelt, maar met hulp van Merel komt hij veilig beneden, waar hij opgevangen wordt door de wachtende kandidaten. Niels heeft zulke heftige hoogtevrees dat hij, zonder een blik op de kokers te werpen, naar beneden gaat. Of was het een Molactie van hem, om alle kokers blind over te slaan?

Foto: Avrotros.

Er zijn wat fouten gemaakt in het bevoelen van de kokers en het onthouden van de codes, want één van de kisten gaat niet open. De kist van Sarah, Merel en Sinan gaat wel open. Sarah en Merel hebben het stokje van Sinan ook correct onthouden en met deze informatie hebben ze €750,- voor de pot weten te verdienen.

Test en executie

Het is tijd voor de test en de executie. Vorige week schreef ik dat mijn hoofdverdachte nog altijd Merel was, maar dat was voor ik de balkonopdracht van vorige week goed had bekeken. Ik heb namelijk besloten alles eens uit te tekenen: wie stond op welk balkon, welke informatie stond bij welk balkon en wie stonden er dus fout? Op basis daarvan kwam ik erachter dat Niels heel beschuldigend is: zowel Jamie als Rick Paul worden ervan beschuldigd op de verkeerde verdieping te staan. In werkelijkheid is Niels echter degene die stond op de verdieping waar hij juist nìet mocht staan. Zijn felheid in het beschuldigen zorgt voor wantrouwen bij mij. Ik heb mijn punten daarom overgezet naar Niels.

Dat maakte deze executie extra spannend, want vaak als je wisselt gaat het mis met je punten. Ik had geluk met mijn punten, maar mijn hart huilde toen Robèrt het spel moest verlaten. Robèrt, je was een van mijn favoriete kandidaten. En Niels, ik ben je op het spoor. Jij bent mijn hoofdverdachte!

Uitgelichte afbeelding: foto door Avrotros.

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

[Vrijwilligersvacature] Gezocht: reuring-makers voor onze community

Een vegetarische hamburger? Dat bestaat helemaal niet.