in

Wie is de Mol 2019, afl 4: De Mol doet goede zaken

Na de bloedstollende cliffhanger van vorige week, komt er deze week eindelijk duidelijkheid. Wij zien het rode scherm en de afvaller vertrekt zonder enige vorm van afscheid.

Afvaller in de schijnwerpers

Nikkie blijkt, zoals enigszins verwacht, de afvaller van vorige week. Er wordt in de aflevering niets gezegd over de geruchten op internet, maar op de website van WIDM lezen we terug dat Nikkie de test bewust slechter heeft gemaakt, vanwege haar broertje Mikai. Nikkie neemt waardig afscheid van Wie is de Mol, maar krijgt niet de kans om afscheid te nemen van de andere kandidaten. Zij zien Nikkie niet meer terug en moeten gelijk verder op Mollenjacht.

Escobar’s buitenverblijf

Na deze onthulling begint de vierde aflevering echt. De camera hangt boven een meteoriet die ligt bij Guatapé, een gigantisch stuwmeer waar drugsbaron Pablo Escobar zijn buitenverblijf had. Naast een prachtig zicht op de reusachtige meteoriet, wordt het stuwmeer met zijn vele kleine eilandjes zichtbaar. Het is fenomenaal. Als je na deze beelden niet naar Colombia op vakantie wil, dan weet ik het ook niet meer.

Rik spreekt de acht overgebleven kandidaten toe. De opdracht “Min of meer” draait om samenwerking en het maken van de juiste keuzes. Deze groep leek daar tot nu toe niet erg goed in te zijn, zoals ook de pot van slechts € 3.500 bewijst. Met enige scepsis kijk ik daarom naar deze opdracht.

Timing is alles

De opdracht lijkt voor iedere kandidaat duidelijk: er zijn drie duo’s (Rick Paul & Merel, Robèrt & Sarah en Evelien & Niels) in een bootje in een kooi opgesloten. De bootjes varen langzaam van de start van een parcours naar de finish. Het vierde duo, Sinan en Jamie, heeft een vrije boot. Hun taak is om de andere drie duo’s bevrijden door codes voor te lezen die aan de buitenkant van de kooien geplakt zijn. Met deze cijfercodes kunnen de duo’s het slot aan hun kooi openmaken en ontsnappen. Timing is essentieel: haalt het bootje de finish voor de kandidaten bevrijd zijn? Dan kost dit geld. Weten de bevrijde kandidaten binnen de tijd terug te varen naar de start? Dan levert het juist geld op. Er is wel een addertje onder het gras: hoe langer je in de kooi blijft, hoe meer (min)geld er te behalen is. Je moet dus op tijd uit de kooi, maar vooral ook niet te vroeg.

Dat is de Mol

De opdracht is niet helemaal voor iedereen duidelijk, zo blijkt. Jamie is opvallend gemotiveerd. Zo gemotiveerd dat hij in no-time de drie duo’s bevrijdt met Sinan en dat hij ze ook nog eens aanspoort om vooral als een speer naar de start te gaan. De groep heeft dertig minuten de tijd, maar is binnen tien minuten terug bij Rik. Zo snel mogelijk naar de start, lijkt de missie van Jamie. Dat is wel erg verdacht, want hierdoor wordt er maar €500,- opgehaald voor de pot, waar er €2.250,- te behalen was. De andere kandidaten hadden geen enkele moeite om zo snel mogelijk te gaan, hooguit Merel en Rick Paul stribbelden wat tegen. Ook zij lieten zich uiteindelijk inpalmen door Jamie’s enthousiasme en verlieten de kooi met een mager bedrag.

Jamie licht later toe dat hij de opdracht verkeerd had begrepen. Wat suf, he?! Ik vind het niet erg geloofwaardig. Het is een sterke Molactie.

San Gil

De kandidaten stappen op dag zeven vroeg in het vliegtuig naar San Gil, een ander deel van Colombia. Bij de tweede opdracht van deze aflevering is het eindelijk zover: Ron komt terug! Oké, dat is gelogen. Ron komt niet terug, maar de balkonopdracht doet wel erg denken aan de theateropdracht van vorig seizoen. “Serenade” is een grote versie van mijn favoriete puzzel: met behulp van een kort zinnetje aan informatie op elk van de twintig balkons, moeten de kandidaten uitvinden welke speler op welk balkon thuishoort. Kwestie van slim deduceren. Ze hebben hiervoor een kwartier de tijd. De verdienste kan €1.000,- zijn als ze hun Molboekje gebruiken om aantekeningen te maken van de informatie, of €1.500,- als ze het Molboekje niet gebruiken.

Foto: Avrotros.

De kandidaten kiezen voor het hoogste bedrag en verspreiden zich snel over de vier verdiepingen. De informatie bestaat uit zinnen als “Niels, Sarah, Jamie en Merel moeten niet op deze verdieping staan” of “Het balkon van Jamie en Rick Paul eindigt op 09”. Elk balkon hoort bij een hotelkamer, door de informatie goed met elkaar te combineren, blijft er maar één mogelijkheid (balkon) per kandidaat over. Al die informatie onthouden wordt lastig als je niets op kunt schrijven. Als de Mol dan ook nog eens verkeerde informatie doorgeeft, wordt het helemaal een onmogelijke opdracht, toch? Voor deze groep wel: de helft van de kandidaten staat na een kwartier op het verkeerde balkon. Opdracht twee levert de pot niets op.

Opnieuw Jamie

Opnieuw lijkt Jamie flink aan het mollen geslagen. De groep gaat over op de aanval en Sinan stelt zelfs voor te controleren wat er op het kaartje stond waar Jamie stond. Uiteindelijk zien we hier helaas de uitslag niet van, want de groep lijkt wat te kalmeren. Ook krijgt Merel het flink te verduren, want ook zij gedroeg zich erg verdacht. Sarah heeft daar een verklaring voor: Merel probeert zichzelf zo verdacht mogelijk te maken, zodat zij vrij spel heeft in het ontmaskeren van de Mol. Goed idee, Sarah, maar ik geloof niet in Merels onschuld.

Er is er een jarig

Dag acht breekt aan en Jamie is vandaag jarig. Geheel in stijl van dit seizoen krijgt Jamie een Jenga-spel. En wat zien we daar? Iemand schrijft “IK BEN DE MOL” op de Jenga-blokjes. Een paar keer terugspoelen en ik ben erachter: het is Rick Paul die dit schrijft. Het shirt dat hij draagt komt overeen met het shot, de ring om zijn rechter ringvinger matcht met de hand die schrijft en tijdens het schrijven reikt er een hand met een transparant krul-elastiekje om de pols over hem heen. Laat Sarah, die naast Rick Paul zit, nu precies zo’n elastiekje om haar pols dragen. Is dit een wel heel makkelijke hint of juist pure misleiding? Ik ben geneigd te denken dat het te makkelijk is en dat het daarom wel gewoon een grapje moet zijn. Maar het psychologische karakter van dit spel maakt dat ik toch twijfel.

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Colombia, het land van de heerlijke koffie. De derde opdracht gaat over koffie: muziek over koffie, smaken en soorten koffie, gezegden over koffie, cultivering van koffie, bijzondere koffieweetjes, de productie van koffie, koffiebonen en planten – alles draait om koffie. Zeven kandidaten dragen in “Koffiepedia” een pak met allerlei informatie over een specifiek thema dat met koffie te maken heeft. Sinan draagt geen pak, hij mag als vliegende keep zoveel mogelijk pakken lezen. Dat gaat hem trouwens belabberd af, als vliegende keep staat hij voornamelijk stil, rekt hij tijd en maakt hij typfouten. Lekker gemold, Sinan.

Foto: Avrotros.

Er zijn vier tablets, met elk tien vragen. Wordt een vraag goed beantwoord, dan levert het de groep €50,- op, maar een fout antwoord betekent dat je geen vragen meer mag beantwoorden op die tablet én dat de eerdere goede antwoorden op die tablet niet meer tellen. Simpel dus: de Mol hoeft maar één vraag fout te beantwoorden per tablet en zijn of haar missie is geslaagd. Dat gaat prima: elke tablet komt op rood te staan en het is niet te achterhalen wie daar verantwoordelijk voor was. De Mol doet deze aflevering goede zaken, want ook de derde opdracht levert geen geld op. Jamie blijkt weer goed in het afschuiven van de schuld, net als Niels. Zij wisten precies hoe het beter had gemoeten, maar ingrijpen deden ze niet.

De grote wisseltruc

Tijd voor de test en executie. Gelukkig lijkt de cliffhanger een eenmalige actie, deze keer zit Rik weer netjes achter zijn computer om de namen in te typen. Zowel Evelien als Niels gebruiken een joker in deze test. Tot Rik met een mededeling komt: de joker van Evelien is niet geldig. Deze is namelijk verwisseld voor een opengebroken joker. En wie had vorige week zijn joker opengemaakt en daar niets in gevonden? Juist… Niels. Hij vond een bondgenoot in Sarah, zoals je hier ziet.

Het wordt Evelien helaas fataal. Zij krijgt een rood scherm en moet naar huis. Ik hoop dat jullie je schuldig voelen, Niels en Sarah!
Zelf ben ik nog niet zo overtuigd van de onschuld van Merel, maar ook Rick Paul en Jamie beginnen vragen op te roepen. Toch blijven de meeste van mijn punten op Merel staan.

Uitgelichte afbeelding: foto door Avrotros.

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

© Carol Petri on Unsplash

Grijze haren en zomersproeten

[Vrijwilligersvacature] Gezocht: reuring-makers voor onze community