in

Wie is de Mol 2019, afl 3: Wie wordt er (niet) gered?

Een hotel in Medellìn. Acht kandidaten en één Mol. Veel onrust. Jokers, bondjes en wantrouwen vliegen elkaar om de oren. Wie is de Mol is in volle gang.

Aflevering drie, “Niet gered” opent en al snel zien we Sarah en Evelien in een gesprek gevuld met wantrouwen. Het onderwerp? De nieuwe jokers, die in de vorige aflevering bij de kandidaten geïntroduceerd zijn, en de gevolgen van deze nieuwe ontwikkeling. Lang hebben ze niet om de opties voor een bondje met elkaar te verkennen, want de eerste opdracht staat voor de deur.

”Vlag uithangen”

Het prachtige Comuna 13, de wijk die met lange trappen en roltrappen verbonden is met de rest van Medellìn, vormt het toneel voor de eerste opdracht op dag 4 van WIDM. De Colombiaanse vlag staat hierin centraal. Iedere kandidaat krijgt van Rik één Spaans woord. Hiermee kunnen ze met goede samenwerking, de bewoners van de wijk vragen om hen wat kleding of handdoeken in de kleuren geel, blauw of rood te lenen. Deze geleende was hebben ze nodig om zoveel mogelijk waslijnen te vullen met de kleuren van de Colombiaanse vlag: geel, blauw, rood.

Foto: avrotros.

De twee troeven van het team worden er wel uitgehaald: Spaans-sprekende kandidaten Evelien en Jamie mogen niet mee doen. Zij moeten met Rik mee en worden geconfronteerd met een allesbepalende inschatting: zullen de andere kandidaten vijf of minder lijnen óf zes of meer lijnen weten te vullen met de correcte kleuren van de Colombiaanse vlag? Hun antwoord in combinatie met de prestatie van de groep bepaalt of er €1.500,- in de pot zal komen.

De driekleur

Dat geel, blauw en rood blijkt niet zo gemakkelijk. Of is het de Mol die steeds de kleuren in de verkeerde volgorde ophangt? Evelien en Jamie kijken vanaf een balkon toe en hebben uitstekend zicht op de opdracht, maar ook zij komen er niet achter wie de vlagkleuren steeds gezellig door elkaar gooit. Wat opvalt is dat Sarah de trap op en neer blijft lopen, dat Sinan erg bedreven is in het aangeven van wasknijpers en dat Nikkie uitblinkt in passiviteit. Zijn dit tekenen van een gebrek aan tactiek of een soepele Molactie?

Het maakt uiteindelijk niet uit wie de opdracht frustreerde, want het team krijgt alle negen waslijnen netjes vol. En Evelien en Jamie? Die hadden gegokt op vijf of minder volle lijnen. Geen geld in de pot.

Machtsgreep

In de bus naar de volgende opdracht pleegt Sarah een coupe. Vol onschuld stelt ze voor om een nieuwe penningmeester te kiezen. Niet uit wantrouwen natuurlijk, maar wel voor alle zekerheid. Niet geheel toevallig is zij vervolgens degene die de pot mag beheren. Was dit een kinderlijk eenvoudige machtsgreep van de Mol?

De bus arriveert bij de tweede opdracht, die begint met een stevig dilemma. Er is een joker beschikbaar en die kost €2.000,-. Tenzij de groep binnen twee minuten kan beslissen wie deze joker mag hebben, zonder dat daarbij geloot wordt. Dan is de joker gratis. Waar deze groep zich kenmerkt door een gebrek aan daadkracht, weten ze ineens heel snel een beslissing te nemen als de hele pot op het spel staat. Op basis van een semi-eerlijke verdeling worden snel zes kandidaten weggestreept, tot er drie kandidaten overblijven: degenen die in de laatste opdracht van de vorige aflevering geld pakten. De groep stemt wie de joker verdient en Niels wint overtuigend deze stemronde. Hij mag aan de kant gaan staan met zijn joker.

Jenga

De overgebleven acht kandidaten mogen in tweetallen een potje Jenga spelen. Sommige blokjes die gepakt kunnen worden zijn bedrukt met een stukje joker of een stukje van het getal “2”. Als je een joker compleet maakt én het spel wint, mag je de joker houden. Verzamel je daarbij ook nog een complete “2” en gooit je tegenstander de toren als eerste om, dan heb je drie jokers in je zak.

Foto: avrotros.

Er worden snel duo’s gemaakt voor de opdracht “Stapelgek”. Robèrt en Sinan spelen een spannend spel, maar dan ziet Sinan het niet meer zitten. Robèrt heeft drie joker-blokjes verzameld en de zachtaardige Sinan gunt het zijn tegenstander. Hij gooit de toren expres om. Nikkie moet het afleggen tegen Sarah, die ook een joker aan het spel overhoudt. Jamie staat met lege handen als hij het spelletje Jenga verliest van Rick Paul. Beide heren winnen hier niets mee. Merel en Evelien blijven als laatste over en het is een enorm spannend spel. Uiteindelijk wordt Merel schaakmat gezet: er is geen steen meer te pakken zonder dat de hele toren om zal vallen. Evelien gaat er vandoor met drie jokers.

De moeilijkste opdracht van het seizoen

Merel besluit haar bondje met Jamie op de proef te stellen en neemt hem in vertrouwen. Voor zijn neus breekt ze de joker, die ze in aflevering twee heeft gewonnen, open. Zij kan met een gerust hart de test en executie in, want in haar joker zit een vrijstelling verstopt.

De derde opdracht breekt aan: “Op treden”. Om eerlijk te zijn, valt me hierbij geen Mol op. Ik snap namelijk zó weinig van de opdracht, dat ik het knap vind dat de kandidaten het wel direct snappen. Na wat heen- en terugspoelen, pauzeren en extra uitleg van mijn vriend naast me op de bank, valt eindelijk het kwartje. Er moet een 3D-puzzel van de ene kant van een soort tunnel naar de andere kant. Dit moet via een soort parcours van buizen, waarbij er vier buizen verwijderd moeten worden. Ze kunnen niet allemaal los, maar de vier specifieke buizen zijn aan het einde van het parcours nodig om geld te pakken. Snap je er nog steeds niets van? Kijk dan de opdracht hier terug.

Eindelijk zien we de Mol

In deze opdracht zien we eindelijk een duidelijke Molactie: een van de benodigde buizen belandt in het gras, ver buiten het terrein van de opdracht. Als de Mol hier niet achter zit, weet ik het ook niet meer. Gelukkig is Evelien scherp en vindt ze de buis in het gras. Of was zij ook de dader en probeert ze, door de buis weer terug te vinden, de verdenking van zich af te houden? Ik ga Evelien wat scherper in de gaten houden tijdens de volgende aflevering.

Wel gered

Hoe het ook zit, dankzij de oplettendheid van Evelien zijn alle buizen aanwezig. De puzzelstukken gaan in rap tempo over het parcours en Sarah pakt €1.500,- uit het mandje. Dat had trouwens ook €2.500,- kunnen zijn. Voorafgaand aan de opdracht, moest er weer een inschatting gemaakt worden, dit keer door alle kandidaten. Halen ze het binnen 30 of binnen 45 minuten? Het eerste levert €2.500,- op, het tweede €1.500,-. De kandidaten durven niet te gokken op helemaal geen geld, al wil Merel dat er graag doorheen drukken. Uiteindelijk kiezen ze voor 45 minuten en het lagere bedrag. Toch jammer dat aan het einde blijkt dat de kandidaten deze opdracht binnen 26 minuten hebben afgerond.

Test en executie

De aflevering komt na deze derde opdracht tot een einde. Elke kandidaat beklimt een andere toren in Medellìn en maakt op het dak de test naast een felle, blauwe schijnwerper die de lucht in schijnt. Behalve Merel, zij maakt helemaal niets en zit naast een groene schijnwerper, dankzij de vrijstelling die ze heeft ingezet.

Deze executie verloopt niet met Rik die tergend langzaam alle kandidaten hun scherm toont. De kandidaten moeten zelf hun scherm bekijken. Iedereen krijgt een groen scherm en daarmee een groene schijnwerper, behalve Nikkie en Robèrt. Naast een van hen straalt een rode schijnwerper de lucht in. Maar naast wie? Dat blijft spannend tot volgende week.

Theorieën rondom de cliffhanger

Overigens zijn er op internet wat verklaringen te vinden voor dit onbevredigende einde, wat we bij Wie is de Mol niet gewend zijn. Tijdens de vermoedelijke opnameperiode van WIDM is het stiefbroertje van Nikkie overleden. Om deze verdrietige reden zou Nikkie de opnames vervroegd hebben verlaten en veel Molloten vermoeden dat dit de reden is van deze ongebruikelijke cliffhanger.

Deze informatie in combinatie met wat we zien, kan betekenen dat Robèrt een rood scherm gezien heeft, maar door het vertrek van Nikkie toch mag blijven. Zelf denk ik aan de titel van de aflevering: “Niet gered”. Misschien is Robèrt helemaal niet gered door deze gang van zaken, omdat hij de Mol is? Stiekem blijft hij op mijn verdachtenlijstje staan. Mijn hoofdverdachte is en blijft Merel. En de jouwe?

Foto: avrotros.

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wie is de Mol 2019, afl 2: Op het verkeerde been

misvormde bulldogs

Bulldogs: Moeders mooiste of ernstig misvormd?