in

Dit is coolDit is cool

Wie is de Mol 2019, afl 1: Nieuwe gezichten, vertrouwde chaos

Eindelijk is het zover, de Molloten in dit land gaan weer van start. Wie Is De Mol 2019 is begonnen. De eerste aflevering brengt direct waar de echte Mol-fan naar op zoek is: chaos en lastige dilemma’s.

Niets is wat het was

De eerste grote verandering werd al bekend voor het seizoen begon. Art Rooijakkers wordt als presentator vervangen door de winnaar van WIDM 2015: Rik van de Westelaken.

Ook het begin van Aflevering 1, “Op sleeptouw”, loopt anders dan anders. We vallen niet direct in de openingsopdracht, maar we zien een scène waarin jokers gemaakt worden. In drie jokers verstopt de maker een vrijstelling. Dit kan later in het seizoen weleens voor een flinke plottwist zorgen.

De eerste opdracht

Opdracht WIDM brug
Foto: avrotros

De kandidaten mogen eindelijk aan de slag. Tien zenuwachtige koppies staan tegenover Rik, die de kandidaten de eerste opdracht “Over bruggen” uitlegt. Het is simpel: 15 kisten in het water, waarvan 10 een vrijstelling op naam bevatten. Zorg ervoor dat jouw vrijstelling binnen 20 minuten wordt opgevist en je overleeft de executie gegarandeerd.

Goed, misschien klinkt het iets simpeler dan het lijkt. De tactiekbespreking verloopt rumoerig en het idee om in duo’s te werk te gaan, sneuvelt al halverwege de tweede kist. Is dit het werk van de Mol? Of juist niet? De Mol heeft er geen baat bij om deze opdracht te frustreren. Er is toch geen geld te verdienen.

Geld of vrijstellingen?

Of toch wel? Zodra de tijd om is, komt Rik namelijk niet alleen vertellen dat er zeven kisten zijn opgevist, waaronder vier vrijstellingen, maar ook dat er een dilemma op de groep wacht. Ze kunnen €2.500,- verdienen als ze alle vrijstellingen ongeldig maken. Als ze de vrijstellingen houden, wordt er geen geld verdiend. Dit is waar het interessant wordt voor de Mol, want de eerste euro’s kunnen in de pot belanden.

De Mol wist dit van tevoren en hoe meer vrijstellingen er gepakt zijn, hoe groter de kans is dat de groep het geld laat liggen. Ineens wordt het interessant om te kijken naar wie het rustigst te werk ging en wie het meest fanatiek aan het vissen was. Zou dat de Mol zijn? De Mol krijgt in ieder geval nog even de tijd om de groep de juiste richting in te duwen, want de beslissing wordt pas bij de executie bekendgemaakt. Het is tijd voor de tweede opdracht.

In zicht

De Mol speelt dit jaar in Colombia en daarbij hoort salsa dansen. Een zonnig plein in Santa Fe de Antioquio is het toneel voor de opdracht “In zicht”. Een van de kandidaten is Nikkie de Jager, ook wel bekend als Nikkie Tutorials. Ze heeft al veel fans onder de Molloten, maar lijkt zelf niet zo enthousiast over de opdrachten te zijn. De andere kandidaten reageren een stuk vrolijker en glimlachen breed, als ze ook even mee moeten dansen met de salsa groep. Spoiler: zanger Nielson is tegen alle verwachting in niet sexy als hij danst! Na een korte, maar vurige salsa mogen alle kandidaten weer toekijken.

Robèrt danst salsa
Foto: avrotros

De Mol doet deze opdracht slechte zaken. Na het dansfeestje moet iedere kandidaat zijn of haar eigen danspartner terugvinden. Niet makkelijk als je ondertussen ook je omgeving en je mede-kandidaten in de gaten probeerde te houden. Danspartner gevonden? Dat levert €100,- op voor de pot. Ondanks dat Sinan lang moest zoeken en meesterbakker Robèrt niet wist waar hij moest kijken, hoewel hij een prachtige vrouw in zijn armen hield, wist iedereen uiteindelijk zijn of haar partner terug te vinden. €1.000,- in de pot en de Mol gaat als verliezer de avond in.

Dag 2

De tweede dag in WIDM 2019 breekt aan en er wordt een stemming voorgesteld over het vrijstellingen-of-geld-dilemma. Nieuwslezeres Merel, die trouwens geen moeite heeft met een leugentje om bestwil, stelt die stemming liever nog even uit. Dus noemen de kandidaten het een “voorlopige stemming”. Handig voor de Mol, die alvast de kat uit de boom kan kijken. De Mol komt overigens prima weg, aangezien de ruime meerderheid van de kandidaten lijkt te gaan kiezen voor de vrijstellingen en het geld wil laten lopen. Nielson, Sinan en Rick Paul gaan liever voor het geld. Goede kandidaten of juist een uitstekende afleidingsmanoeuvre?

Fietsende mol

De laatste opdracht van deze aflevering gaat vanaf de eerste minuut mis. Er zijn tien fietsen, waarvan negen met een scherm achterop. De tiende fiets heeft een scherm voorop en bevat een klok. Er zijn vijf enveloppen met geld door de stad verspreid, die op een bepaald tijdstip door bepaalde mensen moeten worden opgehaald. Wie, waar en hoe laat? Dat staat op de schermen op de fietsen. De schermen werken overigens alleen als je blijft fietsen, dus stilstaan en lezen is geen optie.

Fietsopdracht WIDM
Foto: avrotros

Elke envelop ligt bij een kerk, zoals de titel “Rondje om de kerk” al deed vermoeden. De Vlaamse Evi fietst gelijk hard weg, als ze hoort bij welke kerk zij om 11.15 uur een envelop moet ophalen, Evelien met de klok op haar fiets stopt regelmatig, waardoor de klok niet meer goed loopt. De andere kandidaten hebben een lesje etherdiscipline van oud-kandidaat Ellie Lust nodig.

Eindstand

Het komt de Mol in ieder geval goed uit dat deze derde opdracht in chaos vervalt. In plaats van de mogelijke €1.800,- wordt er maar €300,- verdiend. Een prima score. Als bij de definitieve stemming ook nog blijkt dat de meerderheid van de kandidaten voor de vrijstellingen kiest, in plaats van voor het geld, lijkt de €1.000,- van “In zicht” een lachertje.

Opvallend is dat Merel ineens kiest voor het geld, in plaats van de vrijstellingen. Rick Paul wisselt juist naar Team Vrijstellingen. Is hij bang voor zijn eigen plaats in de volgende aflevering of juist bang om de pot te spekken?

Test en executie

De test wordt gemaakt. De vier eigenaren van een vrijstelling worden pas bij de executie bekend gemaakt. Het is dus voor iedereen nog spannend. Nielson, Jamie, Robèrt, Sarah, Rick Paul en Sinan maken de test goed genoeg en krijgen een groen scherm. Evelien, Merel, Nikkie en Evi hebben een vrijstelling verdiend. Eén van hen had een rood scherm moeten zien, maar wie? Dat zullen we nooit weten. We gaan ook aflevering 2 in met negen kandidaten en de Mol.
Mijn hoofdverdachte op dit moment is Evi. Wie staat er bovenaan jouw lijstje?

test executie WIDM
Foto: avrotros

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wake up call

koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi – het leven uit balans