in , ,

Koyaanisqatsi – het leven uit balans

De indrukwekkende jaren tachtig film Koyaanisqatsi is actueler dan ooit

De indrukwekkende film ‘Koyaanisqatsi’ draaide in de jaren tachtig in veel Nederlandse filmhuizen en bioscopen. De film is al meer dan dertig jaar oud, maar is desondanks confronterend en actueel.

Het leven uit balans

Koyaanisqatsi is een woord in Hopi. Hopi is de traditionele taal van de Hopi-indianen, de oorspronkelijke inwoners uit het noordoosten van de Amerikaanse deelstaat Arizona. Koyaanisqatsi betekent: “Het leven uit balans”. De mensheid is niet meer vergroeid met de natuur, maar misbruikt de natuur voor haar eigen (economische) groei. Hierdoor raakt het leven uit balans. Koyaanisqatsi is zowel een constatering als een waarschuwing.

Anno nu

Het is een experimentele film van de filmmaker Godfrey Reggio, met prachtige muziek van Philip Glass en cinematografie door Ron Fricke. Philip Glass is een componist die meerdere Oscars kreeg voor zijn intense filmmuziek. De beelden en de muziek in Koyaanisqatsi zijn perfect op elkaar afgestemd en vormen de hele film. Er wordt namelijk niet gesproken en er is ook geen standaard verhaal. Het ‘verhaal’ is de natuur die langzaam maar zeker verandert door civilisatie en technologie van menselijk ingrijpen. De film gaat af en toe in een stroomversnelling afgewisseld met slow-motion. Dat geeft dramatische en indrukwekkende effecten. Beroemde beelden zijn vaak gekopieerd, zoals het beeld van een stad van bovenaf in de nacht, waar de verkeersstromen van rood en wit licht lijken op de bloedsomloop in een menselijk lichaam.

Huiver en geniet

De film komt heel heftig binnen, doordat je als kijker wordt geconfronteerd met onomkeerbare processen: verspilling, natuurvervuiling en regelrechte vernieling van landschappen. Hierdoor past de film perfect in deze tijd waarin we ons steeds bewuster worden van onze invloed op de natuur. We leven nu in een periode van transitie: van vuile naar schone energie om klimaatsveranderingen tegen te gaan.

Geen woorden maar daden

Godrey Reggio legt in interviews uit dat de film bijzonder is vanwege de keuze om woorden weg te laten. De beelden en de muziek zeggen genoeg en de boodschap is hard en duidelijk. Als kijker zal je de film niet snel vergeten.

Koyaanisqatsi kreeg later twee vervolgen: Powaqqatsi (1988) and Naqoyqatsi (2002). Deze hebben dezelfde opzet, maar gaan over andere werelddelen en thema’s, respectievelijk de Derde Wereld en de digitale toekomst.

Waar te zien of horen?

Op internet zijn er websites die de film volledig of in delen aanbieden.  De film is verkrijgbaar op dvd en de muziek op cd. Er zijn bovendien vele lp’s in de omloop in tweedehands winkels. En om echt te genieten: vraag eens bij je dichtstbijzijnde filmhuis of ze de film willen aanvragen en draaien. Op groot scherm is de film een bijzondere beleving.

Is de jaren tachtig film achterhaald of oubollig? Echt niet! De film is nog steeds even indrukwekkend en misschien wel actueler dan ooit.

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wie is de Mol 2019, afl 1: Nieuwe gezichten, vertrouwde chaos

Wie is de Mol 2019, afl 2: Op het verkeerde been