in ,

Bulldogs: Moeders mooiste of ernstig misvormd?

Samen stoppen we het fokken van dierenleed! Help je mee?

Honden zijn onze grootste vrienden. De mens en hond hebben al eeuwenlang een innige band. Soms zegt men zelfs dat honden en hun baasjes op elkaar gaan lijken. In de meeste gevallen is dit natuurlijk leuk bedoeld, bij bulldogs echter niet…

Fokken is geen gokken

De mens is binnen een hond-mens relatie altijd de baas. Hierdoor dragen wij ook 100% verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de hond en zijn karakter. We zijn in de loop der eeuwen specifieke hondenrassen gaan fokken met de bedoeling om bepaalde raskenmerken te verankeren in de genen. Qua uiterlijk: kleur, grootte of bijzondere lichaamskenmerken. Maar ook qua functie/karakter, bijvoorbeeld: jachthonden, gezelschapshonden, schapendrijvers of reddingshonden. Met het fokken voor een bepaald uiterlijk, functie of karakter is niets mis. Tenzij het ten koste van de hond gaat…

Fokken is verantwoording nemen

Er zijn helaas hondenrassen waarvan de fokkers zich zo concentreren op een specifieke uiterlijkheid of karaktereigenschap, dat dit zwaarder lijkt te wegen dan het welzijn van de hond. Als voorbeeld zien we momenteel dat de Toad Bulls (bulldogs) het uiterlijk hebben gekregen van een pad. Deze honden worden bewust zo breed mogelijk gefokt, met korte, naar buiten staande poten, een holle rug en een platte, brede snuit. Deze lichaamskenmerken hebben nadelige, zelfs schadelijke gevolgen voor de hond. De kromme poten en de extreem onnatuurlijke lage en brede bouw veroorzaken tal van pijnlijke aandoeningen aan gewrichten en rug. De honden hebben al snel last van ademnood, omdat de korte snuit de luchtwegen blokkeert. Door de pijnlijke gewrichtsaandoeningen en de chronische ademnood bewegen deze honden zo weinig mogelijk. Het leven is voor deze honden een lijdensweg.

Mag dat zomaar?

Nee, gelukkig niet. Het op deze manier fokken van honden is in strijd met de wet. Sinds 1 juli 2014 is het -volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren- verboden om gezelschapsdieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Het fokken van Toad Bulls is een overduidelijke overtreding van deze wet. Toch gebeurt het en worden de honden niet alleen zo gefokt, maar ook gekocht door mensen die hierdoor het fokken in stand houden.

Vragen, klachten en advies

De medewerkers van Dier & Recht krijgen regelmatig klachten en vragen voor advies van puppy-kopers van dit ras. Bij diverse American bulldog pups zijn de poten zo scheef gegroeid dat er dure operaties nodig zijn. De medewerkers van Dier & Recht vragen zich dan ook af waarom mensen nog puppy’s kopen van dit ras? Een vraag die wij ons bij Nibblr ook stellen.

Roze bril en zorgdrift

Mensen willen vaak honden van een bepaald ras, omdat ze het ras erg mooi vinden. En ze zijn geneigd door een roze bril te kijken als het om puppy’s gaat. Over problemen of zelfs misvormingen binnen het ras, zul je de fokker niet horen. Als een puppy opgroeit en de eerste problemen kondigen zich aan, houden de baasjes vaak al zo van hun ‘kindje’ dat er gezocht wordt naar oplossingen en er bijna nooit sprake is van ‘retourje-fokker’.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die een hond uit het asiel halen om te ‘redden’. Vooral bij rassen zoals bulldogs, mopshonden, Old English Bulldogs en Franse bulls, is het bewezen dat de mensen vaak een (te?) grote zorgdrift hebben. Een ziek of kortademig hondje zien ze dan niet als groot probleem, maar iets waar ze hun zorg in kwijt kunnen. Het is natuurlijk heel fijn als een hond uit een asiel een goed tehuis krijgt bij liefdevolle en zorgzame nieuwe eigenaren, maar de fokkers blijven zo wel hun gang gaan.

Bovendien schatten eigenaren en fokkers hun lievelingsras vaak gezonder in dan dat de hond werkelijk is. Afwijkingen die dierenartsen als niet normaal beschouwen, worden bij dit soort rassen vaak op de koop toe genomen.

Gebruik je gezonde verstand

Een hond moet kunnen rennen, dollen, zwemmen, springen, vliegen (bij wijze van spreken…) èn normaal kunnen bevallen, zonder last te krijgen van haar ademhaling, rug of poten.

Als je van honden houdt, kom dan in actie tegen het fokken van de misvormde honden. Of meld je aan bij de campagne van Dier & Recht tegen het fokken van gezelschapsdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.

Samen stoppen we het fokken van dierenleed! Help je mee?

misvormde bulldogs
American Bully Dog

Written by Redactie Nibblr

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wie is de Mol 2019, afl 3: Wie wordt er (niet) gered?

© Carol Petri on Unsplash

Grijze haren en zomersproeten