Ouder worden is niet altijd leuk. Je kunt er dus maar beter om lachen.
in ,

Overwegend bewolkt met af en toe een bui

Ouder worden is niet altijd leuk. Je kunt er dus maar beter om lachen.

Op weg naar de bakker in de winkelstraat komen mij twee dames tegemoet: de handen vol plastic boodschappentassen (die mochten toch niet meer?), volop in een geanimeerd gesprek. Met hun tassen en hun lichaamstaal bezetten ze de hele breedte van de stoep, waardoor ik moet wachten om door te kunnen lopen. K**wijven, denk ik, terwijl mijn geïrriteerde brein me grafische beelden voert van een onbedaarlijke, bloederige knokpartij.

Ontoerekeningsvatbaar

Eenmaal de hoek om komt me een man op een fiets tegemoet, die nog een paar keer lekker hard doortrapt zodat hij me voorbij kan suizen op de stoep. A**hole, denk ik. Beelden van tussen de spaken gestoken takken, een over het stuur vliegende man en een tandeloze mond dringen zich op. Ik kijk duidelijk teveel tv.
Die gedachten zijn sneller dan ik. Behalve dat mijn brein er kennelijk een behoorlijk grof taalgebruik op nahoudt, vind ik ook die plotselinge blinde woede onnavolgbaar. Het is niks, waar maak je je toch druk om mens, sus ik mezelf. Maar ik ben niet toerekeningsvatbaar. Ik ben in de overgang.

Let op: naderende hormonen

Thuis maak ik Echtgenoot deelgenoot, tot grote hilariteit. Samen kunnen we er tenminste om lachen. Beiden beelddenkers (en fanatiek Netflix-kijkers) zien we samen al snel de meest belachelijke situaties voor ons. De zon breekt weer door.
Als ik vertel hoe ik tegenwoordig in m’n auto zit (meestal schreeuwend “Ga weg, ga weg, ga wèheg!” – of kleurrijker versies van dezelfde strekking) bedenken we samen oplossingen om medeweggebruikers te waarschuwen voor een naderende vrouw in de overgang: van bumperstickers (vóór en achter, je kunt maar beter duidelijk zijn) tot zwaailichten. We bedenken zelfs speciale huurauto’s in rood en roze en met een doodshoofd uitgevoerd.

Begrip

Mijn hormonale stemmingswisselingen zijn net zo onkarakteristiek als inopportuun. Die lelijke gedachten ken ik helemaal niet van mezelf, zo bèn ik niet. Mijn ondernemerschap geeft mij de optie even niet ‘onder de mensen’ te zijn, als ik weer eens zo’n dag heb. Beter voor mij én voor die bewuste mensen. Ik zou nu niet moeten denken aan een kantoorbaan – een potentieel bloedbad.
Een artikel in de Volkskrant meldde dat de verschijnselen (ik weiger ze “symptomen” te noemen, want de overgang is geen ziekte!) van de overgang opvallend overeenkomen met die van een burn-out. Lekker dan. Dan ben ik dus naadloos overgegaan van mijn burn-out in de overgang.

Murder in the workplace

Dit gegeven houdt nogal wat in voor de werkvloer – denk je al die moordneigingen eens in! In het artikel werd dan ook gepleit voor managers die wat meer inleving en begrip aan de dag leggen waar het de vrouwelijke collega’s van een zekere leeftijd betreft. Als ze eens wat later komen na een doorwaakte nacht bijvoorbeeld. Of als ze zich wat ongenuanceerd manifesteren tijdens een overleg, zwetend achter hun bureau zitten of emotioneel uit de hoek komen. Managers, collega’s, bijt eens wat vaker op je tong. Laat dat flauwe grapje nu eens achterwege. Kom nu eens niet met dat goedbedoelde ‘advies’ maar pak ludiek een waaier wanneer je getuige bent van je opvliegende collega. Zet zwijgend die ventilator even aan.

Doodvermoeiend

De overgang is doodvermoeiend. Als je al eens een nacht behoorlijk kunt doorslapen in plaats van ieder uur zwetend te vervloeken, gooien die stemmingswisselingen je gedachteleven zo overhoop dat je de uitputting nabij bent. En anders je omgeving wel. Een middagslaapje is dan ook helemaal geen slecht idee. Je moet tenslotte ergens aan je rust zien te komen, bij voorkeur zonder schuldgevoel. Je werk, je gezin, je partner, je huisdier, je huishouden, ze kunnen het best even een uurtje zonder jou stellen. Even alle stoorzenders (ook die niet op stroom werken) uit en een uurtje (of twee) slaap pakken. Oh, wat voel je je dan beter. En dat komt ook je omgeving ten goede…

Written by Andrea Pronk-De Palm

Ondernemende schrijvend redacteur met taal en tekst in de genen, een grote liefde voor boeken, een passie voor online media, een onderzoekende geest, een uitgesproken mening en 't hart op de juiste plek.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Voetbaljargon en journalistenlatijn

remedies-tegen-winterblues

De beste remedie tegen de winterblues