in ,

Kijk mamma, er zit een uil op mijn arm!

Bescherm het welzijn van roofvogels en uilen

Misschien is het je al opgevallen dat roofvogels en uilen in de mode zijn. Helaas voor de roofvogels, want ‘in’ zijn heeft vaak ook een keerzijde. Maar excessen, misbruik en mishandeling passen gelukkig niet meer in deze tijd en dus zijn er regels ontstaan.

Welzijn versus onwetendheid

Maar wij houden helemaal niet van regels, hoor ik je nu hardop denken. Klopt, niemand houdt van regels en richtlijnen, maar vergeet niet dat wetgeving altijd ontstaat na ongelukken en excessen om deze in vervolg te voorkomen. Een dier kan niet praten en is daarom gebaat bij een baasje of eigenaar die weet wat hij doet. Hoe ga je met een dier om, hoe verzorg je een dier en hoe garandeer je zijn of haar welzijn? Het is beter om dit in regels vast te leggen dan onwetendheid toe te laten met alle gevolgen van dien. Voor het dier; de roofvogels of uilen in dit geval.

Roofvogels zijn entertainers pur sang

Je ziet het steeds vaker op braderieën, jaarmarkten en evenementen. Er staan blokken hout op de grond en daar zitten de roofvogels en uilen op. Een lange warme dag, terwijl iedereen weet dat het nachtdieren zijn… Het leertje aan één van hun poten zit vast aan een ketting welke vastzit aan het blok. Zo kunnen ze niet wegvliegen en kan alleen hun baas hen van het blok hout afhalen. Dat gebeurt een paar keer per dag. De roofvogels worden dan op de handschoen van de roofvogelhouder genomen en de geïnteresseerden kunnen de roofvogel van heel dichtbij zien, een selfie maken of ook even dragen op hun arm. De roofvogels en uilen hebben echter geen schuilmogelijkheden en bij hun welzijn tijdens dit evenement kun je grote vraagtekens plaatsen.

Ander voorbeeld: tijdens grote evenementen in stations en op privé feestjes, zoals bruiloften, worden ook steeds vaker roofvogelhouders ingehuurd om hun goed getrainde roofvogel aan te laten vliegen. Als opening van een grote show, om de huwelijksringen naar een echtpaar in wording te brengen of gewoon als spectaculair extraatje. Het is namelijk inderdaad altijd sensationeel om een roofvogel te zien vliegen of te zien landen op de arm van de mens. Een prachtig schouwspel! Hier is niets mis mee, want van een beetje werken is nog nooit iemand doodgegaan en roofvogels ook niet.

Verantwoord roofvogels houden

Gelukkig gaat het dus ook vaak goed en worden de roofvogels over het algemeen prima verzorgd. Roofvogelhouders kunnen mooie demonstraties of workshops met roofvogels of uilen geven.

Toch is er sinds 2016 een Stichting Verantwoord Roofvogels Houden, opgericht met hele goede doelstellingen zoals bijvoorbeeld: informatie beschikbaar te stellen over welzijn van roofvogels en uilen, impuls aanschaf van roofvogels en uilen tegengaan en roofvogelhouders promoten die zich houden aan goede welzijn eisen en huisvesting zo optimaal mogelijk maken voor de betreffende vogelsoort.

roofvogels-en-uilen-houden

Roofvogels en uilen in de mode?

Het is namelijk erg makkelijk om aan roofvogels en uilen te komen. Maar onderschat de verzorging niet. Roofvogels eten geen broccoli of kippenvoer. Zij eten muizen, kuikens, kwartels en ander dood spul en niet bepaald met mes en vork. Roofvogels zijn niet aaibaar en het kan jaren duren voor zij zich op hun gemak voelen en er een band met hun baasje ontstaat. De meeste mensen raken er dus al snel op uitgekeken. Een roofvogel of uil kan bovendien erg oud worden en het is dus echt belangrijk dat je weet waar je aan begint voor je zo’n vogel koopt.

De stichting zorgt voor informatie voor wat betreft de huisvesting en welzijn.

Roofvogels-in-de-mode-alert!

Mocht je tijdens een dagje uit een roofvogel-demonstratie zien die niet door de beugel kan of heeft je buurman een nieuw vriendinnetje dat verdacht veel op een kerkuiltje lijkt, maar in dat een kattenmand zit, meld dit dan altijd aan de Stichting Verantwoord Roofvogels en Uilen Houden of aan de Gemeente waar het evenement plaatsvindt.

Het is niet zo heel moeilijk om stress-signalen van (roof)vogels en uilen te leren herkennen.  Net als bij honden, katten en knaagdieren kun je als buitenstaander al gauw zien of een vogel goed in zijn vel zit of diep ongelukkig is. In sommige gevallen is het prima om een klikspaan te zijn, want wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor alle dieren in deze tijd en onze cultuur.

Verdieping

Wil je een keer een roofvogel van dichtbij zien, een bijzondere workshop volgen of je trouwringen laten aanvliegen door een prachtige uil? Neem contact op met een roofvogelhouder die gecrediteerd is bij de SVRH. Hij of zij zal je vol enthousiasme de prachtige vogels tonen en misschien mag zijn Oehoe wel even op jouw arm zitten.

 

roofvogels-en-uilen

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De prijs van ambitie

De prijs van ambitie

De kleindochter*