Hartpatiënte Columns: Een hartpatiënte schrijft openhartig met humor, kennis en inzicht over het leven met een aangeboren hartafwijking, een hartklep-operatie en het veranderde leven hierna.
in , ,

Vrouw, neem deze tien hartklachten ter harte !

Vrouwenhart en hartproblemen

Je hoort het steeds vaker in de media: een vrouwenhart is anders dan een hart van een man. Een vrouw heeft grote(re) kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. De signalen hiervan worden vaak niet herkend. Hoe kan dat?

‘Maar ik val niet in de risicogroep’

Ik ben een hartpatiënte omdat ik ben geboren met een hartafwijking. Dit is nooit een probleem geweest, tot mijn 45ste levensjaar. Toen kwamen er ineens klachten van benauwdheid, druk op de borst en een algemeen vaag, onaangenaam gevoel. Gelukkig was mijn hartafwijking al in mijn jeugd ontdekt door een oplettende schoolarts. Was dit niet het geval geweest, dan waren mijn vage klachten waarschijnlijk afgedaan met de overgang, een burn-out of zelfs: ‘Maak je niet zo druk om alles, meid.’ Dooddoeners eersteklas, misschien wel letterlijk.

‘Ach, iedereen heeft het wel eens zwaar’

In mijn geval ben ik dus keurig jarenlang in de gaten gehouden door een cardioloog, die op een dag besloot dat de hartklep en verwijdde aorta aan renovatie toe waren. Een datum werd geprikt en de grote operatie vond plaats. Sindsdien is mijn leven opgedeeld in ‘voor de operatie’ en ‘na de operatie’. Maar hoe (mijn vrouwenhart) mijn leven hierdoor ook veranderd is; het is een groot geluk dat ik het allemaal nog kan navertellen. En dat doe ik graag, want hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, door chronische onderschatting van de klachten. Vaak door de vrouw in kwestie zelf.

‘Ik leef gezond, beweeg genoeg en ben hartstikke Zen’

We denken namelijk allemaal dat een hartpatiënt een drukke zakenman is die zichzelf helemaal doodwerkt. Of een kettingrokende vrachtwagenchauffeur, met een vette pens door ongezond eten en te weinig beweging.
Dit beeld is echter volkomen achterhaald. Zelfs de meest sportieve mensen vallen zomaar dood neer tijdens een potje tennis of een dagelijks sprintje in het bos. Het komt nóg vaker voor dan je denkt en het betreft vooral vrouwen.

‘Het is vast de overgang…’

Vrouwen zijn geneigd hun, vaak vage, klachten zelf te analyseren alvorens zij naar een dokter gaan. Te druk geweest, het zal de overgang wel zijn, narigheid vanwege een scheiding, ziek kind of verlies van ouders. Maar de klachten verdwijnen niet en op een dag zit ze dan toch bij de huisarts. Ook hier bagatelliseert ze haar klachten. Ze is bang om te worden gezien als een piepkonijn in plaats van een sterke vrouw die alles onder controle heeft. En zo gaat dat een paar jaar door. Maar de hartklachten blijven of verergeren, met alle gevolgen van dien…

‘Laat ik eerst maar eens op dieet gaan en weer naar de sportschool’

Nu hoef je niet meteen naar de huisarts te hollen, want veel klachten zijn inderdaad de gevolgen van te veel stress of die verrekte overgang. De overgang manifesteert zich in subtiele, kleine ergerlijkheden tot serieuze, akelige of gemene klachten. Raak dus niet meteen in paniek. Maar wees extra alert bij de volgende klachten:

  1. Langdurige vermoeidheid
  2. Benauwdheid en kortademigheid, in rust en beweging (en vooral liggen!)
  3. Koude handen en voeten
  4. Dikke enkels of oedemen
  5. Hoest of prikkelhoest als je ligt
  6. Slecht slapen
  7. Overdag weinig aandrang, in de nacht va(a)ker plassen
  8. Pijn in bovenkaak, nek of rug
  9. Hartkloppingen, onregelmatige hartslag, continu overslag
  10. Uitstraling (pijn/tinteling) naar bovenarmen

Je eigen klachten goed inschatten blijft verschrikkelijk moeilijk, al kun je wel leren je bewuster te worden van wat er in je lichaam gebeurt. Maar mocht jouw omgeving je wijzen op het feit dat je loopt te hijgen als een pakpaard, dat je er vermoeid uitziet en dat je enkels lijken op die van een olifant, of als ze het raar vinden dat je in de zomer handschoenen en wollen sokken draagt: go see the doctor!

‘Ik? Hartfalen? Maar…’

Een vrouw leeft vaak voor haar hele gezin of andere personen in haar omgeving. Neemt altijd te veel hooi op haar vork en multitaskt zich een slag in de rondte. Bovendien heeft ze mede door haar maandelijkse cyclus altijd goede dagen (hoge toppen) en slechte dagen (diepe dalen).

Maar, vrouw, neem je vrouwenhart ter harte en let vooral op de genoemde signalen. Wees (extra) alert en zuinig op je hart!

 

Meer info:

Columns van een hartpatiënte over het leven voor en na een zware hartoperatie

Tips voor vrouwen met hartklachten van de Hartstichting

Vrouwen en hart-en vaatziekten

Hart voor vrouwen: symptomen

Hartklachten bij vrouwen

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

politiek-neanderthalers

Onze voorouders vonden politiek al sexy

Mevrouw Helderder ging kamperen