in ,

Onze voorouders vonden politiek al sexy

Politiek is meer dan simpele keuzes maken

Politiek is zo oud als de mensheid. We hebben altijd gedacht altijd dat onze voorouders zich voornamelijk bezig hielden met jagen, verzamelen en elkaar de hersens inknuppelen. Maar die theorieën zijn inmiddels achterhaald.

Overleg of knuppels?

Neanderthalers waren uiterst sociale en vreedzame voorlopers van de mensen. Ze waren als groep afhankelijk van elkaar en het feit dat WIJ nu leven getuigt ervan dat de Neanderthalers goed wisten samen te werken. Samenwerken kun je alleen doen als er overleg is en (bijna) geen ruzie is. Om ruzies te voorkomen of op te lossen, zul je verdraagzaam moeten zijn en elkaar tegemoet moeten komen.

Politiek is compromissen sluiten

Stel je voor dat je als twee vijandelijke partijen tegenover elkaar staat, of in een later geciviliseerde samenleving, sta je tegen over elkaar met twee totaal verschillende standpunten. Dan kun je elkaar tot moes gaan slaan met knuppels of elkaar overhoop schieten, maar je kan ook proberen tot een compromis te komen. Een compromis is nooit honderd procent bevredigend voor beide partijen. Er zal water bij de wijn gedaan moeten worden, maar je kan dan wel verder zonder al te veel verliezen aan één of beide kanten.

Onderhandelaars zijn toppers

Onderhandelen is een vak. Je hebt een visie, een strategie en eindeloos veel geduld nodig. Het doel is niet om te falen, maar om er uit te komen met de tegenpartij. Als onderhandelaar vertegenwoordig je bijvoorbeeld een klas, een school, een instelling, overheid of land. Van micro tot macro-niveau: het uitgangsprincipe blijft hetzelfde. Je visie is de mening of het doel van de achterban en je zal je best moeten doen om de standpunten van deze groep zoveel mogelijk vast te houden ook al brokkelen er stukjes van omwille van het compromis.

“Ze doen toch niet wat ze beloven”

Dat hoor je vaker dan vaak op straat, want de achterban baalt ervan als een onderhandelaar of vertegenwoordiger zich niet aan de afspraken of de standpunten van de groep houdt. Natuurlijk is dat ook een teleurstelling, maar standpunten zijn geen knuppels of geweren en honderd procent je zin krijgen lukt bijna nooit. Naarmate de samenleving complexer wordt, vanwege bijvoorbeeld globalisering, multiculturele aspecten, economische ontwikkelingen of milieu-eisen, wordt politiek ingewikkelder en haken veel mensen af. De burger wil simpele keuzes kunnen maken tussen ja of nee, tussen voor of tegen, terwijl de gevolgen van die keuzes vaak alles behalve simpel zijn. Of zelfs onvoorspelbaar.

Politiek is misschien dan wel steeds minder “sexy”, maar laten we trots zijn dat we al jaren in vrede leven en onze kinderen meegeven dat compromissen sluiten, hoe dan ook, beter is dan je tegenstander uit de weg werken. We kunnen een voorbeeld nemen aan onze verre voorouders die een stuk vredelievender waren dan wij tot voorheen dachten.

politiek-europa

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Prachtig wonen aan het park

Prachtig wonen aan het park

hart-hartklachten=hartpatiënte

Vrouw, neem deze tien hartklachten ter harte !