in , ,

Plastic afval, wat doen we ermee?

In ons land is het niet moeilijk om afval te scheiden en te verzamelen. Alles is goed geregeld. Van prullenbak tot blikvanger en van afvalverzameldepot tot goede doelen. Ondanks al deze mogelijkheden blijkt het voorkomen van plastic zwerfafval ook in ons eigen land een probleem.

Gooi maar van je af, dan ruimt een ander het wel op!

Afval gooi ik netjes in de prullenbak en natuurlijk doe jij dat ook. Lege patatzakjes, blikjes, kartonnen bekers, rietjes en andere verpakkingen worden altijd door andere mensen, en dan met name de asociale types, ergens neergegooid waar het niet hoort. Met een beetje geluk ruimt een ander het dan wel weer op voordat het in de natuur vergaat of wordt opgegeten door een dier.

Het opruimen van zwerfafval, daar zijn heel veel mensen druk mee.

Wat gebeurt er met die troep?

“Al die verschillende soorten afval. Het gaat toch allemaal op één hoop en dan hup.. de verbrandingsoven in.”

Dergelijke zinnen komen meestal uit de mond van de mensen die hun afval niet (willen) scheiden. Het is te lastig, het kost teveel tijd, het is onzin, niemand doet het, geldklopperij, werkverschaffing en zo zijn er wel meer onzinnige argumenten te verzinnen.

Recyclen, het opnieuw gebruiken van materiaal

Gebruikt glas en papier verwerken in nieuwe bruikbare producten, dat snappen we inmiddels allemaal. Papier wordt vaak opgehaald voor het goede doel zodat het weer kan dienen als grondstof voor wc-papier, kartonnen dozen, kranten of magazines. Ruim 80 % van het gebruikte glas wordt na inzameling verhit en opnieuw gebruikt. Een hele prestatie!

Weg met die tasjes!

Het recyclen van plastic, daar zijn we helaas nog niet aan gewend. Misschien komt het door de enorme hoeveelheid die we gebruiken. Plastic wordt gemaakt van aardolie en dat is momenteel heel goedkoop. Plastic ziet er clean uit, sluit goed af en is voor heel veel doeleinden geschikt. Het is goed dat het gebruik van plastic tasje wordt ontmoedigd en dat men zelfs van plan is om dit uit te breiden met een verbod op rietjes, ballonnen en wegwerpbestek. De Lidl heeft al aangekondigd deze producten niet meer te willen verkopen. Nu de andere supermarkten nog. 

Plastic zwerfafval, een ramp!

We kennen allemaal de beelden van plastic soep, verminkte dieren en daarnaast de eenzame beschermer van onze natuur met een prikker en een grote blauwe zak.
De aarde waarop wij wonen is bedekt onder een laag plastic rotzooi. Dat hebben we helemaal zelf gedaan. Plastic kan heel lang in het milieu rondzwerven voordat het uiteindelijk in microkleine deeltjes uit elkaar valt. Die deeltjes eten we dan op of ademen we ongemerkt in. Plastic deeltjes in je lichaam, wat zou dat voor effect hebben?

Initiatieven in Nederland om plastic zwerfafval een halt toe te roepen

We mogen heel blij zijn met de mensen die opruimdagen organiseren. Alleen beginnen is moeilijk, maar met een gemotiveerde club mensen een gebied afvalvrij maken geeft enorm veel voldoening. Wil jij ook aan de slag om onze leefomgeving een stuk schoner en veiliger te maken? Informeer dan eens bij je eigen gemeente, of bekijk de onderstaande websites.

Persoonlijke initiatieven

Steeds meer mensen ergeren zich aan de gooi maar van je af mentaliteit. Ze kunnen niet meer tegen zwerfafval dat maar niet minder lijkt te worden. Op een goede dag beginnen ze daarom maar gewoon met opruimen. Terwijl de een alle soorten van afval verzamelt, beperkt een ander zich tot blikjes, lege flesjes, wietzakjes of doppen. Het maakt niet uit wat ze verzamelen, ze leveren een fantastische bijdrage. Deze mensen maken het verschil, ze ruimen op wat een ander bewust of onbewust van zich af heeft gegooid.

The Ocean Clean Up start 8 september 2018

Boyan Slat is een Nederlandse student die in afgelopen jaren regelmatig in het nieuws is geweest. Het begon met een masterplan, crowdfunding voor het uitvoeren van een onderzoek en het samenstellen van een team. Wat er daarna allemaal is gebeurd om de start op 8 september 2018 mogelijk te maken is te zien op de website van The Ocean Clean Up

Plastic als grondstof

Plastic afval dat netjes in het sorteringsproces belandt, wordt automatisch gesorteerd op kwaliteit en gewicht en verwerkt tot kleurige korreltjes. Deze korreltjes zijn de perfecte basis voor heel veel producten. Dat onze geliefde fleecetruien en -jasjes van die korreltjes worden gemaakt is over het algemeen wel bekend. Maar wat denk je van matrassen, slaapzakken, dekbedden, opbergbakken, tassen en vloerbedekking?

Waste to wear

Jezelf mooi en modebewust kleden en tegelijkertijd iets doen tegen de plastic soep? Dat kan. Op 15 augustus jl. is namelijk het fantastische initiatief Waste2Wear van start gegaan. De bekende modeketens Oilily, Wehkamp, Joolz, Expresso, Promiss, Claudia Sträter en Steps nemen het voortouw en gaan een deel van de kledingcollectie vervaardigen door gerecycled plastic te gebruiken. Op de website van Waste to wear kun je zien wat er allemaal van wordt gemaakt. Mode artikelen, sportkleding, werkkleding, tassen en nog veel meer.

Ook jij kunt het verschil maken!

Ja, je leest het goed. Ook als je niet de hele dag met afval bezig bent, kun je het verschil maken door eens goed naar je eigen gewoontes te kijken. Kijk eens met een kritische blik naar het afval dat je dagelijks achterlaat en vraag jezelf af hoe het beter kan. Zoek informatie, praat erover en geef het goede voorbeeld. Behoefte aan tips? Bezoek dan de website van Zero Waste en begin meteen!

TIP!  Vanaf 18 september 2018 te koop in de boekwinkel – Het Zero Waste Project – Een leuker leven met minder afval

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

boot, water, Vandaag dan maar

Vandaag dan maar…

woorden

Hé, waar is dat woord gebleven?