Je kent ze vast wel: van die producten die er vroeger ook al waren. Nauwelijks tot geen updates van verpakking, smaak of samenstelling. Heerlijke herinneringen vol nostalgie. Wie heeft ze niet?

Klop-klop

“Doe jij de Klop-klop even?”, zei moeder toen ze een kwarktaart aan het maken was en jij mocht helpen. Je stond op een krukje tegen het keukenblad aan en moeder hielp je de mixer goed vast te houden. Al eens eerder had je het alleen mogen doen, maar toen vloog de klop-klop de hele keuken door. Daarna de kom uitlikken met de handjes of een plastic spatel. Lekker ! Klop-per-de-klop-klop.

klop-klop

Ovomaltine

“Wil je iets drinken?”, vroeg je zenuwachtig aan je eerste vriendje die voor het eerst bij je langskwam in de studentenflat waar je woonde. “Oh, geef maar wat”, zei hij relaxed en plofte op je bank neer. Hij had een zware week vol tentamens en kroegentochten gehad, vertelde hij terwijl hij onderuit zakte waardoor de kussens van de bank gleden inclusief een hele stapel uittreksels. Een puinhoop was het toch al. Maar ineens besefte je tot je grote schrik dat je alleen maar melk in de gezamenlijke flat-koelkast had staan en een bus Ovomaltine. Je dronk zelf eigenlijk nooit iets anders. Ochtend, middag en avond. Koud of warm. Heerlijk en zuinig. Maar dat was natuurlijk niet echt “cool”….

ovomaltine

Zwaluw-lucifers

Het was een mooie zwoele zomeravond. Je staarde naar het vuur en de stevige arm van je vriend hing zwaar over je schouders. Jullie waren samen op een midzomernacht-feestje, georganiseerd door de collega’s van je stage-bedrijf. Iedereen oogde happy en een beetje high. Wat een toffe lui, dacht je en je prees jezelf gelukkig met al deze nieuwe mensen in je leven. Niets tijdens deze avond was zoals je ooit eerder had meegemaakt. Behalve dan dat kleine doosje Zaluw-lucifers dat van hand tot hand ging want iedereen rookte zich (toen nog) helemaal suf.

zwaluw-lucifers

Olvarit, Lego, Penatencrème

Peuterlief vermaakte zich met Lego, terwijl jij met je baby rondliep om hem in slaap te wiegen. Het doorbreken van de tandjes had als gevolg dat de huid (van de billetjes) nogal overstuur was. Penatencrème erop en nu maar hopen dat hij toch in slaap viel. Zware tijden en je liep dan ook met je tong op de grond. Gelukkig hoefde je die avond niet te koken want manlief was weg voor een buitenlands zakenreisje. Voorzichtig legde je de baby in zijn wiegje en ging samen met de peuter uit een potje Olvarit eten. Net zo makkelijk en best lekker.

 

olvaritpenatencremeLEGO_logo

Saroma, Pokon

Wat ze bij Heel Holland Bakt kunnen, kan ik ook, bedacht je ineens. Een lekkere mierzoete taart maken met vers fruit uit je eigen moestuintje en ouderwetse Saroma erdoorheen. Dochterlief zou het weekend thuiskomen met haar verloofde, dus sloofde je je extra uit voor een gezellige maaltijd en taart. Jullie konden met zijn allen straks lekker buiten zitten, in de prachtige tuin waar de bloemenzee je tegemoet straalde. Door jouw groene vingers en Pokon, maar dat laatste was een ouderwets geheimpje.

 

pokonsaroma

 

Old Spice, Chanel 5

“Pa en Ma, wij zijn hier met familie en vrienden bijeen om jullie 40-jarige huwelijk te vieren. Namens ons allen bieden wij jullie een reisje langs de Rijn aan! Maar aangezien dat nog even moet wachten tot Pa is hersteld van de operatie, krijgen jullie sowieso nog eerst even een paar kleinigheidjes.” Een applaus volgde, terwijl je dochter een grote bos bloemen overhandigde en twee prachtige ingepakte kleine cadeautjes. Het bleken jullie favorieten geuren te zijn: Chanel 5 en Old Spice in originele vintage verpakking. Wat was dat een gelukkige dag, zo met zijn allen nog samen.

 

old-spicechanel 5

Mariakaakjes

“Mevrouw, willen we er een koekje erbij?” vraagt de verzorgster. Maar het klinkt ver weg. En weer: “Een Mariakaakje erbij, mevrouw Kuitenbrouwer?”, je schrikt wakker uit een dagdroom. Help, er zijn allemaal mensen op bezoek! Of althans, daar ga je vanuit want je snapt eerlijk gezegd niets van al die onbekende gezichten om je heen in de huiskamerzaal. De vriendelijke verzorgster stelt je gerust en schenkt een kopje thee in. Je bent weer rustig geworden en geniet van het sompige kaakje en een slok warme thee. Het smaakt naar vroeger.

maria-koekje

Wie heeft nog meer voorbeelden van onveranderde producten die met je mee gaan door het leven of gevoelens van nostalgie oproepen?

Wij horen het graag.

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Welke serie staat bij jou op het menu? (Open list) (7 submissions)

Liedjes van het nieuws: Anne Frank en haar schunnige mopjes (Open list) (5 submissions)