in

Eurovisiesongfestival 2018

Geroddel in de pers over de deelnemers, stress en bemoeienis aangaande de outfits, gezeur over de keuze van het liedje door zogenaamde deskundigen, en ‘last but not least’ de politiek gekleurde puntentelling.

‘May I have your votes please’

Na jaren met tegenvallende resultaten voor ons kleine landje was mijn drive om naar het Eurovisiesongfestival te kijken tot onder het nulpunt gedaald. Dat veranderde echter door de bijdrage van Anouk in het jaar 2013. Tussen alle kleurexplosies en bombastische muzikale bijdragen koos zij ervoor om helemaal alleen op het podium te gaan staan. Gewoon in een zwarte broek, dito blouse en met lang los haar zong zij het lied Birds. Deze bijdrage in Malmõ zorgde ervoor dat Nederland eindelijk weer in de finale kwam en daardoor lukte het mij (en vele anderen) om weer een positief gevoel te krijgen bij het Eurovisiesongfestival.

Alle volgende Nederlandse inzendingen waren, wat mij betreft, de moeite waard. Denk maar aan The Common Linnets, die met het lied Calm after the storm de tweede plaats behaalden in Kopenhagen en de prachtige bijdrage van Og3ne met het lied Lights and shadows.

Het Eurovisiesongfestival 2018 vindt plaats in Lissabon

Vorig jaar won Salvador Sobral het Eurovisiesongfestival met het lied Amar pelos dois en dat zullen wij niet snel vergeten. Salvador Sobral zong het lied vol toewijding, en dat terwijl hij eigenlijk ernstig ziek was. Na zijn overwinning zong zijn zus Luísa Sobral het lied samen met hem.

Sinister

Hoe zorg je ervoor dat je als land opvalt tussen alle zoete liefdesliedjes? Juist, dan kies je voor een grimmige sfeer. Een donker podium, zwarte capes, metaalkleurige accessoires, dreigende muziek en woeste dansbewegingen zijn dan de meest gebruikte ingrediënten. De bijdrage van Rasmussen (Denemarken) met het lied Higher ground kun je eenvoudig in dit genre plaatsen. Bulgarije met het lied Bones idem dito. Love is like a black hole en everything is dark zijn de eerste twee zinnen van deze deprimerende bijdrage.

Finland wordt vertegenwoordigd door Saara Aalto met het lied Monsters. In de afgelopen jaren heeft zij hiervoor meerdere pogingen ondernomen, maar dit jaar is het dan toch echt gelukt. Ben je een fan van The X Factor, dan heb je haar vast weleens voorbij zien komen. Tijdens het dertiende seizoen van deze talentenjacht in Engeland werd ze tweede en zong ze samen met Adam Lambert het lied Bohemian Rapsody. Ook als het lied Monsters niet hoog eindigt tijdens dit Eurovisie Songfestival, is Saara Aalto wel een naam om te onthouden.

Sprookjesprinsessen

Zoals ieder jaar zijn er ook tijdens deze versie van het Eurovisiesongfestival een aantal dames waarbij de jurk van een niet te onderschatten invloed op het optreden is. Elina Nechayeva (Estland) draagt een jurk waar afbeeldingen op geprojecteerd kunnen worden. Naar verluid een kostenpost van niet minder dan in totaal 65.000 euro, maar wellicht is het de moeite waard. Deze zangeres heeft een hele hoge stem (sopraan) die ze tijdens haar vertolking van het lied La forza zeker zal gaan gebruiken.

Lekker geëmancipeerd

De tegenhanger van zoveel vrouwelijkheid zijn de vertolkers van de Eurovisiesongfestival liedjes voor Frankrijk, Engeland en Roemenië.  Zowel SuRie als het Franse muziekduo ‘Madame Monsieur’ hullen zich in emotieloze kleding waarbij het hoogblonde haar en de rode lipstick de echte blikvangers zijn. Overigens is het Franse lied Mercy er wel één die lang in je hoofd blijft zitten. Ik vermoed dat dit duo nog hoge punten gaat scoren. Het lied van The Humans, Goodbye, sluit hier wel bij aan. Ook deze zangeres is blond, slank en stemvast. Samen met haar band vertegenwoordigt zij Roemenië.

Net even anders

Genoeg gehoord over de kakelende kip. Het kleurrijke optreden van Netta uit Israël mag er zijn. Ze vertelt een mooi verhaal, al kan dat gekakel me niet echt bekoren. Het lied Toy staat bovenaan de lijsten en de voorspelling is dat ze hoog zal eindigen. Tsjechië stuurt Mikolas Josef naar het Eurovisiesongfestival die, gekleed als wereldvreemde puber, Lie to me zingt en rapt. Dit alles gaat samen met danspasjes die ook goed in een musical zouden passen. Een ander optreden dat opvalt is de bijdrage van Noorwegen. Alexander Rybak vertelt met het vrolijke lied That’s how you write a song hoe je (inderdaad ja) een leuk liedje schrijft.

Singer-songwriters

In navolging van het succes van Ed Sheeran, Calumn Scot, James Arthur, Sam Smith en vele anderen zijn tijdens het Eurovisiesongfestival van dit jaar ook weer veel jonge mannen die een lied zingen. Een opvallende inzending is die van Duitsland. De roodharige Michael Schulte krijgt wel heel veel lovende kritieken voor zijn vertolking van het lied You let me walk alone. Ryan O’Shaughnessy die met het lied Together uitkomt voor Ierland, valt in dezelfde categorie.

Het ouderwetse Eurovisiesongfestival gevoel

Het nummer When we’re old, dat wordt gezongen door Ieva Zasimauskaitė (24 jaar) is een songfestivallied zoals ik dat zelf graag zie en hoor. Het is breekbaar, liefdevol, emotioneel en ook nog eens heel gewoon. De realiteit van de dag verpakt in een prachtig liefdesliedje. Ieva is vrolijk en leuk, maar bovenal heel gewoon. Voor haar geen gekke dingen, aparte jurken, een opgeblazen kapsel of dikke lagen make-up. Ieva vertegenwoordigt Litouwen. Alle aandacht gaat uit naar het liedje waarmee ze hopelijk een hoge notering zal gaan behalen.

Gunfactor

Allereerst is daar natuurlijk onze knappe, getalenteerde Waylon. Met zijn opvallende blauwe ogen en zijn charmante glimlach gunnen we hem allemaal de overwinning. Met het lied Outlaw in ‘em is hij een absolute kanshebber en ik ga er dan ook echt vanuit dat hij heel hoog zal eindigen.

→  Donderdag 10 mei, Waylon als achtste in de line-up met het lied Outlaw in ’em.

Dit jaar doet Julia Samoylova ook mee. Vorig jaar kon ze er niet bij zijn, maar van Rusland mag ze opnieuw proberen om haar land te vertegenwoordigen. Julia is iemand die laat zien hoe belangrijk doorzettingsvermogen is. Ondanks haar lichamelijke beperkingen heeft zij zich er niet van laten weerhouden om mee te doen met de Russische versie van de X-factor. Ook nam ze deel aan de openingsceremonie van de Winterparalympics in 2014. Voor het Eurovisiesongfestival 2018 vertegenwoordigd ze Rusland met het lied I won’t break. Een tekst die synoniem staat voor het sterke karakter van deze jonge vrouw.

Voorspellingen en speculaties

Het Eurovisiesongfestival staat garant voor een stukje beleving en emotie. Er is niets zo leuk als een eigen mening vormen over een optreden. Omdat smaken verschillen zijn we het gelukkig niet allemaal met elkaar eens en kan er flink gediscussieerd worden over de outfits, het haar, de setting, de stemmen, het licht, de moves enzovoort.

Vanaf 30 april a.s. kunnen we het Eurovisiesongfestival volgen via de website van AVROTROS.

De internetvoorspelling van 26 april 2018 voor de eerste 15 plaatsen:

 1. Israël: Netta Barzilai – Toy
 2. Bulgarije: Equinox – Bones
 3. Tjechië: Mikolas Josef – Lie to Me
 4. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy
 5. Australië: Jessica Mauboy – We got love
 6. Estland: Elina Nechayeva – La forza
 7. Norwegen: Rybak – That’s how you write a song
 8. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off
 9. België: Sennek – A matter of time
 10. Griekenland: Yianna Terzi – Oniro mou
 11. Spanje: Amaia & Alfred – Tu canción
 12. Italië: Meta & Moro – Non mi avete fatto niente
 13. Finland: Saara Aalto – Monsters
 14. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody but you
 15. Nederland: Waylon – Outlaw in ’em

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Geen spoiler: Avengers infinity war is meesterlijk, maar Pathé ook wel

Van kattenvrouwtje naar hondenmenner, het is niet gemakkelijk