De Oresund Brug tussen Denemarken en Zweden. Zie serie: "The bridge"
in

De beste Scandinavische series

Tijdens een gesprek gaat het ineens over de beste Scandinavische series.
Maar je kent eigenlijk alleen Pipi Langkous en dat is wel heel lang geleden…..

Je wilt natuurlijk wel kunnen mee praten, maar je hebt helemaal geen tijd om deze series te zien of de boeken te lezen. Ik zal even een paar series noemen zodat je niet helemaal met je mond vol tanden staat. Oh, en als de gesprekspartners een beetje raar doen door woordjes zoals: “Bra” en “Tak” te gebruiken, dan betekent dat “goed” en “dank”. Dat is een bijwerking door een overdosis van die series, daar kunnen ze niet zoveel aan doen.

De absolute toppers van de beste Scandinavische series bestaande uit meerdere seizoenen.

Deze series zijn te zien op Netflix en HBO.

The Killing

De nonchalante hoofdrolspeelster interesseert zich voor niets en niemand, behalve dan: de waarheid over een moord achterhalen. Uitstekende verdieping van karakters, goede verhaallijn en af en toe heb je zelfs tissues nodig voor je tranen af te vegen. Trage opnames wisselen zich af met een versnelling van de gebeurtenissen aan het eind van iedere aflevering. Een dikke tien!

The Bridge

Wederom een hoofdrolspeelster die superintelligent, maar sociaal erg onhandig is (PDD-NOS? Asperger?) én dat is een understatement. Intelligent verhaal en sympathieke Zweden en Denen die niet van 9 tot 5 werken. Tip voor de vrouwelijke lezers: de patholoog-anatoom is echt een stuk en ziet er veel beter uit dan het lijk (of de lijken?) dat op de snijtafel ligt.

Johan Falk

Dit is er nu echt eentje waarvan je het jammer vindt als de serie voorbij is. Geweldige, rauwe en realistisch verhaallijn over een speciaal politieteam dat een kat-en-muisspel speelt met criminelen. Bloedstollend eind. Ik kom superlatieven tekort: gewoon steengoed.

Wallander

Een juweeltje. Mooie opnames, mooie verhalen, mooie hoofdrolspelers, actueel, geloofwaardig en van hoog niveau. Move over IKEA, betere reclame voor Zweden dan Wallander bestaat er gewoon niet. De boeken zijn trouwens nóg beter.

Borgen

Het Deense parlement en de pers. Een feel-good serie van wederom hoog niveau. Na afloop van alle seizoenen denk je maar twee dingen: wat jammer dat de serie voorbij is en hadden wij maar zo een minister-presidente…..

De beste Scandinavische series die korter zijn maar zeker vermeldenswaardig:

Nobel

Het openingsliedje houd je dagenlang in je hoofd. De serie ook. Uitstekend verhaal en realistisch. Tranen van de schrik en bewondering na afloop.

Valkryn

Verrassende serie over een arts die ondergronds gaat, letterlijk, om zijn comateuze vrouw te genezen. Heel origineel en het zet je aan het denken.

Tellus

Een milieuactiviste vertelt over hoe en waarom. Een rechercheur onderzoekt de uit de hand gelopen acties, maar heeft eigenlijk wel begrip voor de motieven van de milieugroep. Wedden dat je na het kijken van deze serie wat vaker de fiets pakt en de auto laat staan?

Trapped

Speelt zich af op IJsland. Na deze serie klaag je niet meer over 3 centimeter sneeuw. De serie speelt zich af tijdens een hevige storm en het wordt de hoofdrolspelers niet makkelijk gemaakt. De hoofdrolspeler kon je buurman zijn… en was dat maar zo.

Conclusie en Bra !

Dit waren er maar een paar. Ik zal ongetwijfeld een paar hele goede vergeten zijn, maar als er behoefte aan is, maak ik graag een vervolglijstje. Dan heb ik namelijk weer een geweldig excuus om er nog eens even voor te gaan zitten. Ik ben de Scandinavische series namelijk enorm gaan waarderen. Aan de Zweedse, Noorse, Deense en Finse taal wen je snel. Je gaat zelfs het onderscheid herkennen.

Je bent wel gewaarschuwd: ineens vind je de botox-actrices en de veel te perfecte acteurs van series uit Hollywood een beetje ongeloofwaardig en de verhalen te oppervlakkig, de opnames te gelikt en de overload aan acties of geweld zeer vermoeiend… én wil je komende zomer je vakantie vieren in Zweden, Noorwegen of zelfs Finland!

Written by Marga

Marga schrijft voornamelijk blogs, columns en artikelen voor de diverse branches, websites en magazines. Haar website PaardenColumns gaat over, jawel: paarden!

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Red het depressieve kalfje

Kringloopwinkels zijn duurzaam en ideaal om spullen af te geven bij de 'Spullen-inname' of om bruikbare goederen te kopen tegen een schappelijke prijs.

Ik kringloopwinkel, wij kringloopwinkelen