in

Wie zet wie te kijk in tv-land?

Heb jij ook zo gesmuld van de knulligheid van Janny, Rob en hun (schoon)ouders in de serie Herrie in de Druiventros? Leedvermaak in optima forma. Maar wie zette nou eigenlijk wie te kijk in dit tv-programma?

Al in de aanloop naar de uitzendingen werden we door RTL 4 lekker gemaakt. Joh, dit moet je zien! Er schijnt in een klein Brabants plaatsje nog een hotelletje te zijn waar de tijd sinds de jaren tachtig heeft stilgestaan. Een hotel dat gerund wordt door een goeiige pater familias, een dominante schoonmoeder en hun toch wat simpele dochter en schoonzoon. Hoe suf is dat? Hier moet ingegrepen worden! En wel door de wonderboys van horeca-minnend Nederland: Herman den Blijker en zijn adjudant meneer Reimers.

Lachen

Het was ergens in oktober en de eerste aflevering ging van start. De hooggespannen verwachtingen werden gelijk ingelost. Dat het hotel nog bestaansrecht had zeg! De hoofdingang die aan de achterzijde lag en een interieur dat rechtstreeks uit de opslagruimte van een kringloopwinkel leek te komen. Niet alleen de hotelkamers, maar ook het restaurant leek een flashback naar lang vervlogen tijden. En dan bleek ook nog eens dat het hotel gerund werd door een jong stel dat in alles gedwarsboomd werd door hun dominante ouders die de boel niet uit handen durfden te geven. Om te gillen…

Gieren

De week erop zaten we weer voor de buis. Klaar voor nog een portie kneuterigheid, gebrek aan horeca-bloed en boekhoudkennis. En ja hoor, we werden op onze wenken bediend. Janny leek haar boekhouding niet op orde te hebben, moeder liet zich bij belangrijke financiële besluiten adviseren door een waarzegger van de kermis en de enthousiaste en alles-goed-bedoelende schoonzoon Rob kreeg te midden van deze Brabantse vasthoudendheid geen poot aan de grond.

Ongemakkelijk

Maar tegen aflevering drie kreeg ik toch een oncomfortabel gevoel. Het begon met kleine dingetjes. Waarom moesten de Brabanders ondertiteld worden en het binnensmonds gemompel van Rotterdammer Den Blijker niet? Waarom werd dit ondernemersgezin eigenlijk afgeschilderd als een stelletje kinderen dat bij de schooldirectie op het matje geroepen werden? Wat was er eigenlijk mis met het feit dat de familie er in de crisisjaren in geslaagd was het hoofd boven water te houden door ruimtes te verhuren aan derden? Was er eigenlijk niet gewoon sprake van slim ondernemerschap? Toegegeven, de kamers en restaurant konden een opfrisbeurt gebruiken, maar om alles in één keer tegelijk aan te pakken gaat nu eenmaal niet. Omdat ze hierin blijkbaar andere keuzes maken dan de goeroes Den Blijker en Reimers worden ze neergezet als dom en eigenwijs.

Verhelderend

Je zult toch maar zo te kijk worden gezet voor heel Nederland! In een interview in het Brabants Dagblad wordt Janny dan ook gevraagd of ze geen spijt heeft van deelname aan het programma. Ze geeft daar een verrassend maar verhelderend antwoord op: “Ik lig niet wakker van dat knippen en plakken. Het is allemaal spel om de kijkcijfers”. En daarmee ontmaskert ze het programma als een zaak van ‘slimme montage’. Zo blijkt de rol van waarzegger Martin in het financiële beleid van de familie zwaar overdreven en wordt er naar hartenlust geknipt en gemonteerd om de zaken veel scherper neer te zetten dan ze in werkelijkheid zijn. Want hoe sulliger zij uit de verf komen, hoe beter het programma scoort.

Reclame

Ondertussen is de serie afgelopen en het heeft de familie geen windeieren gelegd. Want het hotel heeft sinds het programma over belangstelling niet te klagen. Het hotel was de ‘talk of the town’. “Wanneer krijg je dat nou voor elkaar?“, aldus zakenvrouw Janny: ”Allemaal reclame!” En daarmee lijkt ze toch aan het langste eind te trekken. Je moet er alleen wel tegen kunnen om zo neergezet te worden en een flinke olifantenhuid ontwikkelen.

Wordt vervolgd?

Onlangs ving ik op dat er gesprekken gaande zijn over een vervolg. In eerste instantie riep alles in mij: “Nee, niet doen! Laat je zelf niet zo te kijk zetten!” Maar nu ik er zo over nadenk, zeg ik: “Doen!” Want in feite zetten de makers van het programma vooral zichzelf te kijk. Je moet het alleen wel even zien.

Written by Noortje de Kok

Tekstschrijver, blogger en redacteur. Maar vooral ook liefhebber van taal, tekst en literatuur. Onder het motto "ter lering ende vermaak" deel ik in mijn blogs graag mijn verwondering, vermaak of ergernis over verschillende onderwerpen met je.

Comments

Leave a Reply
  1. Ik ben zelf een trotse Tilburger en woon op steenworp afstand van de Druiventros. Als je het mij vraagt heb je gelijk, de familie Mutsaers heeft het vooral erg slim aangepakt. In de Tilburgse Carnavalsoptocht had de familie dan ook een eigen carnavalswagen om het succes van Herrie in de Druiventros nog eens te onderstrepen. Het heeft hen meer succes dan spot opgeleverd, chapeau!

    P.S.: Ik haat het als Brabanders per definitie worden ondertiteld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Op vakantie naar IJsland: 7 tips die je op weg helpen

Wat je van beren leren kan