in ,

Nooit meer chaos door het gebruik van een Bullet Journal

Een volgeschreven kalender aan de muur, een agenda in je smartphone, losse aantekeningen in je tas en diverse post-its met aandachtspunten op de koelkast. Ziet jouw leven er zo uit, dan ben je niet de enige. Heb je meer structuur nodig in je leven, gebruik dan een Bullet Journal.

In onze drukke maatschappij is het niet eenvoudig om de door onszelf opgelegde doelen te behalen. Regelmatig sporten, gezonde maaltijden bereiden, een goed boek lezen, het huis schoonhouden en voldoende aandacht geven aan de mensen die belangrijk voor ons zijn. Het is zomaar een kleine greep uit de taken die wij onszelf opleggen.

Veel van deze geplande of ongeplande taken schrijven we niet op. We kennen ze immers uit het hoofd. Voor komende activiteiten en gegevens die we niet willen vergeten gebruiken we verschillende dingen. Een kalender in de keuken, een agenda in de tas, een kladblok in onze smartphone en post-its waar je ze maar plakken kunt. Het gevolg kan chaos zijn.

Het overzicht behouden

Het gevaar van alle doelen en taken die wij onszelf opleggen, is dat wij het overzicht verliezen. Door alle drukte komen we er niet meer aan toe om alle taakjes uit te voeren en af te ronden. Als we slapen doen onze hersenen hun uiterste best om de boel te ordenen. Ben je echter te druk, dan lukt dat niet meer en is de kans op mentale overbelasting groot. Het gevolg daarvan is dat we minder goed slapen en geen goed zicht meer hebben op waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. 

De neerwaartse spiraal

Ben je er gevoelig voor, dan kun je in een drukke onoverzichtelijke fase in je leven eenvoudig in een negatieve spiraal belanden. Er was geen tijd om te sporten, je bent toch naar de snackbar geweest en die belangrijke verjaardag is totaal aan je voorbij gegaan. Natuurlijk heb je ook heel veel wel gedaan, maar door de chaos en drukte heb je daar gewoon geen zicht meer op. Een Bullet Journal kan dan helpen om de balans weer te vinden.

Bullet journaling wat is dat eigenlijk?

Een Bullet Journal is een schrift of notitieboekje met pagina’s waar alleen stipjes op staan. Deze stipjes zijn lichtgrijs van kleur en staan ongeveer vijf millimeter uit elkaar. Een Bullet Journal deel je zelf in. Dat doe je op een manier zoals jij dat handig vindt. Met een index, voor- of achterin het schrift hoef je nooit meer te zoeken naar je doelen, taken of lijstjes. De ruimte voor de planning deel je zelf in en kun je daarom net zo groot of klein maken als je zelf wilt. Heb je nog nooit een Bullet Journal gebruikt, dan is het handig om er een handleiding bij te kopen. Er zijn pakketjes te koop met een mooi schrift inclusief een handleiding en pennen, maar een apart boekje over hoe je Bullet Journaling het beste kunt toepassen, is ook heel fijn.

Waar komt deze trend vandaan?

Iemand die ook last had van chaos had, is Ryder Carroll. Deze man zocht naar een systeem om het verleden te onthouden, het heden te ordenen en de toekomst uit te stippelen. Ryder Carrol is de bedenker van het Bullet Journal. Zijn manier van plannen ziet er zo eenvoudig en tegelijk praktisch en mooi uit, dat veel mensen dit gingen uitproberen. Van de online agenda terug naar het gestipte papier van het Bullet Journal blijkt voor veel mensen de juiste methode om meer overzicht en structuur in hun dagelijkse bezigheden te krijgen.

Het gebruik van een Bullet Journal is opgepikt door trendsetters. Met behulp van een blog of vlog laten zij zien hoe handig een Bullet Journal is en wat je er allemaal mee kunt. Zoals we weten is het Bullet Journal inmiddels een groot succes. Mooie schriften met stipjes, fijne gekleurde pennen, lineaaltjes en gekleurd plakband is in vrijwel iedere boekwinkel te koop. Wil je graag weten hoe Ryder Carroll zijn Bullet Journal indeelt, dan loont het de moeite om het filmpje hieronder te bekijken.

Mijn eigen ervaringen

Om goed te leren plannen werd het Bullet Journal min of meer aan mij opgedrongen. Dat gebeurde uiteraard niet voor niets. Gemaakte afspraken konden zich namelijk overal bevinden. Kon ik ze niet terugvinden in de kalender, dan gaf de volgeplakte koelkast misschien wel uitkomst. De keren dat ik keurig aangekleed in de keuken stond, maar niet meer wist waar het feestje werd gehouden, staan nog in mijn geheugen gegrift. ‘Ik dacht dat jij de kaart had?’

Het begint met een puntje

Om mijn planning te verbeteren, kreeg ik een dik schrift met puntjes en een boek met een uitgebreide handleiding. Nadat mijn eerste tegenstand was weggeëbt begon ik met het doornemen van het boek. Na het lezen van het eerste hoofdstuk was ik niet erg enthousiast, maar in het tweede hoofdstuk kwam ik lijstjes tegen. Lijstjes van gelezen boeken, films en recepten. Op dat moment dacht ik, waarom eigenlijk niet? Inmiddels sleep ik mijn Bullet Journaal overal mee naartoe. Mijn handschrift lijkt een beetje op dat van Ryder Carrol, en ook ik schrijf het liefste met een zwarte pen. Het is dus een keurig (en best wel saai) boekje dat boordevol afspraken en aantekeningen staat.  De pagina’s achterin heb ik gereserveerd voor recepten. Kom ik een leuk recept tegen in een magazine of krant, dan scheur of knip ik dat uit om het daarna in mijn Bullet Journal te plakken.

Goed voor je zelfvertrouwen

Het gebruik van een Bullet Journal kan helpen om orde te scheppen in een druk bestaan. Iedere avond even het Bullet Journal erbij pakken en taken afvinken of doorstrepen is gewoon heerlijk om te doen. In het kort omschrijven wat je de volgende dag wilt doen, taakjes aanmaken en leuke of vervelende dingen van je afschrijven. Een film of boek toevoegen aan je lijstje en een uitroepteken plaatsen bij alles wat die dag goed is gelukt. Door het gebruik van een Bullet Journal heb je niet alleen een overzicht van de dingen die je nog wilt doen, maar ook van de dingen die je allemaal al hebt gedaan. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Niet alleen voor je zelfvertrouwen, maar ook om je hoofd leeg te maken.

Ook beginnen met een Bullet Journal?

Voor de mooiste schriften en notebooks van de bekende merken Leuchtturm 1917, MUS (BBNC uitgevers) en Nuuna Yoshiwara kun je terecht bij een goed gesorteerde boekwinkel. De Bullet Journals van MUS zijn voorzien van een handig instructieboekje. Bullet Journal de handleiding van Kelly Deriemaeker is een handig los boekje voor als je niet weet hoe je moet beginnen. Een boek met veel praktische voorbeelden is Bullet Journaling doe je zo van Rachel Wilkerson Miller.

Voordelige schriften en notitieboekjes zijn te koop bij de HEMA en de Action. Met een kleine liniaal, een setje fineliners en een paar accentueerstiften kun je meteen aan de slag.  Natuurlijk kun je het net zo duur maken als je zelf wilt. Mijn keuze is gevallen op een Bullet Journal van MUS (€12,50) in combinatie met een zwarte fineliner en een groene accentueerstift. In het onderstaande overzicht heb ik een aantal links verzameld. Op deze pagina’s kun je meer informatie vinden over hoe je Bullet Journal kunt gebruiken en waar je de mooiste en leukste notitieboekjes kunt kopen.

Tot slot

Er zijn gebruikers die hun Bullet Journal versieren met tekeningen, foto’s, washi tape en stickers. Ben je zo creatief, dan is het misschien beter om een notitieboek met blanco papier kopen. Je gaat dan al snel richting Illustrated Journaling. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

What happened to Monday: een alleraardigste film door sterk acteerwerk

Stoppen met antidepressiva: dat gaat niet zomaar