in

Als vermoeidheid je leven overneemt

Iedereen is wel eens moe. Moe van een lange dag of van een flinke portie stress. Maar wat als je beseft dat vermoeidheid je leven over begint te nemen?

Geen oplossingen, maar handvatten

Ik ben al een hele tijd heel erg vaak moe. En ik ben niet de enige. Het lijkt een flink probleem te zijn van Generation Y, een groep jongeren en jongvolwassenen die buitengewoon veel stress ervaren. Ook depressies en burn-outs die natuurlijk ook flinke veroorzakers zijn van vermoeidheid, liggen voor deze groep op de loer. Ik ben er nog niet achter wat de oorzaak is, maar ik heb wel een aantal dingen ontdekt die het voor mij, en voor mijn omgeving, een stuk makkelijker maken om hiermee om te gaan. Die handvatten deel ik graag met jou.

Wees open

De allerbelangrijkste, maar ook allermoeilijkste tip die ik je kan geven, is: wees open over je vermoeidheid. Mensen kunnen jouw probleem niet begrijpen als ze er niet van afweten. Het heeft mij enorm geholpen om met mijn werkgever te bespreken dat ik voor geen fluit functioneer als ik slecht heb geslapen. Dat ik me soms ziek meld, omdat ik heel erg moe ben. En deze openheid heeft ervoor gezorgd dat ik nu een vast contract heb gekregen. Ook ben ik door open te zijn in contact gekomen met de bedrijfsarts, die nog wat goede tips had om te onderzoeken.

Ik zat niet alleen met ziekmeldingen op werk, maar het kwam ook regelmatig voor dat ik op het laatste moment een afspraak afzegde. Bijvoorbeeld omdat ik niet meer wist waar ik de energie vandaan moest halen om in de trein te stappen naar die goede vriendin, of omdat ik het niet op kon brengen om de hele dag over een beurs te struinen. Ook familie en vrienden kunnen geen begrip voor je situatie hebben als ze niet weten waar je last van hebt. Met een beetje pech word jij ‘diegene die altijd afzegt’, terwijl je daar misschien een hele goede reden voor hebt.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Natuurlijk zal niet iedereen vermoeidheidsklachten begrijpen. Het is ook een heel vaag iets. Een veelgehoorde zin is: “Oh, ja, ik had laatst ook een nachtje slecht geslapen. Ik was toen zo moe!”. Zelf vind ik het ook altijd lastig als mensen mij uitleggen dat ik helemaal niet moe kán zijn. Ik heb immers geen partner of kinderen, dus ik kan doen wat ik wil. Ik voel me dan zo verdrietig en onbegrepen, maar tegelijkertijd ga ik er ook in geloven dat ik me alleen maar aanstel.

Het is dan ook belangrijk dat de mensen in jouw leven wel proberen je te begrijpen. Je hebt er niets aan als je steeds een vervelende reactie krijgt omdat je iets afzegt of niet mee gaat. Ik ging me er zelfs ontzettend schuldig door voelen, wat natuurlijk nog veel energie kost. Het is heel moeilijk, maar kijk kritisch naar wie je om je heen hebt. Mensen die echt om je geven, zullen het zeker wel begrijpen en je zelfs willen helpen. Ik heb vrienden die met liefde bij mij langskomen, als een avondje uitgaan er niet meer in zit. Een bezoekje van iemand bij mij thuis, kost mij veel minder energie dan een avondje uit en zorgt er tegelijkertijd voor dat ik niet alle gezelligheid altijd mis.

Energievampieren

Mensen die jou meer energie kosten dan ze opleveren, ook wel energievampieren genoemd, kun je misschien beter wat meer op afstand houden. Dat is echt niet gemakkelijk, maar uiteindelijk zal het je wel meer opleveren. Ook mij lukt het nog niet altijd om mensen die veel van me vragen en weinig begrip tonen op afstand te zetten, maar dat is een leerproces. Uiteindelijk merk ik dat het me enorm oplucht als ik uiteindelijk toch iemand wat minder spreek, waardoor diegene minder van me gaat vragen.

Wees niet te streng voor jezelf

Er zijn ook periodes geweest dat ik woedend op mezelf was. Het was 20.15 uur en ik wilde naar bed. Dat is toch belachelijk? Ik ben 25 jaar oud, ik hoor gewoon te kunnen leven op een uur of 7 aan slaap. Niet dus. Na deze fase van boos worden op mezelf, ben ik wat liever voor mezelf geworden. En het heeft geholpen. Soms spreek ik met mezelf af: tot 20.30 uur blijf ik beneden, en daarna mag ik lekker in bed gaan liggen. Dat resulteert er ook weleens in dat ik 10 uur in een nacht slaap, maar dat is dan maar zo. Blijkbaar had ik het nodig.

Overigens kan je ook heel erg moe worden van teveel slaap. Als je echt last hebt van (chronische) vermoeidheidsklachten, overleg dan altijd met je behandelaar. Ik heb zelf echt vrijwel ieder slaapschema geprobeerd. Met een strak schema van 7,5 uur per nacht (of minder) werd ik ook niet minder moe. Het is bij mij dus geen kwestie van moe worden door teveel slaap, maar dat kan voor iedereen anders zijn. Probeer het gewoon eens uit. Maar als minder slaap niet de oplossing voor jou is, wees dan niet te streng voor jezelf. Soms mag je best eens vroeg onder de wol kruipen.

Rust in mijn hoofd

Het open en eerlijk zijn tegen andere mensen en het buitenspel zetten van energievampieren, heeft mij enorm geholpen. Het is niet zo dat ik minder moe ben, maar wel een stuk eerlijker. Naar de mensen om mij heen, maar vooral ook naar mijzelf. En vanaf het punt dat ik eerlijk was tegen mezelf kon ik ook minder streng voor mezelf worden. Wat een ontzettende rust geeft dat in je hoofd. Ook daarvoor geldt: ik word er niet minder moe van, maar ook niet alleen maar vermoeider.

Ik heb het gevecht tegen de vermoeidheid nog lang niet opgegeven en ik hoop echt dat dit weer overgaat. Maar zo niet? Dan moet ik er zo goed mogelijk mee omgaan. Heb jij nog tips tegen vermoeidheid of om hier goed mee om te kunnen gaan?

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zo overleef je die ene break up….denk ik

duim omhoog

Vinger omlaag en duim omhoog!