in

10 redenen waarom Sint niet zonder Pieten kan

Zonder Pieten geen Sinterklaas, laat dat duidelijk zijn. Daarom, namens Sint Nicolaas, 10 redenen waarom de Sint niet zonder Pieten kan.

1. Stoomboot

Sint heeft vliegangst en wil daarom eigenlijk alleen per Stoomboot vanaf Spanje naar Nederland komen. Het liefst staat hij 24/7 zelf aan het roer, maar dat kan natuurlijk niet. Dus zijn er een aantal Pieten die ook een vaarbewijs hebben en het roer af en toe overnemen. Verder moet de Stoomboot natuurlijk spik en span zijn, moet er genoeg stoom zijn en wordt de boot elke zomer opnieuw geschilderd. Hoewel de Sint gek is op schilderen en hij helemaal weg is van zijn nieuwe stoomreiniger, waarmee sinds een aantal jaren het dek wordt schoongemaakt, heeft de Sint hulp nodig van heel veel Pieten.

2. Amerigo

In Nederland wil de Sint af en toe wel eens in een auto stappen of een scootmobiel lenen. Maar ‘t liefst rijdt hij op Amerigo, zijn lieve schimmel (wit paard). Hoewel het dier elke dag van Sint een wortel, vers hooi en water krijgt, moet Amerigo ook geborsteld worden, de stallen moeten worden schoongemaakt en Amerigo wil ook graag naar buiten. Daar helpen de Pieten mee, zonder dat iemand daar lucht van krijgt.

3. Cadeautjes

Elk jaar krijgen kinderen en volwassenen cadeautjes van Sint Nicolaas. Sinterklaas houdt enorm van (online) shoppen, maar er moet best wel veel ingeslagen worden. Gelukkig vinden veel Pieten dit ook leuk om te doen, dus vaak gaat er een grote groep Pieten mee om inkopen te doen. De cadeautjes inpakken doet de Sint ook samen met de Pieten, tijdens de zogenaamde inpakavonden. Elk jaar weer een groot succes.

4. Lekkers

Het heerlijk avondje zou niet heerlijk zijn zonder al het lekkers. Pepernoten, marsepein, speculaas, chocolade letters, je kunt het zo gek niet noemen of de Pieten maken het met veel plezier. Dit jaar maken zij ook kaasletters. Er kwamen namelijk nogal wat opmerkingen van met name ouderen, waarbij het gebit in stukken brak – eh correctie: waarbij stukken van het gebit afbraken door alle zoetigheid. Enkele Pieten hebben vorig jaar speciaal een cursus kaasmaken gevolgd bij ‘Boer zoekt kaas’ (dank voor uw sponsoring). Inmiddels is er een kinder-actiegroep opgericht ‘Jong tegen Oude Kaas’ om al het lekkers te behouden. Wordt vervolgd.

5. Orkest

Sint is een enorme fan van zijn eigen sinterklaasliedjes. Al jaren zingt hij uit volle borst met de kinderen mee. Het liefst met live muziek. Daarom heeft hij jaren geleden een orkest opgericht met talentvolle, muzikale Pieten. In het begin was Sint ook dirigent, maar de Pieten zongen hun eigen wijs en de Sint was niet zo toonvast. Nu is het een Pieten-orkest, zonder dirigent. Sint blij, Pieten blij. Muziek verbroedert.

6. Het dak

Sint kan ook het dak op, om bij élk huis cadeautjes te bezorgen. In theorie dan, in de praktijk is dit natuurlijk onmogelijk. ‘Sint’, zeiden de Pieten een eeuw geleden, ‘Kom van dat dak af. Wij helpen u wel.’ Sinds die tijd trainen met name jonge Pieten de hele zomer om in de winter het dak op en af te kunnen. Met bepakking in de vorm van jutezakken met cadeautjes. Bizar eigenlijk.

7. Het weer

Omdat het weer in Nederland nogal wisselvallig is, heeft de Sint een poosje het weer in de gaten gehouden. Dat was geen succes, hij hield het overzicht niet en kon de satellietkaarten niet ontvangen. Dus hebben een aantal Pieten zich in het weer verdiept. Alleen riepen de Pieten elk jaar weer ‘Nee niet weer.’ en hielden alleen het weer in Spanje in de gaten. Alle Pieten en Sint Nicolaas haalden daardoor elk jaar weer een nat pak bij aankomst in Nederland. Ook waren er steeds vaker Pieten die hun maillot en/of handschoenen vergaten. Geen gezicht en veel te koud natuurlijk. Sinds enkele jaren krijgen de Pieten daarom hulp van Jan Boerenfluitjes. ‘Jan maakt het weer leuk, met iedere dag een gezellige spreuk. ’aldus het Twitterava van @Janboerenfluitjes. Sinds die tijd genieten de Pieten weer van het Nederlandse weer.

8. Kleding en kapper

Sint is graag goed gekleed en gekapt. Nadat hij 150 jaar geleden eens iets te enthousiast met een knipmes zijn baard had afgeschoren en zijn haren had afgesneden, heeft de Sint besloten om zijn baard te laten staan en zijn haar iets te laten groeien. Sinds 100 jaar heeft hij zijn eigen kap-Piet die zijn baard keurig bijhoudt. In Nederland gaat Sint graag formeel gekleed om op te vallen. Enkele Pieten maken elk jaar een nieuwe mantel voor de Sint. Over andere kledingdetails houden zij wijselijk hun mond. Iets met ouderwets enzo. Overigens zijn er elk jaar meer enthousiaste Pieten dan mantels om te maken. Vandaar dat deze Pieten ook een eigen kledinglijn voor de Pieten hebben bedacht en gemaakt. Ze maken er soms wel een klerezooi van. Toch kan Sint niet zonder hen.

9. De media

Sint weet als geen ander dat je tegenwoordig niet zonder de media kunt. Al jaren onderhoudt hij goede banden met ene Dieuwertje, die speciaal voor hem elk jaar het Sinterklaasjournaal presenteert. Omdat er elk jaar meer mediaverzoeken dan Sinterklaas zijn, heeft de Sint ook Pieten die de mediaverzoeken beoordelen en onderling verdelen. Pieten zijn ook heel sociaal, dus sinds de opkomst van Social Media, is de populariteit van de Pieten enorm toegenomen. Sint heeft, op advies van zijn Pieten Rijm (ook wel PR)-machine, ook een eigen Twitteraccount @SintNicolaas.

10.  Veel werk

Sint heeft eigenlijk voor alles Pieten nodig. Lang, kort, blond of bruin haar, met zwarte vegen van roet of niet, jong of oud: Sint kan niet zonder Pieten. Overigens is de minimum leeftijd van Pieten om ’s nachts het dak op te mogen, sinds een jaar of 50 op 16 jaar gezet. Dit i.vm. de geldende regels van de Arbowet in Nederland (gevaarlijke omstandigheden en werken na 19 uur ’s avonds). Een jaar of 4 geleden is de AOW-leeftijd van de Pieten omhoog gegaan naar 67 jaar en 3 maanden. Er zijn namelijk steeds meer volwassenen die ook een cadeautje verwachten en het kinderfeest meevieren. Dus meer werk en daarom meer Pieten. Overigens tot grote vreugde van de Sint en alle Pieten.

Sint verheugt zich elk jaar weer op zijn bezoek aan Nederland. Met alle Pieten, zonder hen is Sinterklaas als een taart zonder kaarsen of zonder kersen of zonder slagroom. Hun grootste fans èn tevens grootste critici, namelijk (jonge) kinderen, kijken elk jaar vol spanning uit naar de komst van Sint Nicolaas, Sinterklaasavond en alle cadeautjes. Maar ieder kind en eigenlijk ook elke volwassene kijkt vooral uit naar die gekke, vrolijke, acrobatische, muzikale, lieve en sociale Pieten!

Written by Yvonne Schoolderman

Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden, ondanks beperkingen.
Via Content Collective deel ik mijn passie voor schrijven/redigeren/content/taal met schrijvers en lezers.

Wil je mij beter leren kennen? Lees dan ook mijn blogs (en uitgebreide bio) op
http://www.Yvonneblogtmetzorg.wordpress.com

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Het is niet pluis, wat nu?

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: een uitslag met impact