in ,

Lopen in balans op de Xsensible Stretchwalker

Ik houd niet van sandalen. En dat lijkt wederzijds. Als ik al sandalen naar mijn zin vind, dan zien mijn voeten er meestal uit als ingesnoerde worstjes – en voelen ook zo aan. De oplossing: Xsensible Stretchwalker sandalen!

Moeilijke voeten

Zolang ik me kan herinneren heb ik “moeilijke voeten”, zoals mijn moeder zou zeggen – dezelfde moeder die het belangrijk vond mijn jonge voeten in alle vrijheid en zo min mogelijk met schoeisel te laten opgroeien. Tot ergernis van mijn vader, want zijn Antilliaanse achtergrond maakte dat hij blote voeten “armoedig” vond en zich enigszins geneerde voor de vrije voeten van zijn dochter.

Ruimte om te groeien

Inderdaad hadden mijn voeten ongeremd de vrijheid om te groeien – lekker breed en met een hoge wreef, waar destijds door schoenenfabrikanten nog maar weinig rekening mee werd gehouden. Die hoge wreef nam ik mijn moeders genen kwalijk, dat brede schreef ik aan mijn Caraïbisch bloed toe. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, die ervoor zorgde dat schoenen kopen voor mij niet snel een feestje was. Desalniettemin had ik – gedurende de 80’er jaren natuurlijk – een indrukwekkende kast vol felgekleurde, hooggehakte pumps waarmee ik mijn voeten grondig verziekte. Immers, een brede voet past natuurlijk onmogelijk in die puntige schoenen die zo helemaal aan mijn fashion sense beantwoordden. En de pijn, ach ja, die nam ik erbij. Dat hoorde nu eenmaal zo. Als je als tiener een beetje modebewust door het leven wilt, horen daar nu eenmaal wat ongemakken bij.

Op grote(re) voet

Mijn gewicht maakt het er niet beter op. Na mijn schooltijd begon mijn eeuwige haat/liefde relatie met eten en het ge-‘jojo’ op de weegschaal. Er zijn perioden in mijn leven waarin ik heel zwaar ben geweest. Zo vreemd was het dan ook niet dat ik op grotere voet ging leven: mijn voeten zakten letterlijk uit van een maat 39 naar maat 41. Het hielp ook niet dat ik mijn grote teen eens had gebroken tijdens een stunt in het zwembad (mijn tweede thuis) en daarmee stilletjes was doorgelopen uit angst voor paniekerige ouders en ziekenhuisbezoek. Daardoor – en door mijn foute schoeisel – ontstond een lelijke knobbel aan mijn linkervoet die op een gegeven moment zó gemeen begon te steken dat ik op mijn 17e tot een operatie besloot. Die linkervoet is nooit meer helemaal hersteld: het is altijd een wat raar, dik voetje gebleven, dat zich bij tijd en wijle pijnlijk laat gelden.

Hobbitvoeten

Behalve moeilijk zijn mijn voeten ook raar. Heb je wel eens gezien op welke voeten Aboriginals lopen, of die indianenstammen uit het Amazonegebied? Ik loop ook op een wat prehistorisch aandoende voet. Breed met korte tenen. Goed om mee over steppen te schuiven, bergen mee te beklimmen. Maar niet bijster elegant. Fijne, elegante sandaaltjes met smalle bandjes zijn aan die Hobbitvoeten van mij (zonder dat haar dan) niet besteed. Hakken trouwens ook niet meer, al kom ik tegenwoordig ook op platte slippers de staat niet uit. Het is ieder jaar weer een crime om de juiste sandalen te vinden. Mijn rare voeten zijn niet op hun best, gehuld in sandalen. Bovendien heb ik een vrij uitgesproken smaak. De meeste sandalen die lekker zitten, vind ik niet mooi en maken mijn toch al weinig poezelige voetjes nog grover. Sleehakken? Geen optie. Daar wilde ik als tiener al niet dood gevonden mee worden. Niks voor mij en mijn rare voeten, die bonkige klossen – waar ik bovendien steevast mijn nek op breek.

Ippon-ba geta

Kortom, sandalen zijn doorgaans aan mij niet besteed. Tot ik kennis maakte met Xsensible Stretchwalker sandalen. Het ontwerp van het revolutionaire voetbed is gebaseerd op de traditionele Japanse ‘Ippon-ba geta‘, een traditionele houten sandaal, die zorgt voor een natuurlijke houding van het lichaam, waardoor gewrichten minder worden belast. De Japanse uitvinder Tetsuya Nosaka vertaalde dit oeroude Japanse concept naar een moderne schoen. Samen met hem ontwikkelde Xsensible de Stretchwalker, met een uniek balanspunt in het midden van de zool, dat zorgt voor optimale balans en een evenwichtige, gezonde lichaamshouding. En dat voel je! Nauwelijks had ik de sandalen aan en op mijn voeten afgesteld of ik voelde allerlei tintelingen door m’n rug en m’n benen – een leven lang verkeerd lopen werd eventjes gecorrigeerd waar ik bijstond. Bijkomstig voordeel: ik ging als vanzelf rechtop lopen. Ik heb altijd een vrij slechte (loop)houding gehad: enigszins voorovergebogen. Maar dat staat de gepatenteerde constructie van de Xsensible niet toe. Het is even wennen, dat wel. Maar wat een verademing: lopen zonder pijntjes. Eindeloos lopen, zelfs op het strand. Bovendien zijn de Xsensible Stretchwalkers zeker niet onaantrekkelijk – ik koos voor het model Corfu. Witte schoenen doen je voeten over het algemeen niet kleiner ogen, maar in dit geval vind ik het erg meevallen en staan de sandalen – zelfs aan mijn voeten – best elegant.

Balans verandert je leven

Onze geadopteerde Amerikaanse Staffordshire houdt mij tegenwoordig aardig in vorm op het strand. Dat brengt zo z’n uitdagingen met zich mee voor iemand met een matige conditie. Onder de invloed van de getijden is het strand dagelijks anders: de ene dag zacht en rul, de andere dag vlak en (kei)hard. Dat vraagt het nodige van het aanpassingsvermogen van je voeten en benen. De Xsensible Stretchwalkers hebben zich ook hier al weer bewezen. Waar ‘gewone’ sneakers en zelfs hardloopschoenen met dempende zolen me aan het eind van de strandwandeling behoorlijke pijn in mijn enkels opleverden, heb ik met de Stretchwalkers nauwelijks last. De zomer is al weer even voorbij en de eerste najaarsstorm heeft zich al aangediend. Niet echt sandalenweer dus. Maar gelukkig is er ook een uitgebreide collectie Stretchwalker sneakers van Xsensible, zodat ik het hele jaar in balans door kan blijven lopen!

Written by Andrea Pronk-De Palm

Ondernemende schrijvend redacteur met taal en tekst in de genen, een grote liefde voor boeken, een passie voor online media, een onderzoekende geest, een uitgesproken mening en 't hart op de juiste plek.

Comments

Leave a Reply
  1. Leuk geschreven! Heb met plezier gelezen. En natuurlijk een paar Xsensible schoenen aangeschaft omdat ik ook van die pijnlijke, brede voeten heb. ben benieuwd!

    Groetjes Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

ondernemen, storytelling, presentatiecoaching

Hou jij ook zo van gladde praatjes?

Waarom in het Engels lezen ook leuk kan zijn