Gladde praatjes
in

Hou jij ook zo van gladde praatjes?

Laatst hoorde ik het een collega-ondernemer tegen zijn buurman zeggen tijdens een netwerkbijeenkomst: “Ja, vertel mij wat! Mijn concurrenten doen het ook, dus wij moeten nu ook echt iets met storytelling! Gewoon een verhaaltje vertellen om snel te verkopen”. Terwijl ik hem dat hoor zeggen word ik er een beetje verdrietig van.

‘Iets doen met ….’

En ik denk: ‘Wat heb je nou aan ‘iets doen met een verhaaltje’ als je niet weet waar je naartoe wilt? Als je je niet focust op een doel of een boodschap en je hebt geen idee waar je jouw publiek nieuwsgierig naar wilt maken, wat heb je dan te vertellen? Wat voor product verkoop je dan eigenlijk, en sterker nog, wat denk je dan over jouw klant…? Als je je dat niet afvraagt, maar alleen achter een hype aanhobbelt, dan is ‘storytelling’ voor jou een doel op zich geworden. Dan benut je niets van het fantastische middel dat het is.

Natuurlijk en waarachtig

Het gaat er natuurlijk om dat je een boodschap hebt die jouw doelgroep moet horen. Want jij levert namelijk een geweldig en uniek product waar ze wat aan hebben, en daar wil je ze nieuwsgierig naar maken. Hun brein prikkelen. Een goed verhaal vertellen. Door jouw persoonlijke ervaringen en inzichten te delen krijgt jouw verhaal de impact waar mensen zich in kunnen herkennen. Dan ontstaat er verbinding. En dat is de eerste stap die je moet zetten als je iemand ergens toe wilt prikkelen, uitnodigen of tot actie aan wilt zetten. Contact maken en écht verbinden, met een waarachtig verhaal, dat is de basis waar je storytelling als instrument voor kunt gebruiken. Dus storytelling gaat over communicatie en contact maken en niet over ‘een product verkopen’. Daar maak jij het verschil in succesvol communiceren met je klant of doelgroep.

Trucje en gladde praatjes? Liever niet!

Als jij wilt vermijden dat storytelling een trucje wordt of een manier om een glad verkooppraatje te houden, dan geef ik je hieronder zeven vragen om eens over na te denken. Alles wat ‘fake’ en gekunsteld is, heeft een negatieve invloed op jouw bedrijfsimago. Want je kunt maar beter oprecht overkomen, en vertrouwen wekken. Maar hoe doe je dat en wat maakt dan een goed verhaal dat jij voor jouw bedrijf kunt inzetten?

  • Welk doel wil jij bij jouw team, collega-ondernemers of klanten bereiken met het delen van jouw verhaal? Kun je dat concreet maken? Daar ligt de basis voor jouw kernboodschap.
  • Is jouw verhaal interessant? Heeft het een dilemma, deel je een persoonlijk inzicht of is er een moment van spanning? Zonder spanning heb je geen verhaal maar een jaarverslag. Dus zorg dat er iets gebeurt en werk naar dat punt toe.
  • Jouw verhaal hoeft niet over iets heel groots te gaan. Het kan ook een klein detail zijn dat iets bij jou heeft geraakt of losgemaakt. Welke momenten in jouw persoonlijk en zakelijk leven betekenden iets voor jou?
  • Is jouw verhaal waar of waarachtig? Niemand zit op ‘alternative facts’ of ‘fake-stories’ te wachten. Die doen alleen maar kwaad en gaan ten koste van jouw reputatie.
  • Hoe sta je er eigenlijk bij? Straal je de energie uit die jouw verhaal ondersteunt? Als het plaatje niet bij het praatje past, raakt jouw publiek in de war!
  • Jouw verhaal moet iets doen in het brein van de ander, want daar moet de ‘film’ worden afgespeeld. Wil je een reactie opwekken, prikkelen, verrassen, enthousiasmeren of inspireren?
  • En ‘last but not least’: Met saaie taal ga je er niet komen. Gebruik je veel jargon, abstracte termen en containerbegrippen? Dan haakt jouw klant snel af, dus maak het concreet en beeldend (‘in geuren en kleuren’).

Laat de beamer lekker thuis!

Als jij op zoek bent naar een oprechte verbinding met jouw klant of doelgroep, zonder trucjes of gladde praatjes, dan kan storytelling weleens een instrument zijn dat je vaker kunt gebruiken dan je nu doet. Laat de volgende keer die powerpoint en de beamer eens thuis en vertel het verhaal van jouw product of bedrijf gewoon uit jezelf! Dat is zoveel leuker!

 

Written by Marjolein Diks

PresentatieExpert & Storyteller, Auteur van "Het Groot ABC voor Blijer Presenteren'. Ik help je graag van Saaie Taal naar een Goed Verhaal

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

zorgsysteem

Een gevoel van machteloosheid: ouderenzorg in rijk Nederland

Lopen in balans op de Xsensible Stretchwalker