storytelling overtuigen presenteren zelfvertrouwen
in

Ook jij kan onweerstaanbaar spreken!

Sprekers vragen me vaak hoe ze kunnen overtuigen. Hoe ze met meer kracht hun boodschap kunnen laten landen bij hun publiek. Want daar maken ze zich zorgen over. En of ze wel serieus worden genomen. Of hun verhaal wel wordt geloofd.

Pil

We vinden het allemaal prettig als je mensen kunt overtuigen van jouw gelijk of het belang van jouw zaak. En het liefst wil je daar dan een trucje voor dat je eenvoudigweg kunt toepassen. Meestal vraag ik dan: “Wil je een pil, een injectie of een drankje”? Er is helaas geen overtuigend-medicijn, dus daar moet ik je in teleurstellen. Want er is vaak iets anders nodig om te overtuigen. Als ik dan wat langer met een spreker praat, blijkt het iets te zijn waar hij of zij zelf nauwelijks aan denkt.

Serieus

Laatst vroeg een spreker me er ook weer naar. Hij moest een presentatie houden voor zijn Managementteam en hij wilde graag budget lospeuteren voor zijn marketingactiviteiten. Maar tot nu toe was dat niet gelukt. “Het lukt me gewoon niet om het serieus op de agenda te krijgen. Ik kan ze maar niet van het belang overtuigen”. En ik vraag hem of hij mij het verhaal wil vertellen dat hij voor het MT heeft voorbereid.

Friemelen

Als hij gaat staan, valt het me op dat hij wat onrustig staat te friemelen met zijn handen als hij het over zijn budget heeft. Ik probeer mijn gevoel even te parkeren en verder te luisteren naar zijn verhaal. Maar zijn onrust blijft me afleiden en ik kan zijn argumenten nauwelijks onthouden. Terwijl hij zich door zijn presentatie heen ploegt, hoor ik zijn onrustige ademhaling. Als hij klaar is met zijn verhaal vraag ik hem hoe het ging. “Ik vond het wel weer lastig”, zegt hij. En ik knik. “Waarom vond je het lastig”? Hij moet er even over nadenken. Maar wat hij dan zegt, verklaart voor mij wel veel. “Ik ben de hele tijd aan het bedenken wat mijn argumenten ook alweer zijn voor dat budget en welke volzinnen ik ook alweer bedacht had. En dan merk ik dat ik ga twijfelen en er niet helemaal meer uit kom”.

Vlammen

Als ik hem even later losjes vraag waarom dat budget nou eigenlijk belangrijk is, komt zijn verhaal er zonder blikken of blozen uit. Zijn ogen vlammen een beetje als hij vertelt waarom het belangrijk is dat zijn organisatie meer aan marketing gaat doen. “Omdat we nu punten laten liggen en klanten verliezen. Omdat die klanten op deze manier niet weten wat voor geweldigs het bedrijf allemaal doet. En als we dat niet zichtbaar maken, zegt hij gepassioneerd, kunnen we de boel wel opdoeken”.

Vanzelf

Ik kijk hem even aan. En als zijn ogen met de mijne contact maken zie ik dat hij snapt wat er zojuist is gebeurd. “Wat is het verschil? Je hebt mij nu wel overtuigd, hoe komt dat denk je? Hij kijkt even voor zich uit. “Het komt uit mijn hart, zegt hij dan, ik hoef er niet over na te denken als ik bij dat gevoel kom. Dat gevoel van waarom iets belangrijk is. Dan komen mijn woorden vanzelf en is er helemaal geen moment om te twijfelen”.

Vanuit je hart

En dat is dus precies mijn punt. Overtuigen gaat niet over power in de zin van krachtig inzetten met moeilijke woorden of door harder te spreken. Niet over duwen en trekken en forceren. Over mensen voor een blok zetten. Overtuigen gaat over hoe jij jouw eigen kwetsbaarheid, kracht, passie en bevlogenheid oprecht voor je laat spreken. Door de woorden te laten komen vanuit je hart en niet vanuit jouw hoofd. Als jij jouw persoonlijk gevoel vanuit vertrouwen weet te verbinden met inhoudelijke en overtuigende argumenten, dan is jouw verhaal onweerstaanbaar. Ben jij onweerstaanbaar als spreker. Je hoeft alleen jezelf te ontdekken.

Written by Marjolein Diks

PresentatieExpert & Storyteller, Auteur van "Het Groot ABC voor Blijer Presenteren'. Ik help je graag van Saaie Taal naar een Goed Verhaal

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Crisismoeder

Orbitkey

Orbitkey maakt je chaotische sleutelbos weer functioneel en stijlvol