in

Boekenmarkt in Deventer

De Deventer boekenmarkt wordt jaarlijks door ca 130.000 boekenliefhebbers bezocht.

Zondag 6 augustus jl. was het alweer de 29e editie van deze markt vol boeken, maar voor mij persoonlijk was het de eerste keer. Vooraf was het me daarom niet helemaal duidelijk wat ik me moest voorstellen bij een markt van 6 kilometer lang met bijna 900 kramen vol (tweedehands) boeken. Nu ben ik gek op boeken, maar zoveel boeken bij elkaar, zou ik dat wel aankunnen?

De autorit verliep vlot en eenmaal in Deventer bleek dat parkeren en vervoer tot in de puntjes was geregeld. De BetuweExpress was er druk mee. Instappen naast de parkeerplaats en uitstappen in het centrum.

‘Volgt u gewoon de mensen met de lege tasjes’,  was het advies van de buschauffeur, ‘de mensen met de volle tasjes zijn al geweest’.

Megadruk

Rond een uur of elf maakte ik een start bij de eerste kraam. Er was geen doorkomen aan. Bescheiden als ik ben, probeerde ik over de mensen heen te kijken. Af en toe ving ik een glimp op van een boek. Tijd om de titel te lezen kreeg ik niet, want dan stond er weer iemand voor. Zo had ik mij de boekenmarkt niet voorgesteld en enigszins gelaten liep ik langs de mensenmassa. Het was duidelijk dat ik eerst de tijd moest nemen om te observeren.

Hoe doen andere bezoekers dat eigenlijk?

Een pauze met thee en gebak gaf helderheid. Terwijl ik op een terras genoot van een dampend glas earl grey thee en cake met vruchten nam ik de tijd om eens rond te kijken. Verbazingwekkend wat mensen aantrekken en meesjouwen op zo’n dag. Ik zag een jonge vrouw in een trouwjurk, een ouder stel in fiets-tenue en twee knappe jongedames gekleed in gothic stijl inclusief neus- en oorringen. Deze dames trokken beiden een boodschappentas met wieltjes met zich mee. Pal voor het terras stopten ze om met elkaar te overleggen. Er werd aan een ‘oma-tas’ gesjord en een zijvakje ging open. Al snel werd het me duidelijk. Ze hadden een plattegrond met daarop alle kramen en een heuse ‘wishlist’. Over voorbereiding gesproken. Ze wisten precies bij welke kraam ze moesten zijn als ze een goede kans wilden maken om het boek van hun keuze te vinden.

Met een ‘wishlist’ inritsen en aansluiten

Observeren, daar leer je van. Al snel kwam ik erachter dat het grootste deel van de bezoekers een lijstje met zich meedroeg. Een lijstje met titels en namen van auteurs. De plattegrondjes waren minder populair en zijn vermoedelijk alleen uitgeprint door de echte fanatiekelingen. De boeken in de kramen bekijken is een vak apart, maar vanaf het terras zag ik de juiste methode. Zijdelings inritsen aan het begin van de kraam en jezelf dan mee laten voeren door de menigte totdat je het einde van de kraam (of de straat) hebt bereikt.

‘High’ van alle boeken

Na de thee met gebak maakte ik een nieuwe start en liet me gewillig meevoeren in de rij langs de kramen. Dit was niet altijd naar wens. Mijn voorliefde gaat uit naar thrillers, maar nu kwam ik langs alle kramen. Ook de kramen met boeken over dieren en natuur, boeken voor kinderen, boeken in de Engelse taal, oude literatuur, boeken over kunst, romantiek en zelfs nieuwe boeken. Het mag gezegd; in mijn leven zag ik nog niet eerder zoveel verschillende boeken bij elkaar. Ik werd er een beetje ‘high’ van. De prijzen varieerden per genre, maar voor een goedlopende nog niet stukgelezen thriller betaalde je tussen de twee en de vier euro.

Koopje, al zeg ik het zelf, sommige boeken zagen eruit als nieuw. Van het wil-ik-lezen-lijstje dat in mijn hoofd zit, vond ik geen enkel boek. Wel zag ik twee boeken van Robert Goddard voor vier euro. Een buitenkansje, schoot het door me heen, hele goede schrijver die Robert.

‘Wat kosten die boeken van Goddard?’ hoorde ik iemand anders vragen. ‘Verkocht’, zei ik met een grote grijns. Ja, zo gaat dat immers, wie het eerst komt…

‘Goede schrijver’, zei de verkoper goedkeurend, ‘goed voor uren leesplezier’. Deze twee boeken waren mijn eerste voordelige koopjes op deze warme iets druilerige dag en tevens de start van twee tassen vol tweedehands leesplezier met nog meer boeken van de auteurs Lars Kepler, Deon Meyer en Steven King.

Tasjes met boeken mogen doorlopen

Toen ik na bijna zes kilometer struinen en sjouwen de laatste kraam kon zien, vond ik het welletjes. Ik rook vers gebakken hamburgers met uitjes en daar kon ik geen nee tegen zeggen. Met een volle maag liep ik terug naar de bus.

‘Hee, jij weer?’, hoorde ik de chauffeur zeggen. ‘Boodschappentassen met wieltjes mogen niet in de bus, maar moeten onderin… tasjes mogen doorlopen.’

Toch nog een bestelling bij Bol.com

Bij thuiskomst bleek dat ik bijna de complete serie van Lars Kepler met daarin Joona Linna had aangeschaft. Behalve het eerste deel, dat was wel even jammer. Hetzelfde lot had ik met Robert Goddard. Deel 2 en deel 3 van de wijde wereld trilogie, maar deel 1 had ik de drukte niet kunnen vinden. De ontbrekende delen bestelde ik daarom bij een tweedehands boekenverkoper op Bol.com. 

Tilburg

‘Alweer boeken’, reageerden mijn huisgenoten, ‘heb je er nou nog niet genoeg?’ Nee, boeken heb je nooit genoeg. Daarom ga ik binnenkort naar de boekenmarkt in Tilburg. Inmiddels heb ik een oma-tas geleend en een heuse wishlist uitgeprint. Een duidelijke plattegrond met kramen, verkopers en genres heb echter nog niet kunnen vinden, maar misschien lukt dat nog.

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

5x epische toetjes uit Masterchef

Woordinflatie: hoe woorden een bijsmaak krijgen