#presenteren #storytelling #contact #verbinding
in

Presentatie? Voer eens een goed gesprek!

Laatst gebeurde het weer, ik trapte er toch weer even in. Toen ik me inschreef voor een themabijeenkomst over ondernemen in de regio en de aankondiging beloofde dat het een ’inspirerende avond met verschillende interessante sprekers’ zou worden.

‘Ruime aandacht voor het uitwisselen van ervaringen’, stond er in de mail. ‘Kom maar op, dacht ik, dat vind ik altijd leuk’!

Wiebelen

Nu ben ik nog niet zo heel lang ondernemer, dus het uitwisselen van ervaringen is voor mij heel waardevol. En ik kijk er altijd naar uit om te sparren met andere ondernemers en te leren van hun ervaringen op hun terrein. Als ik binnenkom, is het al best druk. Ergens middenin de zaal vind ik een plaatsje en na wat gehannes op het podium met de techniek gaat de eerste spreker van start. Al vanaf het begin voel ik zijn zenuwen, zie ik zijn wiebelende onrust op het podium. Na een paar minuten voel ik hoe mijn aandacht verslapt. En als ik de zaal rond kijk, ben ik blijkbaar niet de enige die het lastig vindt om de aandacht erbij te houden. Veel mensen rommelen met hun telefoon. Of kijken een beetje rond. Ik probeer me weer te concentreren. En dan wordt de volgende spreker aangekondigd. Ik verschuif wat op mijn stoel.

Gemiste kans

Hij begint. “Goedenavond, mijn naam is E., ik ben ondernemersadviseur en ga u vanavond iets vertellen over het belang van een correcte boekhouding”. ‘Wat een saaie introductie’, schiet het door mijn hoofd. En helaas wordt het niet veel beter. De spreker is een absolute bron van kennis, maar hij heeft duidelijk de wens om alles (!) te delen wat hij weet. De verbinding met de zaal is ver te zoeken. Alsof ik naar een pratende folder moet luisteren. Als het even later koffiepauze is, sta ik op en denk: ‘Wat een gemiste kans! Een hele zaal vol mensen die alles willen weten over het ondernemerschap en iedereen draait hier zijn standaardpraatje af’. Niks geen inspiratie, gewoon hartstikke saai!

Gespleten persoonlijkheid

Terwijl ik naar de garderobe loop om mijn spullen te pakken, vraag ik me weer eens af waarom mensen presenteren zo ingewikkeld maken. Alsof je er hele speciale skills voor nodig hebt die je anders nooit gebruikt. Mensen maken het gewoon te moeilijk voor zichzelf! Omdat ze denken ‘belangrijk’ te moeten doen, of in abstracties ‘namens een organisatie’ te moeten praten. Alles beter dan als zichzelf! En dan liefst in een niet aflatende stroom van informatie waar iedereen in het publiek kopje onder van gaat.

Dichterbij huis

Wat leg je jezelf als spreker dan eigenlijk op? Dat je een soort gespleten persoonlijkheid moet hebben om op een podium te kunnen spreken? Omdat alles daar anders moet dan je normaal doet? Dat alleen is toch al een kansloze opgave! Ik weet dat het allemaal een stuk gemakkelijker wordt als je gewoon praat zoals je bent. Want als je kunt praten, kan je ook presenteren, daar ben ik van overtuigd. Dus mijn tip is: zoek het eens een beetje dichterbij huis! Gewoon dezelfde skills gebruiken die je al in huis hebt om in het dagelijks leven contact te maken en een gesprek te voeren. Dan kan je gewoon de taal gebruiken die je thuis ook spreekt.

Hoe was het vandaag?

Ik bedoel, als ik ’s avonds na een lange werkdag thuiskom en mijn partner vraagt: “Hoe was het vandaag”? dan zet ik ook niet de beamer aan en ga ik met mijn handen in een presentatiemodus staan. Dan vertel ik gewoon dat ik best een zware dag achter de rug heb omdat die ene collega geen licht blijkt te zijn. En dat het vandaag allemaal net ff anders liep dan ik had gewild. Omdat ik wil dat mijn partner mij begrijpt en zich in mijn situatie verplaatst. Dan is er verbinding en komt er een gesprek op gang. En dat zou dus voor jouw presentatie ook weleens heel goed kunnen werken, want jouw boodschap kan alleen de impact krijgen die hij verdient als er verbinding is.

Maak contact!

Bovendien vinden veel sprekers het fijn als er interactie is met de zaal. Als er iemand een vraag stelt, of reageert. Dan hebben ze het gevoel er ‘niet meer alleen voor te staan’. En dat helpt als je last hebt van wat spanning als je moet presenteren. Dus ga ook bewust op zoek naar die interactie. Ga eens een gesprek aan, stel vragen, wees nieuwsgierig, maak contact! En vooral: begin eens op een andere manier dan alleen jouw ‘naam-adres-woonplaats-gegevens’. Want daar laten veel sprekers de eerste bonuspunten al liggen. Zo’n saaie start levert immers zelden een aanleiding op tot een goed gesprek.

Written by Marjolein Diks

PresentatieExpert & Storyteller, Auteur van "Het Groot ABC voor Blijer Presenteren'. Ik help je graag van Saaie Taal naar een Goed Verhaal

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

coach, Utrecht, Meriam Verhoef, Uit je hoofd, in je lijf, signalen van je lijf, stress

Voorkomen is beter dan genezen. Voel de signalen van je lijf.

Niets is wat het lijkt in kinderliedjes