in

Presenteren: “Help, wat moet ik met mijn armen”?

Veel mensen weten het gewoon niet. Maar in iedereen zit al een blije spreker! Sprekers ervaren presenteren nog vaak als een taak, een opdracht of soms zelfs een nare klus.

Hoe je je voelt op het podium straalt uit in jouw verhaal, jouw boodschap en naar jouw publiek. Zo krijg ik bijvoorbeeld vaak de vraag van mannelijke sprekers: “Wat moet ik met mijn armen doen?”

Armen bij de afwas

En die vraag snap ik, maar ze is tegelijkertijd ook best een beetje vreemd. Want mannen maken zich geen zorgen over hun armen als ze bij de koffiemachine staan. Of in de rij bij de Albert Heijn. Of wanneer ze hun partner helpen bij de afwas. Het is een vraag die zij zichzelf vooral stellen als ze moeten presenteren. Dan is er kennelijk een heel andere verwachting van ‘armen’. Alsof ze ineens speciale controle vergen. Herken je dat?

In de gevarendriehoek

Eigenlijk is dat wel bijzonder. Want jouw armen doen jouw hele leven al wat ze moeten doen, zonder dat je je daar op enig moment bewust van bent of hoeft te zijn. Maar juist op een podium wordt het ‘een dingetje’. Ik zie vaak mannen die in de ‘presentatiemodus’ gaan staan: handen voor hun buik met vingertoppen tegen elkaar (de gevarendriehoek), handen achter de rug (de schoolmeesterpositie), of de handen voor het kruis (de voetbalvariant). En het ziet er allemaal zo onnatuurlijk uit! Door die houding alleen al zou je je ongemakkelijk voelen!

Op het podium

Wanneer ik op het podium sta, helpt het mij als spreker om mijn armen te gebruiken om mijn woorden kracht bij te zetten. Eerlijk gezegd denk ik daar niet zo vreselijk over na. Maar tijdens mijn allereerste presentatie voor mijn studie Kunstgeschiedenis jaren geleden was dat wel anders, want dat vond ik toen toch best wel een beetje spannend. Ik hield een betoog over “Engelen en Eieren in de iconografie van de koepelbasiliek in Florence” en ik had voor die gelegenheid mijn favoriete bloesje met waaiermouwen aangetrokken. Om mijn zelfvertrouwen wat op te krikken. Terwijl ik allerlei items aanwees in het beeld wapperden die mouwen ijverig door het beeld. De feedback die ik kreeg van mijn docent was niet echt inspirerend want al dat gewapper had hem behoorlijk afgeleid. En hij zei: “Als je nou de volgende keer je duim van je ene hand tegen de wijsvinger van je andere houdt, dan staat dat veel professioneler”.

Geen regie!

Maar hoe zou jij het vinden om iedere keer trucjes te moeten toepassen om gewoon te kunnen praten? Zie je het al voor je, als je thuis komt en je partner vraagt hoe het was op het werk? Je gaat dan toch ook niet staan praten met je handen in een driehoek? Waarom zou je wel regie moeten voeren op een podium? Dat is toch ook gewoon een goed gesprek? Of zijn jouw armen ineens op een ‘speciale missie’? Als je ze gewoon laat hangen naast je lijf, zal je zien dat ze vanzelf gaan bewegen als je met bevlogenheid praat! Armen hebben namelijk helemaal geen regie nodig. Ze ondersteunen jouw lijf en jouw gedachten al jaren, gewoon zonder dat jij daar ook maar een beetje mee bezig bent.

Wat doe jij met je armen?

Ben je je erg van jouw armen bewust als je moet presenteren? Weet je eigenlijk niet zo goed waar je ze moet laten? Handen in je zakken? Duimen aan je broekriem? Handen achter je rug? Voor je kruis? Hoe dan?

  • Vraag je eens af waarom je bij presenteren het ineens belangrijk vindt wat je armen doen. Zijn er nog andere momenten waarop jij je ineens bewust bent van je armen of gedachten over je armen?
  • Schrijf eens op waarom het belangrijk is dat jij de regie voert over jouw armen als je op het podium staat. Is het waar dat jij de regie moet voeren op het podium? Schiet je er iets mee op, of wordt het eigenlijk alleen ongemakkelijker?
  • Oefen deze week thuis eens een paar dagen met overdreven en nadrukkelijk je armen overal bij inzetten. Bewust de regie nemen over je armen. Als je praat met je partner, je kinderen of de buren. Aan het einde van die dagen schrijf je op wat je hebt ervaren. Hoe is het gegaan? Wat heeft het met jou gedaan? Wat waren de reacties? En ben je er iets mee opgeschoten?

Laat ze gewoon hun ding doen!

Mijn tip: Je kunt gewoon op jouw armen vertrouwen. Om ‘gedoe’ tijdens een presentatie te vermijden hoef je dus alleen maar je wappermouwen thuis te laten.

Written by Marjolein Diks

PresentatieExpert & Storyteller, Auteur van "Het Groot ABC voor Blijer Presenteren'. Ik help je graag van Saaie Taal naar een Goed Verhaal

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

En toen pakte ik een mes

Een afzakkertje