in

Met welk boek thrill jij deze zomer van je strandlaken?

Tijdens de spannende boekenweken in juni worden er veel thrillers verkocht. Dat is niet zo vreemd, want een zomervakantie zonder spannend boek, dat kun je je toch niet voorstellen?

Als een echte boekenwurm liep ik tijdens de Bookstore day (29 april jl.) watertandend door Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Van de Engelstalige literatuur langs de historische romans om uiteindelijk ‘te landen’ naast een enorme kast vol thrillers. Spannende boeken met nagelbijtende avonturen, enge verhalen en bloedstollende beschrijvingen trokken mijn aandacht. Zoals altijd eigenlijk. Vertelt dit iets over mezelf? Waarom kies ik niet voor een kasteelroman of een chicklit?

De laatste tijd dwing ik mezelf om ook eens iets anders te lezen en daarom liggen de titels Oomen stroomt over, Ach, moedertje, en Pogingen iets van het leven te maken, op mijn nachtkastje. Stuk voor stuk mooie boeken en uitermate geschikt om een paar bladzijden uit te lezen voordat je je ogen sluit voor een welverdiende nachtrust. Spannend zijn ze echter niet.

De perfecte thriller

Doorlezen tot je ogen dichtvallen omdat je gewoon wilt weten hoe het verder gaat. Van dat soort verhalen houd ik. Inmiddels weet ik dat je voor het schrijven van een spannend boek niet alleen moet kunnen schrijven. Nee, er moet ook gepland worden. De benodigde informatie om het verhaal te ontrafelen moet stukje bij beetje worden prijsgegeven. Om het boek niet te zwaar te maken, stel ik persoonlijk een tikkeltje humor of sarcasme wel op prijs. Het laatste hoofdstuk is cruciaal. Dan moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen zodat het einde mooi is afgerond. Op een positieve manier graag, dat dan weer wel. Kortom, mijn perfecte thriller (en misschien ook wel die van jou) moet aan een flink aantal eisen voldoen. 

Welk boek neem jij mee op vakantie?

Een vakantie is geen echte vakantie zonder een mooi of spannend boek. Dat is in ieder geval mijn mening. In de vakantie heb je immers minder verplichtingen en daardoor meer vrije tijd. Dan vind je de rust en pak je dat ultieme moment waarin je geniet van dat nieuwe boek. De gladde omslag, het stevige papier, het omslaan van de eerste bladzijde, het lezen van de eerste zin. Die zin die zo belangrijk is en iets vertelt over het talent van de schrijver. Heb je het juiste boek uitgekozen, dan zit je meteen in het verhaal. De geschreven woorden nemen je mee en zorgen ervoor dat je je kunt afsluiten van de buitenwereld.

Het boekenweekgeschenk 2017

Kort voor de vakantieperiode is er een piek in de verkoop van boeken. De aandacht voor de spannende boekenweken en het extra boekengeschenk, De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer, zijn daar mede de oorzaak van. In de magazines, weekbladen en kranten zijn de reclames voor nieuwe spannende boeken niet te missen. Maar welk exemplaar is echt de moeite waard om mee te nemen op vakantie? Ga je voor die ‘dikke pil’, kies je liever een dwarsligger of koop je toch een boek van gemiddeld formaat.

De nieuwste en meest veelbelovende thrillers:  

 • In het donker, Karen Rose
 • Goede dochter, Karin Slaughter
 • Het pakket, Sebastian Fitzek
 • Prooi, Lydia van Houten
 • Het pleidooi, Steve Cavanagh
 • Post Mortem, Emelie Schepp
 • Schemerzone, Hilde Vandermeeren
 • Ik zie jou, Claire Mackintosh
 • Sara en Liv, Suzan Hilhorst
 • De dorst, Jo Nesbø
 • Serie Q – Selfies, Jussi Adler-Olsen

Bekende ‘dikke pillen’

Houd je van een stevig boek? Een boek dat makkelijk leest, maar waarbij je toch wel een beetje je best moet doen om het verhaal te ontrafelen? Dan zijn de volgende spannende boeken misschien iets voor jou (mits je ze nog niet gelezen hebt natuurlijk).

 • Ik ben Pelgrim, Terry Hayes
 • Made in Sweden, Roslund Thunberg
 • 22-11-1963, Stephen King
 • Van mij alleen, Karen Rose
 • Millennium 1, Stieg Larsson

Verwacht

Aan het einde van de zomervakantie draaien de uitgevers weer overuren. Nieuwe spannende boeken van bekende en minder bekende schrijvers staan in de planning en zijn vanaf juli 2017 te koop.

 • De marathon, Stephen King
 • Origin, Dan Brown
 • Doodsmak, Anne Levander
 • Heks, Camilla Lackberg
 • Het vorige meisje, J.P. Delaney
 • Moordhuis, James Patterson

Dwarsligger

Een literaire thriller verpakt in een discreet klein boekje. Dit dwarse exemplaar past eenvoudig in je strandtas, jaszak of broekzak. Een dwarsligger is niet veel groter dan een smartphone. Je favoriete verhaal altijd bij de hand zonder dat het opvalt, wat wil je nog meer?

Dwarsliggers, nu te koop:

 • Ik reis alleen, Samuel Bjørk
 • Ragdoll, Daniel Cole
 • Begraaf het verleden, Nora Roberts
 • Verbroken, Karin Slaughter
 • Blijf dichtbij, Harlan Coben
 • Fjällbacka – IJsprinses, Camilla Läckberg
 • Als het zaterdag wordt, Nicci French

Dwarsliggers, verwacht na juni 2017

 • De Officier, Robert Harris
 • Hex, Thomas Olde Heuvelt
 • Heks, Camilla Lackberg
 • Gebroken, B.A. Paris
 • De val, Michael Connelly

Bookstore Day, zet zaterdag 14 april 2018 maar vast in je agenda

Nog niet eerder was ik in Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Toevallig of niet, het was Bookstore Day 2017. Nietsvermoedend liep ik met de stroom bezoekers mee door de openstaande deuren. Eenmaal binnen keek ik mijn ogen uit, om vervolgens ruim anderhalf uur te kijken, te bladeren, te lezen en te snuffelen. Eenmaal bij de kassa aangekomen bekeek ik de door mij persoonlijk bij elkaar verzamelde (enorme) stapel lectuur. Alles kopen zonder erbij na te denken was een leuk idee, maar niet slim.

Los van de flinke kostenpost moest ik dan ook nog met al dat gewicht Maastricht doorlopen. Met moeite heb ik toen mijn keuze gemaakt en ook nu heb ik mijn voornemen, niet alleen voor thrillers te kiezen, uitgevoerd.

Ik kocht:

 • Ik ben Pelgrim, Terry Hayes
 • Zeezicht, Linda van Rijn
 • Oomen stroomt over, Francine Oomen
 • Selfies, Jussi-Adler-Olsen.
 • Lion, Saroo Bierley

Met deze vijf boeken lever ik een mooie bijdrage aan een lezersclub die enkel bestaat uit vriendinnen. De boeken blijven van onszelf, maar we ruilen en geven elkaars boeken door om te lezen.

De komende zomermaanden kan ik dus vooruit. Als ik over een paar weken op mijn strandlaken lig, weet ik zeker dat ik iets te lezen heb. Mijn favoriete titels zijn echter reeds bekend, n.l. ‘Selfies’, en ‘Ik ben Pelgrim’. Dat zijn dan wel weer de echte thrillers. Dus toch..

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Leave a Reply
 1. Op 4 juli verschijnt ‘De Medici’ van Matteo Strukul en daar zit ik echt naar uit te kijken. Volgens de recensies is het een spannende historische roman over de meest fameuze familie in het oude Toscane. Ik heb ontzettend veel zin om dit boek tijdens mijn vakantie in Toscane te gaan lezen!

 2. Liselore, ik moest de schrijver even googlen, maar ‘De Medici’ lijkt me inderdaad een prachtig boek. Seb, een Baldacci, ja altijd goed natuurlijk. En dan ook nog op de e-reader. Veel leesplezier!

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Kamperen op een gezinscamping

Kamperen op een gezinscamping: ga ik dat overleven?

Zo’n gevoel dat je met niemand kan delen