in

Illustrated journaling, een creatieve hobby

Gedachteloos krulletjes, strepen en poppetjes tekenen als we ons vervelen is een primitieve vorm van illustrated journaling.

Illustrated journaling, wat is dat eigenlijk?

Net als vele anderen ben ik een kampioen in het maken van pentekeningen als ik lang moet wachten. Een half uur telefonisch in de wacht ‘hangen’ kan dan zomaar een kunstwerk in A-4 formaat opleveren.

Als het gaat om illustrated journaling, is dit een primitieve vorm. Een tekening naast geschreven tekst om iets extra duidelijk te maken is de volgende stap. Worden de tekeningen professioneler en verdringen ze de tekst, dan is er sprake van illustrated journaling. We noemen dit ook wel schrijven met afbeeldingen.

De combinatie van kleine stukjes tekst met een tekening of afbeelding wordt het meeste gebruikt in een persoonlijk dagboek. Toch is illustrated journaling ook geschikt om een observatie-object in beeld te brengen. Denk hierbij aan gebouwen, voertuigen en dieren.

Voor wie ?

Een verhaal op papier uitbeelden in plaats van te schrijven is in het bijzonder geschikt voor mensen met een writersblock. Schrijven wil niet, en toch is er die wens om verhalen en ervaringen te uiten. Korte zinnen schrijven en deze combineren met plaatjes, foto’s en tekeningen is ook geschikt voor mensen die behoefte hebben aan zelfreflectie, moeite hebben met taal of op zoek zijn naar meer tijd voor zichzelf. Schrijven met beeld kan eigenlijk overal en je hebt maar weinig spullen nodig.

Hoe begin ik?

Een tekenblok of -boekje met stevig blanco papier is een eerste vereiste. Houd daarbij de volgende tip in gedachten; ‘Kies voor goede kwaliteit,  het papier is immers je basis.’ Naast stiften, potloden en pennen zijn sjablonen, stempels, lijm en een rolletje plakband heel handig. Lukt het niet? Ben je niet tevreden en ziet de tekening er niet uit zoals je het bedoelde? Te donker, te stom, te licht of gewoon niet echt? Neem dan in ieder geval de moeite om het papier met veel kracht in elkaar te frommelen en weg te gooien. Dat is namelijk de beste manier om de weg vrij te maken voor een nieuwe (en betere) poging.

Illustrated journaling gebruiken als mindfulness

Mindfulness heeft Boeddhistische wortels, maar wordt in onze westerse wereld voornamelijk toegepast om te leren omgaan met emotie in stress. Leven in het ‘hier en nu’, en het waarborgen van een goede balans is daarbij heel belangrijk. Negatieve gedachten mogen er zijn, maar behoren niet te overheersen. Voor het leren omgaan met negatieve ervaringen en spanningen is het combineren van tekst met plaatjes heel geschikt. Een kleine tekening of foto kan soms meer vertellen dan tien volgeschreven bladzijden bij elkaar. Hoe klein je je voelt, waar je last van hebt en vooral hoe boos of hoe blij je bent.

In gesprek met jezelf

Wil je deze schrijf- en tekenmethode toepassen om jezelf beter te leren kennen, probeer dan ook op papier de juiste balans te vinden. Blijf niet hangen in zwarte pagina’s vol boosheid en verdriet, maar ga ook op zoek naar humor en warmte in je leven. Maak tijd vrij om een dialoog met jezelf aan te gaan en wissel de pagina’s met elkaar af. Donker tegenover licht, boos tegenover blij, en negatief tegenover positief. Vergeet de humor niet. Humor relativeert en maakt alles minder intens.

In het onlangs uitgekomen boek ‘Oomen stroomt over’, heeft Francine Oomen dit heel goed gedaan. Het is een dagboek met tekeningen geworden. Afbeeldingen die boosheid, ergernissen, onbegrip, angst en onzekerheid laten zien. Daarnaast staat het ook vol met liefde, humor en een grote dosis zelfreflectie.

Mooie boeken die iets met illustrated journaling te maken hebben

 • Francine Oomen – Oomen stroomt over
 • The Art of Urban Sketching – Gabriel Campanario
 • Op de tweesprong van moeten en willen – Elle Luna
 • Art journaling & mixed media – Marieke Blokland
 • Art journaling – Jenny de Bode
 • Art Journal Courage – Dina Wakley
 • Handlettering doe je zo! – Karin Luttenberg
 • Masters of Fashion Illustration – David Downton
 • The Hidden Art of Designers – Richard Brereton

Maria Kalman

Deze schrijfster en kunstenares heeft meer dan 30 rijk geïllustreerde boeken geschreven, getekend en geschilderd. Ben je op zoek naar een cadeautje voor iemand die is gestart met illustrated journaling of wil je zelf graag meer inspiratie opdoen? Lees en bekijk dan eens een boek van Maria Kalman. De meeste uitgaven zijn alleen in de Engelse taal, maar het boek ‘Waarom is het uitgegaan’, is ook in het Nederlands te koop. Andere mooie voorbeelden zijn; ‘And the pursuit of happiness’ en ‘The Principles of Uncertainty.’

Wat vind ik er zelf eigenlijk van?

Voordat ik dit artikel ging schrijven heb ik mijn oude gelinieerde en tot de laatste bladzijde volgeschreven notitieboekjes aandachtig doorgebladerd. Pagina’s vol steekwoorden, aantekeningen en poppetjes. Gekrabbel gecombineerd met motiefjes, ingeplakte notitieblaadjes en een enkele foto. Het was me nooit zo opgevallen, maar die boekjes vertegenwoordigen toch een aantal jaren van mijn leven. Nooit geweten dat het zo lollig is om dat allemaal nog eens door te nemen. Het heeft bijna dezelfde emotionele waarde als een fotoboek, maar dan met het verschil dat die notitieboekjes echt alleen van mezelf zijn.

Als het gaat om illustrated journaling, ben ik dus al een eind op weg. Of ik er meer werk van ga maken door in het vervolg blanco notitieboekjes te kopen weet ik nog niet. Mijn hart ligt bij geschreven teksten en af en toe past daar best een plaatje of een foto bij.

Het boek ‘Oomen stroomt over’ van Francine heb ik gekocht. Het zal met mijn leeftijd te maken hebben (ik ben bijna vijftig) maar ik vind het boek ronduit geweldig. Het ligt op mijn nachtkastje en bij ieder ‘nee he!’ moment pak ik het erbij. Het boek aan mijn vriendinnen uitlenen doe ik voorlopig niet. Ik ben namelijk veel te bang dat ik het niet terugkrijg.

Begin nu maar gewoon

Ben je van mening dat je je nieuwe hobby hebt gevonden? Begin dan gewoon. Kies voor blanco papier en maak vooral in het begin gebruik van het schrijfgerei dat je voor handen hebt. Koop niet meteen de hele winkel leeg aan papier en gekleurde stiften, maar neem de tijd om je eigen stijl te ontwikkelen. Op een gegeven moment weet je of het papier te dik of te dun is. Misschien kies je voor pentekeningen in zwart-wit of ga je toch die warme zon schilderen met echte verf. Illustrated journaling, je kunt er alle kanten mee op. Belangrijk is echter wel dat je iets creëert dat laat zien wie je bent en hoe je in het leven staat.

Written by Jacomien

Liefhebber van lezen en schrijven en bijna alles wat daarmee te maken heeft.

Comments

Leave a Reply
 1. Notitieboekjes heb je nooit genoeg is mijn mening, maar tot nu toe hield ik het wel bij gelinieerd papier. Het lijkt me verstandig dat ik geen tweede verzameling ga beginnen 🙂 Leuk dat jullie even kwamen om te lezen en te reageren!

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Wie is hier de schermzombie?

Mee leven