De vijf grootste onopgeloste mysteries

Het is 2017 en door kennis, ervaring en technologie lijkt het alsof we alle wijsheid in pacht hebben. Niets is echter minder waar, talloze mysteries blijven tot op de dag van vandaag bestaan.

De Bermudadriehoek

De Bermudadriehoek is een denkbeeldige driehoek in de Atlantische Oceaan tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico. Vanaf het midden van de 20e eeuw werd dit gebied bekend omdat schepen en vliegtuigen hier verdwenen en niemand precies wist waarom. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat er hier grote methaanvoorraden diep in de zee voorkomen. Als er methaan uit de diepte van de zee naar de oppervlakte komt, kunnen zowel vaar- als vliegtuigen heel snel in de problemen komen. Zonder zelfs maar de kans te krijgen om nog een noodsignaal uit te zenden. Enerzijds doordat het zuurstofgehalte afneemt en de verbranding in de motoren wordt verstoord, anderzijds omdat het methaan kan ontbranden. Een andere veelgehoorde reden voor de verdwijningen is dat dit gebied éénn van de meest bevaren en bevlogen gebieden van de wereld is. Er is hier dus simpelweg meer kans op een ongeluk. Maar dat verklaart niet waarom de schepen en vliegtuigen zonder noodsignaal van de radar verdwijnen. Niets is zeker, en tot dat wel zo is voel ik geen enkele behoefte om in dit gebied een stukje te varen of vliegen.

Het Monster van Loch Ness

Er werd voor het eerst melding gemaakt van een groot beest in het Schotse meer in de 7e eeuw. Sindsdien waren er meerdere mensen die beweerden dat ze hier een vreemd, dinosaurusachtig dier hadden gezien. Maar dit werd pas echt aangewakkerd vanaf 1933, toen er in kort tijdsbestek meerdere overtuigende verklaringen kwamen. Er verschenen uiteindelijk ook wat foto’s en filmmateriaal, maar van de meesten is inmiddels bewezen dat ze niet echt zijn. In het jaar 2000 vond de meest recente grootschalige expeditie plaats. Met sonarapparatuur werd toen een object van zo’n 5 meter groot waargenomen. Dit object had ongeveer de vorm van het beschreven monster. Om te controleren of de sonar geen afval of wrak had gezien, voeren de wetenschappers een keer over dezelfde locatie. Maar vreemd genoeg was het object toen verdwenen. Er is dus reden om aan te nemen dat er een dier van zo’n 5 meter in Loch Ness rondzwemt, maar het bewijs daarvoor is nog altijd vrij dun. Zolang er speculatie is, zijn de mensen in het toerisme bij het Schotse meer er in ieder geval erg blij mee.

Nazcalijnen

De Nazcalijnen heb ik zelf kunnen zien toen ik een aantal jaren geleden een rondreis door PeruDe vijf grootste onopgeloste mysteries maakte. De lijnen zijn tekeningen in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru en vormen tientallen figuren van dieren en honderden geometrische vormen. Deze zijn tussen 200 voor en 900 na Christus gemaakt door de Nazca- indianen. De lijnen zijn alleen te zien als je er in een vliegtuigje overheen vliegt, wat meteen verklaart waarom dit fenomeen een raadsel is. Hoe hebben de indianen die enorme tekeningen kunnen maken als ze ze zelf niet vanaf de grond konden zien? Ook is het nog volledig onduidelijk waarom de tekeningen werden gemaakt. Eén ding is zeker, het was zo warm en droog in dat gebied dat er niet gezegd kan worden dat de indianen dit zonder goede reden hebben gedaan. Wat hun reden ook was, dit mysterieuze kunstwerk is een van de hoogtepunten om in Peru te bezoeken.

Graancirkels

Weinig mysteries zijn zo omstreden als de graancirkels die eens in de zoveel tijd ergens verschijnen. Soms zijn deze geometrische figuren duidelijk bewust aangelegd door kunstenaars of grappenmakers, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn aardig wat mensen die ervan overtuigd zijn dat de graancirkels die niet van kunstenaars of lolbroeken komen, door buitenaardse wezens zijn aangelegd. Ze denken dat omdat alle klaprozen en andere planten in de graancirkel omhoog zijn blijven staan terwijl het graan is omgebogen. Maar ook de reacties van apparatuur in nabijheid van een graancirkel zijn in hun ogen bewijs voor niet-menselijk handelen. Mobiele telefoons en fotocamera’s functioneren minder goed binnen een graancirkel, en zodra de apparatuur buiten de graancirkel komt, lopen accu’s en batterijen snel leeg. En er is niemand die dat kan verklaren. Zou het dan toch kunnen?

Atlantis

In de 3e eeuw voor Christus schrijft de Griekse filosoof Plato in Critias over het eiland Atlantis. Het lag buiten de Middellandse Zee en was groter dan Afrika en Klein-Azië bij elkaar. De bevolking leefde er in overvloed en weelde. Maar rond 9500 voor Christus werd Atlantis door een zondvloed verwoest. Sindsdien zijn massa’s wetenschappers en geïnteresseerden op zoek geweest naar bewijs dat Atlantis echt heeft bestaan. Eén van de populairste ideeën is dat Atlantis ooit een onderdeel van Antarctica was. Tijdens de laatste ijstijd hadden sommige delen van Antarctica namelijk een veel zachter klimaat dan nu. Tijdens deze periode leefde er een volk in dit gebied en zij bevoeren de zeeën van in ieder geval Antarctica. De tijd waarin dit volk verdween, ligt ook dicht in de buurt van het einde van de laatste ijstijd en de tijd waarin Plato de zondvloed beschrijft die Atlantis de das om deed. Bewijs dat dit volk de mensen van Atlantis waren, is er niet. En zolang dat er niet is, zoekt iedereen vrolijk verder.

Zoektocht versus vondst

Zelf ben ik gek op een goed mysterie. Het is uitstekend voer voor boeiende boeken, films en documentaires. In veel gevallen is het fenomeen zelfs interessanter omdat niemand weet hoe het is ontstaan en of het wel echt is. Als iedereen weet hoe de graancirkels worden gevormd, heeft niemand het er meer over. Dan is er ook geen reden meer voor wilde speculatie of spannende complottheorieën. Zodra de hele mensheid weet dat Atlantis echt was en inderdaad in Antarctica lag, is er ook geen reden meer om te zoeken. Bij elk mysterie is de zoektocht aantrekkelijker dan de vondst.

Written by Liselore Verschuren

SEO copywriter, tekstschrijver en blogger. Dol op reizen, lezen, eten en hoge hakken. Getrouwd en moeder van een geadopteerde zoon uit China.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Storm

Bagage