in

Klassieke muziek suf? Echt niet!

Klassieke muziek heeft, met name onder jongeren, nogal een suf imago. En dat is niet gek bij muziek van meer dan 50 jaar oud. Maar wist je dat veel klassieke muziek juist allesbehalve suf is?

Klassieke muziek

Overigens is klassieke muziek natuurlijk een brede term. De echte liefhebber kan hier alles lezen over de diverse perioden en de muziek die daarbij hoort. Voor mensen die niet thuis zijn in deze wereld is het echter vaak één pot nat. Daarom, en vanwege het leesgemak, houd ik het dus op de algemene term ‘klassieke muziek’.

Jongeren en klassieke muziek

Als 24-jarige word ik regelmatig verbaasd aangekeken als ik zeg dat ik van klassieke muziek houd. Ik merk ook dat veel leeftijdsgenoten, die niet opgegroeid zijn met klassieke muziek, er niet echt voor open staan. Overigens helpen de vaak verouderde beelden op YouTube ook niet mee bij het verbeteren van dat imago.

Zelf speel ik al sinds mijn 8e trompet, waaronder een flinke tijd in een klassiek orkest. Klassieke muziek is mij dan ook met de paplepel ingegoten. Toegegeven: ook ik vind niet alles mooi en smaken verschillen natuurlijk. Wel merk ik dat wanneer ik leeftijdsgenoten iets laat horen wat ik onwijs gaaf vind, ze het vaak toch met me eens zijn dat klassieke muziek niet per se suf is. Reden genoeg om mijn top 5 met jullie te delen, om ook jullie te introduceren in de wereld van gave klassieke muziek.

1

Bombastische muziek

Componist: Dmitri Shostakovich
Compositie: Symfonie no. 5, deel 4
Jaartal: 1937

Een symfonie bestaat meestal uit vier delen. Hoewel deze symfonieën vrijwel altijd als geheel worden uitgevoerd, dus alle delen, vind ik het vierde deel van deze symfonie het mooist. Deel vier vind ik onwijs gaaf vanwege het krachtige gevoel dat hierin schuilt. Verder is dit heerlijke bombastische muziek. Ik vind het einde van dit stuk het gaafst, omdat hier eigenlijk alles tot een soort conclusie komt. Juist het einde is heel stevig neergezet.

Luisteren:

2

Vioolconcert om bij te weg te dromen

Componist: Peter Ilyich Tchaikovsky
Compositie: Vioolconcert, deel 3
Jaartal: 1878

Waar een symfonie bestaat uit vier delen, is een concert voor een bepaald solo-instrument vaak opgebouwd uit drie delen. Zo ook het vioolconcert van Tchaikovsky. Deze muziek is wat kleiner en minder bombastisch opgezet dan de vijfde symfonie van Shostakovich. Dat vind ik voor de afwisseling soms ook wel fijn. Ik vind het supertof dat Janine Jansen een hele goede, bekende violiste van Nederlandse bodem, op YouTube en Spotify staat met dit stuk. De prachtige combinatie tussen de soloviool en het hele orkest vind ik heerlijk om naar te luisteren.

Luisteren:

3

Dodendans uit de Efteling

Componist: Camille Saint-Saëns
Compositie: La Danse Macabre
Jaartal: 1875

Een groot deel van La Danse Macabre is eigenlijk al ontzettend bekend. Dit wordt namelijk in de Efteling gebruikt bij het Spookslot, die attractie met de dansende grafstenen. Een erg toepasselijke keuze, omdat Danse Macabre ‘dodendans’ betekent. Na het bekende eerste stukje blijft het een mooi, maar toch iets macaber klinkende compositie. Het thema komt regelmatig terug, waardoor dit een herkenbaar muziekstuk is. Ik vind het erg mooi, omdat er slim gebruikt is gemaakt van diverse instrumenten om de muziek heel ‘griezelig’ te laten klinken.

Luisteren:

4

Uit de nieuwe wereld

Componist: Antonín Dvořák
Compositie: Symfonie no. 9, deel 4
Jaartal: 1893

Deze symfonie, die ook weer bestaat uit vier delen, staat ook wel bekend onder de naam “Uit De Nieuwe Wereld”. Als ik dit vierde deel luister en mijn ogen dicht doe, kan ik me zo hele nieuwe werelden indenken of ontdekkingsreizigers die ergens aan land komen, terwijl deze muziek op de achtergrond speelt. Ten opzichte van de andere genoemde stukken, is dit veel vrolijker. Dit is dan ook muziek waar ik erg blij van word.

Luisteren:

5

Treurmars

Componist: Gustav Mahler
Compositie: Symfonie no. 1, deel 3
Jaartal: 1889

Als je dit stuk luistert, zul je direct bekende tonen horen. Het begin van het stuk lijkt namelijk erg veel op een treurige variant van het bekende kinderliedje ‘Vader Jakob’. Dit derde deel van de symfonie wordt omschreven als een treurmars en erg vrolijk is de toon dan ook niet. Dat neemt voor mij niet weg dat het een prachtig stuk is, waarin alle losse instrumenten ieder hun eigen rol hebben.

Luisteren:

Vind jij na het luisteren van deze stukken dat klassieke muziek ook een minder suf imago verdient? Of heb je nog gave tips voor mij om te luisteren? Deel het hieronder!

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Geen kleine kindjes meer

‘t Hele jaar vuurwerk