in

5 communicatietips voor je werk én relaties

Het meest onderschatte probleem in relaties én op kantoor: elkaar goed begrijpen en zeggen wat je echt wilt zeggen. Wil jij communicatietips die van jou een betere partner of collega maken? Probeer er eentje uit!

1. Luisteren – we hebben 2 oren en 1 mond voor een reden

Hoe vaak luister je om eigenlijk jouw eigen mening te geven? Juist. Dat heeft helemaal N.I.K.S. met luisteren te maken. En daar gaat het oh, zo vaak mis. Probeer eens bij je volgende belangrijke gesprek (ook thuis) om écht te luisteren. Zet alle bliep, blieps af (iPad, TV, smartphone), ga gemakkelijk zitten, kijk oprecht naar de spreker en zet je geest helemaal open. ‘Hoe doe ik dat?’ hoor ik je zeggen. Denk aan NIETS anders. En dan hoor je alle woorden en luister je écht naar wat de persoon tegenover je zegt. Na een paar zinnen ga je samenvatten.

Dus, klopt het dat ik je hoor zeggen dat…‘ of ‘Heb ik het goed verstaan/begrepen dat je…

Een kleine moeite en een wereld van verschil voor de spreker! Die weet dat hij/zij écht gehoord wordt en zal zich (nog) meer voor je openstellen. Just saying.

2. Tijd winnen om argumenten te ordenen? Het kan!

Als je bedenktijd nodig hebt in een discussie of tijdens een intens gesprek ga dan backtracken: een methode die professionele coaches heel vaak gebruiken. Hoe doe je het? Je herhaalt letterlijk wat de andere partij heeft gezegd. Easy peasy. Hij/zij kijkt dan verbaasd, want je bent écht aan het luisteren (huh?) en jij krijgt wat tijd om je gedachten te ordenen. Yep!

3. Emoties, emoties, emoties!

Vaak heb ik tranen gezien bij evaluatiegesprekken of vuisten, die neerhameren op tafel in een verhitte discussie. Spanning aan beide kanten! Als jouw gesprekspartner ‘buitengewone’ emotie ervaart, stijgt zijn/haar stressniveau. Dan verspringen de hersengolven van alfa naar beta. Say what?

Op dat moment gaat het bewustzijn minder putten uit informatie en gaat hij/zij niet de beste discussie voeren. Zonde! Je kan op dat moment best de emotie benoemen: ‘Ik zie dat je kwaad/verdrietig bent…‘ Deze (h)erkenning betekent dat je begrip hebt voor de gevoelens van je metgezel. Die zal meteen bedaren. Dan kun je rustig vragen: ‘Wanneer zie jij het zitten om onze discussie voort te zetten?‘. Nadien – niet te lang wachten – hebben jullie een ’emotie-nuchter’ gesprek. Win-win!

4. Nee zeggen… pfft

Als ‘pleaser’ heb ik moeite om iemand teleur te stellen. Echt! En het brengt me dan ook vaak in de problemen. Jarenlang zocht ik naar een gepaste manier om te reageren. Wil jij mijn trucje weten als iemand me vraagt om te helpen en het past écht niet in mijn agenda? Eigenlijk wil ik gewoonweg ‘neen’ zeggen. Dan start ik mijn reactie met: ‘Ik zou het héél graag voor je doen, helaas … ‘. Simpel, toch?

5. Moeilijk gaat ook!

Stel: je hebt een collega, die minstens twee keer per week te laat komt. Jij moet daardoor een deel van het werk opvangen en je bent het zat. Héél zat. Hoe ga je jouw punt maken zonder hem/haar te kwetsen? Hiervoor kan ik ‘the point of no return’ aanraden ;-). Je start jouw zin én je kan niet meer terug. BAM!

Ik vind het enorm moeilijk om je dit te vertellen, maar ik ga het toch doen…‘. De andere persoon geeft je meteen alle aandacht én alvast wat krediet, omdat je zelf moeite hebt om deze discussie aan te gaan.

‘... Je bent de laatste maand elke week minstens twee keer te laat. Hierdoor moet ik voor jou een aantal zaken opvangen en dat geeft mij enorm veel stress…‘. Daarna kunnen jullie hier samen ‘rationeel’ over praten.  Oef!

Durf jij een van deze tips uit te proberen? Of heb je misschien nog een betere communicatietip?

 

 

 

Written by chrisjest

Levensgenieter met passie voor schrijven, boekenwurm, foodie en travel-o-holic (ver weg en dichtbij!). Als 50-plusser (ahum!) woon ik met plezier in Antwerpen. In mijn werk als Talent Manager hou ik van 'anderen laten groeien'... Sarcastisch én lief! Ik hou van sjoeklat (chocolade) met roze peper, frietje speciaal en schaterlach met Geer en Goor. Ahum!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Sinterklaasjournaal

(On)gelovelijk