in , ,

Voel je beter: ga op tijd naar bed

Morgen is het alweer maandag en ga je waarschijnlijk weer een drukke week tegemoet. Een goede nachtrust is een belangrijke factor bij hoe je je daarbij voelt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die niet voldoende slaap krijgen, zich over het algemeen ongelukkiger voelen dan mensen die wel voldoende rusten.

Hoeveel uur je precies nodig hebt, is persoonsafhankelijk. Maar tot 3 uur ’s nachts door het huis dolen of met je brein in gesprek zijn om er dan om 7 uur weer uit te moeten is niet lang vol te houden. En vermoeidheid maakt niet alleen dat je je sowieso niet al te best voelt, het zorgt er ook voor dat je minder goed opgewassen bent tegen wat er ook op je pad komt.

Licht

Tegenwoordig maken we het onszelf nog eens extra moeilijk om in slaap te vallen door alle input die we vlak voor het slapen nog binnenkrijgen: je tablet of smartphone in bed of de televisie in de slaapkamer. Het licht van onze devices activeert ons brein juist en dat maakt in slaap vallen alleen maar lastiger.

Slapen en depressie

Meer dan 80% van de mensen die lijden aan een depressie, hebben een slaapprobleem. Meestal krijgen ze (of hebben ze dat gevoel) niet genoeg slaap. En de combinatie van een klinische depressie of je gewoonweg rot voelen en gebrek aan slaap is erg lastig. Verbetering van de depressie levert vaak een beter slaappatroon op. Maar ook andersom werkt het in elk geval deels.

Zorg er dus voor dat je goed en voldoende slaapt met deze tips:

  • Bepaal hoe laat je elke avond wilt gaan slapen en houd je daaraan
  • Houd je slaapkamer vrij van andere activiteiten. Geen smartphone, geen televisie, geen tablet, gewoon slapen.
  • Vermijd alcohol. Het zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en dus de volgende dag minder uitgerust bent.
  • Sport niet vlak voordat je gaat slapen, maar sport wel!

Doen

Word je wakker gehouden doordat je piekert? Schrijf vanavond op wat het is dat je wakker houdt. Doe dit niet vlak voordat je naar bed gaat, maar een paar uur ervoor, zodat het echt uit je systeem is.

Ga voordat je naar bed gaat in bad of onder de douche, een lekker warme ook. Dat maakt je een beetje rozig en maakt het gemakkelijker om te slapen.

Brand voordat je gaat slapen een geurkaars in je slaapkamer (blijf je er wel bij en blaas de kaars uit voordat je echt naar dromenland vertrekt). Lekkere geuren hebben grote invloed op hoe we ons voelen.

Hoe zorg jij dat je lekker slaapt?

Written by Redactie Nibblr

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Nibblr: jouw leesmoment

Hoe een hand een hart kan raken