in

Mode, muziek en liefde in Velvet

Dompel je onder in het Spanje van de jaren ’50. Verlies jezelf in de muziek, de liefde en de mode. Luister naar Brenda Lee en Jr. Walker & the All Stars. How sweet it is to be loved by you.

Get hooked on Netflix en verwen jezelf met een van de vele cocktails die je voorbij ziet komen. Laat je meevoeren naar de jaren van de New Look: by Christian Dior.

Want hoe zat het ook alweer met de mode?

Na de oorlog moest de stof besparend en robuust zijn. Strakke pencilrokken, uniformstijl en doorknoopjurken bepaalden het modebeeld. Tassen, broches en sjaaltjes waren klassiek en elegant. Daarna volgden de contrasten. Wijde rokken en petticoats die het figuur benadrukten. Geen pantalons maar nauwsluitende bloesjes op een rok. Maatschappelijke overgangen zijn zichtbaar in het modebeeld. Welkom aan de jurken met zakken. Je ziet het allemaal in Velvet, een productie van het Spaanse Antena 3.

Alles is liefde voor wie dat wil

Het is 1958. We maken kennis met Galariás Velvet. Een van de meest vooraanstaande warenhuizen in Spanje. Don Rafael Marquez staat aan het hoofd, Alberto is zijn zoon. Emilio López is de rechterhand van Don Rafael. Als zijn nichtje op jonge leeftijd wees wordt, komt ze bij hem wonen. Werknemers woonden in op het werk. Een groot voordeel voor de lagere sociale klassen: de kosten voor inwoning zijn inbegrepen. Alberto en Ana groeien praktisch samen op. Maar ze mogen niet met elkaar spelen, dat verbiedt het klassensysteem.

Wie niet horen wil, moet voelen

Vader Marquez stuurt zijn zoon naar Londen voor een studie bedrijfseconomie. Ana blijft achter en gaat werken in het naaiatelier, er ontstaan hechte vriendschappen. Na het werk is er soms even tijd voor een cocktail en een dansje. En de gesprekken gaan maar over één ding: he loves me, he loves me not. Als Alberto terugkeert, is de vraag of Ana hem nog ziet staan.

Wie gelooft er nog in sprookjes?

Een goed verhaal, heb ik mij ooit laten vertellen, heeft een held, een helper, een hindernis en een hoger doel. En daar houden de schrijvers van de Spaanse series zich netjes aan. Want je raadt het al. Wie na het zien van Gran Hotel denkt dat alle familievetes op zijn, heeft het mis. Met een gemene stiefmoeder, een valse zus en een opdringerige aanbidster is het sprookje compleet.

Let me love you till the last

Zonder je af voor een flinke dosis verslavende, muzikale, nostalgische en dramatische Netflix quality time. Laat je overdonderen door het acteerwerk van Paula Echevarría en Miguel Ángel Silvestre (hou dit natuurtalent in de gaten en bewonder hem ook in Sense8 en binnenkort in Narcos 3). Voorlopig kun je met Velvet twee seizoenen vooruit. Seizoen drie en vier staan er voor het derde kwartaal van 2017 op. En dan is het ook echt klaar. Echt. En kun je alleen nog via Spotify in Velvet sferen blijven hangen.

Written by Monique Speelman

Liefhebber van: schrijven, redigeren, online, do-in yoga, gezond eten, series, films en cryptogrammen. En had ik schrijven al gezegd? :)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

boze vrouw

Stop met mopperen, mama!

Drie oude dames