in

13 reasons why: wat een serie!

Soms loop je een serie tegen het lijf die zo goed is, dat het even duurt voordat je weer iets anders kunt gaan kijken. ’13 reasons why’ is wat mij betreft zo’n serie.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik een zwak heb voor ‘coming of age’ series en films (Kijken: The perks of being a wallflower!). My guilty pleasure noem ik dat wel eens. Guilty omdat het meestal niet de beste series zijn. Net iets over de top, met te veel drama en slecht acteerwerk. Maar ‘13 reasons why‘ is van een geheel andere orde.

Hannah Baker pleegt zelfmoord

De serie (13 afleveringen) staat in het teken van de zelfmoord van Hannah Baker. Op zich een nogal dramatisch gegeven natuurlijk, maar het wordt nergens clichématig of overdreven verteld. Sterker nog, de toon is bijna onderkoeld en terloops soms. En dat maakt het verhaal des te indrukwekkender.

Goed opgebouwd

Het verhaal is heel goed opgebouwd. In a nutshell: Hannah Baker (Katherine Langford) pleegt zelfmoord en laat cassettebandjes achter waarop ze haar verhaal vertelt en de ‘schuldigen’ achter haar zelfmoord aanwijst. Clay Jensen (Dylan Minnette) ontvangt in de eerste uitzending een doosje met alle tapes erin. Hij was verliefd op Hannah en komt door het luisteren naar de tapes, iets wat hij soms amper aankan, steeds meer te weten over de redenen en achtergrond van haar zelfmoord.

De hel die middelbare school heet

Stukje bij beetje wordt duidelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen. Haarfijn wordt voelbaar hoeveel invloed pesterijen, buitensluiten, seksueel misbruik en roddel en achterklap op iemand hebben. Dat het van kwaad tot erger gaat omdat niemand verantwoordelijkheid neemt of überhaupt ziet wat er aan de hand is. Dat mensen geneigd zijn hun eigen straatje schoon te vegen. Ook als dat betekent dat ze daarmee een ander ten gronde richten.

Hulde voor de acteurs

De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk geloofwaardige karakters. In hun interactie met elkaar, en uit overlevingsdrang, maken ze fouten die soms vergaande gevolgen hebben. Ergens kun je het ze niet eens kwalijk nemen, het zijn immers nog maar tieners die niet altijd de gevolgen van hun acties overzien. Pijnlijker wordt het als ze elkaar de hand boven het hoofd houden uit angst voor de gevolgen voor hun eigen toekomst.

Aanrader!

Wat mij betreft is deze serie een dikke vette aanrader. Mooi gespeeld, goed verhaal en over een onderwerp waar over het algemeen te weinig aandacht voor is. Zelfmoord onder jongeren is immers nog steeds een groot taboe. Op zich begrijpelijk omdat het een ongelooflijk pijnlijk gegeven is dat een jongere het leven niet meer ziet zitten en er een eind aan maakt. Dat de makers van deze serie het aan hebben gedurfd om er zo’n eerlijk, onopgesmukt verhaal van te maken siert hen.

De serie is een Netflix Original en er wordt druk gespeculeerd over een 2e seizoen.

Written by Marca van den Broek

Ondernemer, coach en trainer van ondernemers in de creatieve sector. Social media addict, contenteer, blogger, foodie, vegan, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola. Meer info op www.marcavandenbroek.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoe doen andere ouders dat toch?

Secrid

Secrid, een van de beste uitvindingen ooit