in

Breng je talent naar buiten

Na de komst van kinderen richten de meeste vrouwen zich op hun gezin. Een zinvolle en nuttige invulling, dat zal niemand ontkennen. Werk komt op de tweede plek. Jammer, want veel talent blijft zo onbenut. Dat kan anders.

Judith Leyster is getalenteerd en heeft een eigen atelier. Na de komst van haar kinderen stopt zij met haar werk en haar minder getalenteerde echtgenoot blijft het atelier runnen. Een vreemde keuze op het eerste gezicht. Ligt het niet meer voor de hand dat zij samen met haar echtgenoot blijft werken?

Judith Leyster is een schilder uit de Gouden Eeuw. Een eeuw waarin getrouwde vrouwen vanzelfsprekend de zorg voor kinderen op zich nemen. Judith raakt in de vergetelheid en haar werk wordt al snel aan haar tijdgenoot Frans Hals toegeschreven.

Wij werken gelukkig wel

Stel je voor dat Judith was blijven schilderen? Wat voor mooie werken had zij aan de wereld kunnen schenken? Werken die tot de dag van vandaag naast haar mannelijke tijdgenoten in musea hangen en waar wij van hadden kunnen genieten?

Is er veel veranderd? Ja, gelukkig wel. Vrouwen stoppen niet vanzelfsprekend met hun baan als ze kinderen krijgen. Juist omdat het in Nederland geaccepteerd is parttime te werken, is het aandeel werkende vrouwen hoog. Daar zit meteen het addertje onder het gras. Vrouwen werken wel, maar hoofdzakelijk parttime. Ze maken minder carrière en hebben daardoor minder invloedrijke posities. Ze drukken nauwelijks een stempel op onze wereld. Tussen al die vrouwen die geen carrière maken, zitten ongetwijfeld vrouwen met veel talent. Vrouwen die nu misschien hun plek afstaan aan mannen met minder talent.

Vrouwen krijgen minder erkenning

Vrouwen kunnen daarbij best wat hulp gebruiken. Ze krijgen voor hun bijdrage niet de ere die ze toekomt. Ook al doen vrouwen het objectief net zo goed, ze krijgen minder waardering voor hun werk. Dit heeft impact op de kansen om door te groeien. In een analyse van onderzoeksaanvragen bij NWO bleek dat onderzoeksvoorstellen van vrouwen net zo goed zijn als de voorstellen van mannen, maar mannen krijgen meer beurzen toegekend.

Meest waardevolle wezens op aarde

Als je goed werk levert en geen erkenning krijgt, dan is het wel heel verleidelijk om thuis bij de meest waardevolle wezens op aarde te blijven. Of Judith spijt heeft gekregen, weten we niet. Maar mijn generatie moppert achter gesloten deuren wel dat zij jaloers is op de echtgenoten die ongestoord aan hun carrière werken. Los daarvan, beeld je eens in wat voor grote sprongen we maken in de wetenschap, wat voor prachtige werken we kunnen bewonderen in de kunst en wat voor innovatieve bedrijven er ontstaan als al het vrouwelijk talent echt tot zijn recht komt.

Geef vrouwen de erkenning die ze toekomt, dan geven zij hun talent aan de wereld.

Written by Esther Krista Bos

Comments

Leave a Reply
  1. Mooi blog, Esther! Ik wil nog even iets aanvullen. Je zegt dat uit
    onderzoek blijkt dat de kwaliteit van onderzoeksvoorstellen van mannen
    en vrouwen evengoed is. Maar dat méér mannen hun voorstellen toegekend
    krijgen. Dit is best logisch als je bedenkt dat er meer mannelijke dan
    vrouwelijke wetenschappers zijn en er dus meer financieringsvoorstellen worden ingediend door mannen. De oplossing: meer vrouwelijke wetenschappers!

  2. Webgrrlnl ik ben het helemaal met je eens. Het aandeel vrouwen in de wetenschap stijgt gelukkig wel, maar niet in alle vakgebieden en ook hebben we in Nederland weinig vrouwelijk hoogleraren. Uit het onderzoek bleek dat ook relatief gezien vrouwen minder beursen toegekend kregen. Hun kans op een beurs is dus kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Gezond tussendoortje van een mislukte foodie

Zo’n dag