in

Risotto om je bord bij af te likken

Italië heeft prachtige bergen, zonnige stranden en een azuurblauwe zee. Maar ik kom maar voor één ding in Italië: haar geweldige keuken.

Eten staat centraal

In elke stad bekijk ik de marktjes met verse vis en meer dan twintig soorten olijfolie. Verlangend kijk ik naar de mooiste ingrediënten voor een echte Italiaanse maaltijd. Op mijn campingkookstelletje gaat dit zeker mislukken, dus ik loop voorbij de markt naar de restaurantjes. In twee weken vakantie werk ik talloze pasta’s, risotto’s en pizza’s naar binnen. Het lijkt alsof alles in dit land om het eten draait.

Terug naar huis

Aan het einde van mijn vakantie neem ik met pijn in mijn hart afscheid van Italië. Het is tijd om weer aan het werk te gaan in het koude Nederland. Mijn koffers zijn goed gevuld. Niet alleen met souvenirs, maar ook met de beste houdbare ingrediënten van Italië. Zo heb ik ‘grano duro’ voor mijn zelfgemaakte pasta en ‘preparato per pizze e foccace’ voor de beste pizzabodems.

Toch mis ik iets uit Italië: risotto. Daarom heb ik in de supermarkt de ingrediënten bij elkaar gezocht voor het maken van dit recept. En, tot mijn grote verbazing, lukte het al bij de eerste poging! Ik wilde mijn bord erbij aflikken, zo lekker is deze risotto.

Risotto met mascarpone, amandelen en broodkruimels

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • olijfolie
 • 600 ml bouillon (kip of groente, verhit)
 • 1 rode ui (fijn gesnipperd)
 • 2 teentjes knoflook (fijn gehakt of geperst)
 • 200 gr risottorijst
 • 200 ml droge witte wijn
 • 4 takjes verse tijm
 • 35 gr roomboter
 • 60 gr parmezaanse kaas (geraspt)
 • 80 gr amandelen (ongeroosterd en ongezouten)
 • 2 bruine boterhammen
 • klein bakje mascarpone

Doen

1. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg hier de rode ui en knoflook aan toe.
2. Verhit ongeveer vier minuten op laag vuur tot de ui en knoflook heerlijk zacht zijn.
3. Voeg de risottorijst toe en zet het vuur hoog. Blijf roeren tot de rijst bijna doorzichtig is geworden. risotto
4. Giet de wijn in de pan en blijf goed roeren.
5. Voeg na ongeveer 1 minuut de eerste scheut (hete) bouillon toe. Zet het vuur lager, zodat het mengsel zachtjes pruttelt. Blijf regelmatig roeren.
6. Zodra de scheut bouillon is opgenomen door de rijst, voeg je steeds weer een scheut bouillon toe. Blijf goed roeren en toevoegen tot alle bouillon op is.
7. Toast intussen de twee boterhammen in de broodrooster.
8. In een ander pannetje verhit je zonder olie de amandelen. Zodra deze licht gebrand zijn, kun je ze eruit halen. Hak ze vervolgens in grove stukken en zet dit aan de kant.
9. Snijd de geroosterde boterhammen in kleine stukjes. Bak deze kort in een pan met wat olijfolie, tot het brood goed ‘crunchy’ is.
10. Maal de broodstukken fijn met een staafmixer of verkruimel het met de hand.
11. Als alle bouillon opgenomen is door de rijst, proef je voorzichtig een beetje rijst. Er mag geen harde kern meer inzitten. Als dat wel zo is, voeg je beetje bij beetje heet water toe en blijf je roeren tot de rijst zacht is. Proef goed of de smaak naar wens is, of dat er nog meer zout en/of peper doorheen moet.
12. Zodra de rijst geen harde kern meer heeft, zet je het vuur uit. Haal de blaadjes tijm van de takjes af en roer deze door de risotto. Roer daarna de boter en de parmezaanse kaas er doorheen.
13. Plaats een deksel op de pan en laat het 2-3 minuten staan. Dit is de belangrijkste stap om de juiste textuur van je risotto te krijgen.
14. Serveer de risotto in een diep bord. Leg hierop een flinke lepel mascarpone. Strooi de amandelen over het gerecht. Pak een eetlepel broodkruimels en leg de lepel netjes naast de risotto.
15. Vlak voor het eten strooi je de lepel broodkruimels uit over je eten en kun je eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas over de risotto strooien.

Eet smakelijk!

Written by Marieke

Ik ben een enthousiaste blog- en tekstschrijfster en in het dagelijks leven beantwoord ik de Social Media contacten van een groot bedrijf. In mijn vrije tijd speel ik trompet, doe ik aan krav maga, lees ik veel en hou ik van gezelligheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Een bijzonder kind

5 tips om na een gebroken nacht fris en fruitig op kantoor te verschijnen