Een bijzonder kind

Een bijzonder kind_en dat is hetEen kind als zovele. Een kind als geen ander. Ons bijzondere kind.

Elk kind is bijzonder, maar het wordt anders als je kind niet meekomt op school. Als het concentratieproblemen heeft en jonger lijkt dan zijn kalenderleeftijd. Als het anders praat en een afwijking aan zijn gehemelte blijkt te hebben. Als het zich anders gedraagt dan andere kinderen, geen gevaar ziet, door het leven huppelt. Als schoolprestaties zwaar onder de maat zijn.

Als het uit de baarmoeder is, sta je het meteen af ter controle en bij gebleken bijzonderheid blijft dat zo. Al negen jaar geven wij ons kind met enige regelmaat af. Alstublieft en maakt u er eens iets moois van. Aan het consultatiebureau, de kinderarts. Aan de logopedist, de revalidatiearts, de orthopedagoog, de fysiotherapeut, de optometrist, de ergotherapeut, de kinderarts, de IB’er, de ILA-coach, de psycholoog. Het bijzondere kind ziet meer instanties in zijn nog korte leven dan hem en zijn ouders lief is.

En dan valt het finale oordeel. Er valt geen label op het bijzondere kind te plakken. Zijn bijzonderheid is een op zichzelf staand iets. Met een paar adviezen wordt hij de wereld ingestuurd. Adviezen die zijn school allang uitvoert. Het heeft alle –gogen en –logen in elk geval jaren van de straat gehouden. Het kind huppelt verder. Eindelijk bevrijd van testjes, oordelen, blikken, beoordelingen, vermoedens, verwachtingen.

Een kind als zovele. Een kind als geen ander. Ons bijzondere kind. Hij mag zijn wie hij is.

Comments

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zo’n dag

Risotto om je bord bij af te likken