in

Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt lijkt vandaag de dag -gezien de cijfers van het aantal echtscheidingen- alleen nog maar voor kneuzen.

Het huwelijk anno 2017

Volgens het CBS neemt het aantal echtscheidingen toe en het aantal huwelijken dat wordt gesloten af. Is het je tweede of misschien zelfs wel je derde huwelijk, dan is de kans nog groter dat dit huwelijk eindigt in een echtscheiding.

Niemand gaat een huwelijk aan om vervolgens weer te scheiden. Maar tot de dood ons scheidt redden velen niet meer. Onoverkomelijke verschillen, uit elkaar groeien, overspel, redenen genoeg om een scheiding aan te vragen. Het traditionele gezin wordt bijna een uitzondering en het aantal c0-ouderschappen en  samengestelde gezinnen groeit.

Mooi, mooier, mooist

Heeft de wegwerpmaatschappij daar iets mee te maken? Vervangen we niet allemaal onze iPhone die het nog uitstekend doet omdat er toevallig een nieuwe uit is met nog meer foefjes en mogelijkheden? Waarom zou je ook genoegen nemen met je iPhone 6 die nog prima functioneert, terwijl de 7 alweer uit is? Ik vraag me af of we tegenwoordig ook zo over het huwelijk denken? Gooien we niet te snel het bijltje erbij neer in de veronderstelling dat het gras nog altijd iets groener kan?

Is de komst van social media van invloed op het toenemende aantal echtscheidingen? We staren steeds vaker naar ons mobieltje en hebben daardoor minder fysiek contact met elkaar. Hoe vulden we onze vrije tijd ook alweer voor de komst van social media? Ik beken. Ik kan mij de laatste keer dat ik het Monopoly-spel uit de kast heb gehaald niet meer herinneren. Streven we naar een Facebook-leven waar alles wat je met elkaar deelt alleen maar ‘leuk’ moet zijn en wordt het aantal duimpjes de maatstaf voor hoe gelukkig we zijn?

All You Need Is Love

Maar is het niet opmerkelijk dat juist in deze tijd, waar individualisering en de wegwerpmaatschappij hoogtij vieren, we allemaal bewondering blijven hebben voor de duurzame relaties? De burgemeester bezoekt een echtpaar dat 65 jaar is getrouwd en dit verdient zelfs een foto in de plaatselijke krant. Dat behoort straks tot het verleden als het aantal echtscheidingen blijft toenemen.

Worden wij en onze kinderen -en zelfs onze huisdieren ontkomen niet aan een ‘co-ouderschap’- nou echt zoveel gelukkiger van al die samengestelde gezinnen?

Wat is het toch dat we het niet meer tot ‘de dood ons scheidt’ het met elkaar uithouden?

Written by Iris

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Ochtendspits

We prolongeren onze titel