in

Mandu’s: snelle Koreaanse snack die naar véél meer smaakt…

Al een tijd zeur ik over het feit dat er geen Koreaans restaurant in mijn woonplaats is. Want het zou zo fijn zijn om mijn favoriete snacks te eten. Maar ja, ik kan blijven zeuren, ik kan er ook iets aan doen.

Wandelend van eettent naar eettent

Mijn eerste reis in Korea, ik denk dat ik nog nooit zoveel heb gegeten. Gelukkig was ik in goed gezelschap en werd er dagelijks meerdere keren gegeten. Ontbijt, lunch en diner kenden we niet. De dagen vulden zich met diverse activiteiten, maar altijd maakten we een wandeling tussen de vele eettentjes. En dan was er die ene tent – jawel, een plastic tent – waar we vaak te vinden waren. Als we het metrostation uitkwamen, rechtsaf. Dan was daar die rood met gele plastic tent waarin een vrouw de lekkerste mandu’s – deegzakjes gevuld met groente en eventueel vis of vlees – stond te maken. Waar we op dag één begonnen met een beschaafd bakje van zes mandu’s, eindigden we op drie keer twee bakjes mandu’s. En die lieve vrouw maar vouwen en stomen…

Vallende flessen sojasaus en doosjes sesam met een losse deksel

Elke woensdag kook ik uitgebreid. Omdat ik dan ’s middags meer tijd heb om met mijn dochter alles voor te bereiden, zodat ook zij leert om te proeven. Samen met haar door de toko struinen, enorme rijen met noedels, pepers en andere specerijen, kommen en lepels, noem maar op. Voor haar is het een chaos, voor mij is het de hemel op aarde. Met mijn kar volgeladen reken ik af bij de kassa, om vervolgens mijn keukenkast te vullen met lekkernijen zoals sesamzaad, vissaus, sojasaus, sesamolie en rijstazijn. Inmiddels puilt de kast uit en vervloek ik mijzelf wanneer de sesamzaad uit de kast valt – natuurlijk zat de deksel los en ligt alles op de grond – en ik nog net de fles sojasaus kan opvangen. Afijn, als alles weer gereed is, kan ik eindelijk beginnen.

Ingrediënten mandu

 • 1 blok zachte tofu
 • 2 lente-uitjes
 • 2 bospeentjes
 • ¼ Chinese kool
 • Een handje glasnoedels
 • 1 eetlepel sojasaus (zoute!)
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels sesamzaad

Ingrediënten deeg

 • 3 kopjes bloem
 • ¼ kopje olie
 • 1 kopje handwarm water
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout

Of kies voor de snellere optie en neem een pak mandu vellen.

Doen

Knijp het vocht uit de tofu, leg het op een snijplak en plet het met de vlakke kant van je mes.

Snij de lente-ui in dunne ringen.

Snij de bospeen julienne, of rasp het fijn.

Blancheer de Chinese kool, laat het op keukenpapier uitlekken. Snij het hierna fijn.

Kook de glasnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking, spoel ze onder koud water af en snij ze fijn.

Zorg ervoor dat alles even klein is gesneden.

Voeg alles in een grote kom, doe de soja, sesamolie en sesamzaad erbij en roer alles goed door.

Het deeg maak je door de ingrediënten bij elkaar te voegen en goed te kneden/mixen.
Rol daarna kleine stukjes deeg uit tot een rondje, gebruik hiervoor een groot drinkglas.

Pak vervolgens de vellen één voor één en doe er een eetlepel van de vulling op. De randjes maak je nat met een klein beetje water, zodat je ze goed aan elkaar kan plakken. Je kan er voor kiezen om er plooien in te maken, of niet. Stoom de mandu’s ongeveer tien minuten

Eet je mandu’s met een beetje lichte sojasaus als dip.

Eet smakelijk!

Written by Kyki Vermaire

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Het leven is een kauwgombal

Knip en plak je weg naar meer publiciteit