in

Breng wat meer kunst in je leven!

We willen van alles en we hebben van alles. Een auto? Check! De nieuwste smartphone? Check! Een mooie werkplek met een kunstwerk aan de muur? ….uhhhh….Nog geen check? Doen dan!

Niets is zo omstreden als kunst. Iedereen heeft er een mening over. Dat openbare kunstwerk op de rotonde is lelijk, subsidies voor culturele instellingen zijn verspilling van ons belastinggeld en – één van de allerergste kritieken – “Dat kan mijn kind ook!”.  Negativiteit volop. En tóch zou iedereen wat meer kunst in zijn leven moeten brengen.

Dure onzin?

Wie vindt dat kunst dure onzin is, vindt genoeg argumenten aan zijn kant. Ze komen er allemaal op neer dat kunst geen meetbare economische meerwaarde heeft. Toegegeven, je kunt in een kunstwerk niet rijden, of bellen, of werken. En het is zeker geen primaire levensbehoefte. Kunst is een luxeartikel. Merkkleding, het nieuwste model smartphone of die fonkelnieuwe elektrische leasewagen van de buurman zijn dat ook. Toch willen we die allemaal hebben en zijn we bereid om er grif geld voor neer te tellen.

Leuke hobby

In mijn vriendenkring ken ik een aantal mensen die professioneel met kunst bezig zijn. Het is voor hen vaak een hele opgave om nog iets over te houden aan wat veel mensen zien als ‘een leuke hobby’. Omdat je van de opbrengst van je kunst niet kunt leven, hebben zij er allemaal een baan naast. Daarmee wordt het beeld dat het om een leuke hobby gaat helaas nog meer bevestigd.

Museaal winkelen

Van kunstenaars hoor ik dat mensen wel graag van kunst genieten, maar dat ze zelden of nooit iets kopen. Het is voor hen een soort museaal winkelen geworden, waarbij men kunst dus wel waardeert, maar ervoor betalen om er thuis nog veel langer van te genieten, is blijkbaar net een stap te ver.

Rekensommetje

Wat wel eens wil helpen, is om er een eenvoudig rekensommetje op los te laten. Hoeveel uur werk zit er eigenlijk in de vervaardiging van een bronzen beeld? Wat kosten de materialen? En dan heb je de onmeetbare factoren ‘idee’, ‘inspiratie’ en ‘creativiteit’ nog niet eens meegenomen in je calculatie. Als je een kunstwerk op die manier vergelijkt met bijvoorbeeld een IPhone 7 of een Louis Vuitton-tas, dan blijken de kosten van een kunstwerk in de praktijk opeens reuze mee te vallen. En dan is de toegevoegde waarde van een origineel kunstwerk ook nog eens dat je iets unieks in handen hebt. Jouw collega heeft niet hetzelfde schilderij aan de muur hangen en ook de buurvrouw heeft niet zo’n mooi beeld op haar dressoir staan!

boekbeeld-detail

Boekbeeld

Op het moment dat ik deze blog schrijf, kijk ik met een schuin oog naar een mooi bronzen beeld van een vrouw die verzonken in een boek stilletjes op haar sokkel zit. Het kunstwerk heet Boekbeeld en voor mij vertegenwoordigt het twee belangrijke passies in mijn leven: teksten en kunst. Ik kan mezelf herkennen in die lezende vrouw. Ik zie in haar mijn droom om zelf nog eens een boek te schrijven en ik herken het zalige gevoel om te kunnen worden opgezogen door wat je leest en je te verliezen in een prachtig verhaal. Het voelt heerlijk om tijdens het werk eventjes mijn blik weg te laten dwalen van mijn computerscherm en inspiratie op te doen, weer even te aarden en te mijmeren bij een mooi kunstwerk. Het geeft me op dat moment nieuwe energie.

Koop kunst!

De belangrijkste reden om toch kunst te kopen, is dat kunst je raakt. Of het nu een beeld, schilderij of foto is: het maakt iets bij je los. Het kan je inspireren, maakt je blij of verwondert je. Kunst heeft een meerwaarde. Wist je dat kunst ook op de werkvloer een toegevoegde waarde heeft? Het brengt niet alleen meer sfeer op de werkplek, maar verhoogt ook de productiviteit van de medewerkers en bevestigt de identiteit van het bedrijf. Toch ook economische meerwaarde dus.

Kunst is niet eng

Wees niet bang voor de mening van anderen. Durf een statement te maken door te laten zien waar jij van houdt en wat jij mooi vindt. Dat is niet zwak, maar toont juist zelfbewustzijn en vertrouwen in waar jij voor staat. Jij bent toch ook uniek? Jij onderscheidt je toch ook ten opzichte van je concurrentie? Kunst kan jouw identiteit onderstrepen.

Kunst is niet duur

Vind je het spannend om een kunstwerk aan te schaffen? Ga dan eens kijken bij een kunstuitleen. Die zijn er voor zowel particulieren als bedrijven. Je krijgt er niet alleen advies, maar je kunt ook een kunstwerk lenen. Je hebt dan de mogelijkheid om thuis in alle rust thuis te kijken of het je bevalt. En zo niet, dan kies je de volgende keer voor een ander kunstwerk. Voor wie de aanschaf van een kunstwerk op financiële bezwaren stuit, is er een kunstkoopregeling, waarbij je een lening afsluit om kunst te kopen.

Koop dus kunst

Dus, heb je nog geen idee voor een relatiegeschenk met Kerst? Ga dan eens kijken in een galerie of kunstuitleen. Voor een kunstwerk of een cadeaubon. Geef je dit jaar toch weer een fles wijn of kerstpakket weg? Maak er dan een goed voornemen van voor volgend jaar. Gun jezelf en een ander wat meer kunst in je leven!

Written by Noortje de Kok

Tekstschrijver, blogger en redacteur. Maar vooral ook liefhebber van taal, tekst en literatuur. Onder het motto "ter lering ende vermaak" deel ik in mijn blogs graag mijn verwondering, vermaak of ergernis over verschillende onderwerpen met je.

Comments

Leave a Reply
  1. Sooooo true! En toch moet ook ik bekennen dat ik geen echte kunst in huis heb. Shame on me. Ik heb wel lang gehuurd bij ‘Kunst in Huis’ (België).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

reizen zonder geld

6 manieren om te reizen zonder veel geld uit te geven

Ik tel tot drie