Elke maand orgeade bij oma E.

Ach kan mij het wat schelen. Ik pak gelijk de grootste fles die er is. Ondanks dat ik de suikerrijke drankjes nog recentelijk heb afgezworen, neem ik toch maar die fles met orgeadesiroop mee uit de toko. Orgeade brings back old memories. En die koester ik.

Elke maand naar de Bijlmer

Mijn vader had tijdens zijn vakantie in Suriname in de jaren ’70 vrienden voor het leven gemaakt met een Surinaamse familie waarvan de mater familias in de Bijlmer in de Grubbehoeve in Amsterdam woonden. Na die vakantie kwam mijn vader bijna maandelijks bij hen over de vloer. Dat veranderde niet toen mijn vader een aantal jaren daarna trouwde met mijn Indonesische moeder. En ook niet toen ik ter wereld kwam. We gingen gewoon gezellig mee. Aangezien ik mijn Nederlandse oma nooit gekend heb en mijn Indonesische oma niet naast de deur woonde, werd de Surinaamse oma E. mijn surrogaatoma.

De Surinaamse keuken

Oma E. vond het alleen maar leuk als wij kwamen. En vooral als de rest van haar eigen familie én de buren én nog wat vrienden er ook gelijk waren. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het was ook vooral een excuus om lekker lang in de keuken te staan samen met een aantal van haar kinderen om de heerlijkste Surinaamse gerechten voor te schotelen. Grote favoriet was haar beroemde pomschotel. Deze was volgens mijn vader: ‘De lekkerste pom die je ooit zult proeven.’ En mijn vader beschouwt zichzelf als een expert, want hij heeft veel verschillende pom geproefd in zijn drie weken Suriname :-).

‘Een glaasje orgeade mijn kind?’

Als ik binnenkwam, stond oma E. mij altijd met een brede glimlach op te wachten. ‘Hallo mi gudu. Hoe gaat het? Oma heeft je gemist hoor! Een glaasje orgeade mijn kind?’ was haar standaard begroeting. Tuurlijk, een glaasje orgeade gaat er altijd wel in. Wat heb ik, als ik eraan terugdenk, in mijn kinderjaren veel orgeade gedronken.

Gedachten leven voort

Oma E. is inmiddels bijna 10 jaar geleden overleden. In de Bijlmer ben ik na haar overlijden niet meer geweest. Tot voor kort, toen ik met een aantal Instagram foodies een middag had georganiseerd in World of Food om daar de diverse internationale gerechten te proeven en op de foto te zetten. Misschien dat daarom nu bij de boodschappen opeens de fles met orgeade opvalt. Want de Bijlmer staat voor mij niet bekend als een (voormalige?) achterstandsbuurt, maar als een gezellige multiculti plek vol met lieve mensen en heerlijk eten. En daar hoort een glaasje orgeade bij 🙂

Orgeade granita

Naast siroop kun je er ook overheerlijke granita mee maken. Het is een dessert dat meestal wordt gemaakt met water, fruit en suiker. Maar het is ook heel makkelijk te maken met siroop en water.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels orgeade
  • 250 ml water

Doen

Meng de orgeade met het water en doe in een ovenschaal van minimaal 20×20 centimeter.

Doe de schaal in een vriezer (niet bedekken met plastic folie of iets dergelijks).

Laat dit voor ongeveer een half uur bevriezen.

Roer met een vork de inhoud van de schaal goed door elkaar.

Herhaal dit een paar keer totdat alle siroop is gekristalliseerd. Dit duurt ongeveer 2-4 uur.

Als de granita klaar is, kun je het in een afgesloten bakje voor ongeveer een week bewaren in de vriezer.

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Reserve-ontbijtje

Samen afspreken