in

Mijn eerste echte grote liefde

Psst, kun je een geheimpje bewaren? Niet doorvertellen hoor. Maar ik heb mijn oude liefde van vroeger weer gevonden. Mijn eerste echte grote liefde.. Spannend hè?

Zaterdag bakdag

Nou ja, hij is vooral erg lekker. Mijn grote liefde is namelijk: ‘bakken’! De geur van appeltaart in de oven, zoete koekkruimels en luchtige room. Ik smelt ervoor!

Toen ik nog een klein, klein meisje was, heb ik deze liefde ontdekt. In een tijd waarin ik alleen maar hoefde te denken aan de eerstvolgende topografietoets en of mijn kat wel genoeg te eten had; een tijd waarin bijbaantjes nog niet aan de orde waren en waarin ik uren buiten kon spelen.

Roze glazuur en zilveren spikkels

Vele zaterdagen was ik in de keuken te vinden. Met mijn kookschort voor werkte ik daar als een volwaardig banketbakster aan mijn kattentongen, spritsen en cupcakes.

Met uiterste precisie versierde ik mijn baksels met roze glazuur, bestrooide ik ze met zilveren spikkels en at ik liever het deeg van mijn zandkoekjes op dan de koekjes zelf. De receptjes haalde ik uit mijn moeders oude kookboek, die toen al z’n beste tijd had gehad – maar ook nu nog steeds heerlijk nostalgisch is.

Heerlijk ontspannen

En wat vond ik het heerlijk! Lekker bezig zijn, iedereen blij maken met mijn baksels (oké, eigenlijk moesten mijn ouders noodgedwongen – ongeacht dieet – iedere week aan het gebak). Ík werd er in ieder geval lekker ontspannen van.

Helaas is dat bakken wel een tijdje ingezakt – als een soort soufflé die je te vroeg uit de oven hebt gehaald. De topografietoetsen werden opeens serieus en het buitenspelen maakte plaats voor uren staan in de plaatselijke boekhandel.

Nieuw leven ingeblazen

Maar mensen, ik heb mijn liefde weer gevonden en nieuw leven ingeblazen. Vooral met dank aan Pinterest en Facebookpagina’s als Tasty (tip: vooral níét kijken. Verslaving-alert). Daarom voor jullie een extreem lekker recept, om het te vieren. Zoet. Vet. En ontzettend lekker!

Cheesecake bars

Ingrediënten

 • 2 blikjes croissantdeeg
 • 400 gram monchou
 • 50 gram gesmolten boter
 • 2 eieren
 • 80 gram suiker
 • kaneelsuiker: 2 tl kaneel + 3 el suiker
 • 1 el citroensap

Doen

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
 3. Open een blik croissantdeeg en bedek hier de bodem mee (het kan zijn dat je wat deeg overhoud).
 4. Meng de monchou, eieren, suiker en citroensap tot een egale massa.
 5. Verdeel het mengsel over de croissantbodem.
 6. Open het andere blikje croissantdeeg en bedek hier de monchoumassa mee.
 7. Warm de boter op in een pannetje tot het gesmolten is.
 8. Smeer de bovenkant van het deeg in met de boter en bestrooi met de kaneelsuiker.
 9. Bak 20 minuten in de oven tot er een krokant korstje ontstaat.
 10. Als de cheesecake is afgekoeld kun je hem snijden in grote repen (bars).

Smullen maar!

Written by Liz Huisman

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Plop, de dode kikker

Goedgevuld koekblik