in

Denk, kijk en doe eens als een kleuter!

Ken jij de overeenkomsten tussen een spelende kleuter en een bedrijf als Google? Je verwacht het misschien niet, maar als ondernemer kun je nog veel van een kleuter leren.

Op je werk en in het dagelijks leven doe je dingen vaak volgens een vast patroon en volgens vaste richtlijnen. Lekker handig, want je hoeft er niet meer bij na te denken. En vooral ook heel veilig, want zo heb je het immers altijd gedaan en dat ging toch goed? Never change a winning team. Of toch wel?

Grote jongens in het bedrijfsleven als Google en Apple zweren erbij: Wil je nieuwe inzichten of creatieve ideeën, dan moet je juist buiten de gebaande paden denken. Onlangs werd ik zelf met mijn neus op het feit gedrukt dat ik als volwassene veel te vast zit in regels en (denk)patronen. Niet door een manager, coach of hippe internetgoeroe, maar door een kleuter.

In de knoop

Tijdens een ouderavond op de school van mijn kleuter kregen de ouders de opdracht om een spelletje uit de kast van de kleuterklas te spelen. Klinkt simpel toch? Want wat mijn kleuter kan, kan ik ook! Nou, nee dus…. Het gewoonweg beginnen aan het spel (in dit geval het op de juiste volgorde leggen van de verschillende stenen uit het knopenlottospel) bleek al een flink obstakel te zijn. ‘Wat moet ik precies doen?’, klonk het al snel. En: ‘Wat moet ik nu met die getallen doen?’ Wij ouders verwachtten een uitleg, instructie en geformuleerde doelen en zonder dat raakten we behoorlijk in de knoop. Daarmee was deze opdracht een prachtig voorbeeld van ‘inside the box’-denken door volwassenen.

Anders denken, anders doen

Geklungel en onzekerheid troef dus. Een kwartier later hadden we eindelijk uitgevogeld wat de bedoeling was en wisten we hoe je het spel op verschillende manieren kon spelen. Daarna werd het pas echt interessant. De juf kwam doodleuk vertellen dat een kleuter het spel “gewoon” uit de kast pakt en vrijwel meteen aan de slag gaat! Geen verwachtingspatroon, maar direct beginnen. Niet wachten op doelstellingen, maar zelf uitvinden wat er allemaal kan. Een mooi staaltje ‘out of the box’-denken dus.

outside the box

Kindertaal

Het is niet de eerste keer dat mijn kind mij op dat gebied aan het denken zet. Als vijfjarige kent hij geen vaste denkpatronen en regels en is dus ook niet bang om fouten te maken. Hij laat vol trots zien wat hij al kan schrijven: vogul, mir, pir en pat (vogel, mier, pier en pad). Ook bedacht hij ooit de term “geef-ezel”. Ik was weer eens aan het sjouwen met tassen en jassen en vond mezelf een pakezel. ‘Mama, als jij een pak-ezel bent, dan ben ik een geef-ezel’. Kom er maar eens op!

Kinderblik

Door dit ‘out of the box’-denken heeft een kleuter een streepje voor op volwassenen. Het inzicht dat je van kleuters en kinderen kunt krijgen om met een vrije blik te kijken is niet nieuw. Het wordt in het bedrijfsleven al vaker toegepast. Huub Buijs, deskundige op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, vertelt in zijn blog hoe het bedrijfsleven medewerkers stimuleert om weer als kind te denken om op die manier vernieuwend en creatief bezig te zijn. In het voortgezet onderwijs gaan leerlingen in het Technasium aan de slag met opdrachten uit het bedrijfsleven. Niet eens zozeer om pasklare oplossingen te vinden voor een probleem, maar om met creatieve ideeën te komen waarop men in het bedrijf kan voortborduren.

Ontdek jouw kleuter

Dus, wat let je nog om op zoek te gaan naar het kind of de kleuter die nog ergens diep in jou verborgen zit. Probeer vaste patronen te doorbreken en creatief te denken. Nu hoor ik je denken, dat is leuk en aardig, maar hoe doe ik dat? Een paar tips die ik in mijn praktijk als tekstschrijver toepas om los te komen van de gebaande paden, maar die je ook kunt inzetten op andere vlakken:

Durf eens iets anders

Laat de lijstjes en regels eens voor wat ze zijn. Wie zegt dat je een persbericht altijd moet beginnen met de vijf W’s (wie wat waar wanneer en waarom)? Eenheidsworst is de doodsteek voor creativiteit. Zoek eens een andere insteek voor je artikel en verras niet alleen je lezer, maar ook jezelf.

Maak een mindmap

Noteer sleutelwoorden en ga vervolgens associëren. Welke begrippen en thema’s horen hierbij? En welke woorden kan ik daar weer aan linken? Schrijf alle woorden op die in je opkomen en probeer daarna pas verbanden aan te leggen. Het geeft vaak nieuwe inzichten en je ziet dingen die je nog niet eerder waren opgevallen.

Ga eens freewriten

Bij freewriten is het ook de kunst om te associëren. Begin met schrijven of typen en noteer in een vloeiende beweging alles wat er in je op komt. Luister niet naar je interne criticus en laat je niet afleiden door typfouten en dergelijke. Blijf zeker 10 minuten (of langer) doorschrijven en kijk daarna pas wat je hebt genoteerd. Misschien een hoop onzin, maar vast en zeker ook een inzicht waarmee je verder kunt.

Ga straatjutten

Deze tip komt ook uit de blog van Huub Buijss. Hij noemt het straatjutten en het komt erop neer dat je op straat foto’s maakt van alledaagse zaken, situaties of voorwerpen. Zonder oordeel of achterliggende gedachte. Pas na afloop ga je nadenken over waarom je die foto genomen hebt, wat je opviel, wat er anders had gekund, enz. Daarmee is het volgens Buijs het DNA voor een nieuw idee geschapen.

Vergeet dit weer

Bovenstaande tips leren je om met een kinderblik te kijken. Wissel de technieken echter wel regelmatig af en probeer ook eens een andere tip. Anders wordt het een keurslijf waarin je vast komt te zitten, en dat is nu juist niet de bedoeling. Heb je zelf nog een goede tip waarmee je weer leert kijken, denken en doen als een kleuter? Deel ze met ons in de reacties.

Written by Noortje de Kok

Tekstschrijver, blogger en redacteur. Maar vooral ook liefhebber van taal, tekst en literatuur. Onder het motto "ter lering ende vermaak" deel ik in mijn blogs graag mijn verwondering, vermaak of ergernis over verschillende onderwerpen met je.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De opmars van de broodtrommelmaffia

de marine een mooie tijd

De Marine, een mooie tijd!